Ενότητα :Τεύχος 83, Ιούνιος 2008

Τίτλος : Κανελλοπούλου Βάσω, Στηρίξτε την Ελλάδα

Διαβάστηκε: 756 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Στηρίξτε την Ελλάδα

 

Βάσω Κανελλοπούλου

 

Με το μήνυμα "Στηρίξτε την Ελλάδα" μας βομβάρδιζε συνεχώς στα μέσα Μαΐου η δημόσια τηλεόραση, εννοώντας να ...στηρίξουμε το αγγλόφωνο ελληνικό τραγούδι της Eurovision. Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που η τραγουδίστρια είναι όντως χαριτωμένη και η παρουσία της ευφραίνει, είχα σκεφθεί άλλους τρόπους για να στηρίξω την Ελλάδα. Να σας πω έναν από αυτούς και τον προτείνω ως απόλυτη προτεραιότητα στην κυβέρνηση και σε όλους τους πολιτικούς. Το θέμα έχει σχέση με ένα χρυσορυχείο.

Στο διεθνές στερέωμα, ως χρυσορυχείο αντιμετωπίζει την απειλή των κλιματικών αλλαγών, η γνωστή ομάδα εταιριών που ασχολείται ταυτόχρονα με τα αγροχημικά και τους μεταλλαγμένους και μη μεταλλαγμένους σπόρους. Έχουν πέσει με τα μούτρα σε έναν αγώνα αγοράς δικαιωμάτων και κατοχύρωσης (πατέντες) για σπόρους και γονίδια που χαρακτηρίζονται από κλιματική ανθεκτικότητα. Έτσι στο μέλλον, μόνο εκείνοι θα μας "σώσουν"!

Εμείς και οι πολιτικοί μας τι κάνουμε; Κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου. Ήδη παγκοσμίως οι 10 μεγαλύτερες εταιρίες σπόρων και αγροχημικών ελέγχουν το 57% των πωλήσεων σπόρων και επεκτείνονται συνεχώς αγοράζοντας δικαιώματα και εταιρίες ενώ ταυτόχρονα μέσω διακρατικών και κρατικών κανονισμών εμποδίζεται η ελεύθερη ανταλλαγή, πώληση κλπ. των σπόρων δημόσιας ιδιοκτησίας. Η αντίδρασή μας επιβάλλεται να είναι άμεση. Είναι απαραίτητο να υποστηριχθούν και η επιστημονική έρευνα και οι τράπεζες σπόρων και οι οργανώσεις που ασχολούνται με τις παραδοσιακές ποικιλίες στην Ελλάδα, όπως το ΠΕΛΙΤΙ και ο ΑΙΓΙΛΩΨ, και τέλος πάντων να υποστηριχθεί η γνώση διατήρησης ντόπιων ανθεκτικών σπόρων από ντόπιους γεωργούς, Με έξοδα της πολιτείας να γίνουν οι ενέργειες ώστε οι σπόροι αυτοί -δημόσιας ιδιοκτησίας- να συμπεριληφθούν στους επίσημους καταλόγους ώστε να μπορεί κάποιος να τους εμπορευθεί και το σημαντικότερο να "πατενταρισθούν" ως δημόσια ιδιοκτησία καθώς εξασφαλίζουν χαμηλότερες εισροές και επομένως πιο βιώσιμη γεωργία.

Οι κανονισμοί που περιορίζουν τη δημόσια πρόσβαση στη βάση της φυτικής ζωής και επομένως της διατροφής πρέπει να ανατραπούν. Πολιτικοί ξυπνήστε αυτά πρέπει να γίνουν ΤΩΡΑ, πριν επιδεινωθεί η κατάσταση με το κλίμα και βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων. Μην πιστεύετε τα ολιγοπώλια και τις υποσχέσεις τους. Όπως διαφαίνεται, η σύγχρονη αποικιοκρατία έχει διατροφική μορφή και διαγράφεται να επεκταθεί μέσω των σπόρων και της ιδιοκτησίας τους. Οι ντόπιοι προσαρμοσμένοι σπόροι χαμηλών εισροών είναι χρυσορυχείο. Στηρίξτε λοιπόν την Ελλάδα…

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 83, 6/08

 

Επιστροφή