Ενότητα :Τεύχος 83, Ιούνιος 2008

Τίτλος : Παπαδημητρίου Ευθύμης. Διεθνή Οικονομικά Νέα

Διαβάστηκε: 638 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ

 

Ευθύμης Παπαδημητρίου

 

Βοστώνη/HΠA. Η υπερθέρμανση του πλανήτη μας ευνοεί τις καταιγίδες! Αυτό είναι, το αυτονόητο για πολλούς, συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν επιστήμονες με αφορμή τις καταστροφικές συνέπειες του κυκλώνα που έπληξε την Βιρμανία, προκαλώντας δεκάδες χιλιάδες θύματα και τεράστιες υλικές καταστροφές.

Σίφουνες, τυφώνες και κυκλώνες είναι παρόμοια καιρικά φαινόμενα τροπικών ανεμοστροβίλων. Οι πρώτοι δημιουργούνται κυρίως στον Ατλαντικό, οι δεύτεροι στον ειρηνικό και οι τρίτοι στον Ινδικό ωκεανό. Οι τροπικές καταιγίδες με τη μορφή κυκλώνων δημιουργούνται όλο και πιο συχνά όσο θερμότεροι γίνονται οι ωκεανοί. Με την αύξηση της θερμοκρασίας της γης αυτά τα καιρικά φαινόμενα θα γίνονται όλο και πιο έντονα. Το νερό αποτελεί έναν φοβερό αποταμιευτή ενέργειας. Όσο πιο πολύ θερμαίνονται οι ωκεανοί τόσο μεγαλύτερη είναι η εξάτμιση του νερού, λένε οι επιστήμονες που ασχολούνται με τη μελέτη του κλίματος.

Από την άλλη πλευρά όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, αυξάνεται και η ικανότητα του αέρα να δέχεται το εξατμισμένο νερό των ωκεανών. Το αποτέλεσμα είναι ότι όσο θερμότερος γίνεται ο αέρας τόσο μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας, με τη μορφή ύδατος, αποταμιεύεται, οπότε οι ανεμοστρόβιλοι γίνονται συχνότεροι. Οι ειδικοί της φυσικής των ωκεανών είναι σίγουροι βρισκόμαστε μπροστά σε περιβαλλοντικές αλλαγές πλανητικής κλίμακας.

Στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης μελέτησε 4.800 ανεμοστρόβιλους που εμφανίστηκαν τα τελευταία 30 χρόνια σε διάφορες περιοχές του πλανήτη μας. Σε αυτό το διάστημα οι κυκλώνες απέκτησαν διπλάσια ορμή, που αποδίδεται στις αυξανόμενες θερμοκρασίες της επιφάνειας των τροπικών ωκεανών. Όπως τόνισε ένας βιετναμέζος επιστήμονας, τυφώνες υπήρχαν ανέκαθεν. «Αυτό που καταγράφουμε τώρα είναι το γεγονός ότι έγιναν συχνότεροι και ισχυρότεροι».

Ο κυκλώνας «Ναργκίς» που έπληξε τη Βιρμανία ήρθε χρονικά νωρίτερα από συνήθως, αφού προϋποθέτει ότι η θερμοκρασία των υδάτων του ινδικού ωκεανού θα πρέπει να έχει φτάσει στους 26 βαθμούς. Το γεγονός αυτό συνδυαζόμενο με την περιστροφή της γης έχει ως συνέπεια την περιστροφή του αέρα γύρω από το κέντρο του τυφώνα. Η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη, από την χρήση ορυκτών καυσίμων, όταν συνδυαστεί με δικτατορικά καθεστώτα, τύπου Βιρμανίας, φτάνει να παίρνει .διαστάσεις «βιβλικής καταστροφής».

 

Μάϊντς/Γερμανία. Διακεκριμένοι γερμανοί επιστήμονες σημαίνουν αλάρμ για τους κινδύνους που διατρέχουν άτομα που ζούν κοντά σε ατομικά εργοστάσια. Ιδιαίτερα για τα παιδιά τρεις επιδημιολόγοι, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας για προστασία από ακτινοβολίες, διαπίστωσαν, ύστερα από έρευνα, 1592 περιπτώσεις καρκίνου και ότι η λευχαιμία που πιθανότατα προκλήθηκε από την επήρεια ατομικών εργοστασίων είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από ότι μέχρι σήμερα υπολογιζότανε. Μεταξύ των ετών 1980 και 2003 αρρώστησαν 275 επιπλέον μωρά και μικρά παιδιά που ζούσαν κοντά σε ατομικά εργοστάσια.

Παλαιότερες έρευνες εμφάνιζαν μικρότερο ποσοστό ασθενειών και είχαν συμπεριλάβει μόνο άτομα που ζούσαν σε μια ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από τα εργοστάσια. Έτσι είχαν βρει μόνο 29 και όχι 275 περιπτώσεις καρκίνου, όπως έδειξε η τελευταία έρευνα.

Τα παιδιά, λόγω του ότι βρίσκονται σε ηλικία ανάπτυξης ,είναι πιο ευάλωτα, επειδή τα κύτταρά τους διαιρούνται συνεχώς και είναι έτσι πιο ευαίσθητα στην ακτινοβολία. Το στρόντιο 90, που μοιάζει με το σίδηρο ενσωματώνεται ευκολότερα στα κόκαλα και ακτινοβολεί για χρόνια στη σπονδυλική στήλη

Σήμερα βέβαια η λευχαιμία στα παιδιά είναι θεραπεύσιμη, έστω και με δυσκολίες, σε 80%. των περιπτώσεων. Όμως παραμένει άγνωστο αν δεν θα εμφανιστούν δευτερογενή καρκινώματα, λόγω της επιθετικής θεραπευτικής αγωγής.

Ο κίνδυνος δημιουργίας όγκων ή καρκίνου του αίματος αυξάνεται στατιστικά με την γειτνίαση του τόπου κατοικίας σε κάποιον αντιδραστήρα. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς να συμβεί πυρηνικό ατύχημα υπάρχει βλάβη της δημόσιας υγείας, ακόμη και με την κανονική λειτουργία του αντιδραστήρα! Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να αποτελεί λόγο για την απαγόρευση της λειτουργίας όλων των αντιδραστήρων.

Στην εποχή μας, που με πρόφαση την παραγωγή καθαρής ενέργειας με χρήση πυρηνικών εργοστασίων, καλό είναι να υπενθυμίζονται οι κίνδυνοι και να προειδοποιείται ο πληθυσμός για τους κινδύνους που υπάρχουν. Ακόμη και όταν λειτουργεί ο αντιδραστήρας κανονικά και χωρίς ατυχήματα, που συμβαίνουν συχνά, λόγω τεχνικής βλάβης ή ανθρώπινης αμέλειας, ακόμη και σε χώρες σαν τη Γερμανία.

Μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή ένωση που απείλησε με βέτο πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων της ατομικής βιομηχανίας. ήταν η Αυστρία, ενώ λίγο παραπέρα στον χάρτη της Ευρώπης, στην Τσεχία, τη χώρα των μηχανικών. τα 2/3 των πολιτών είναι υπέρ της παράγωγής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια! Οι πολίτες έχουν μάλιστα μετατρέψει το εργοστάσιο του Τέμελιν σε προσφιλή τόπο εκδρομών τα Σαββατοκύριακα. Το εργοστάσιο αυτό μάλιστα είχε παρουσιάσει 100 φορές βλάβες στη λειτουργία του, από το έτος 2000 που άρχισε τη λειτουργία του!.

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 83, 6/08

 

Επιστροφή