Ενότητα :Τεύχος 49, Μάιος 2005

Τίτλος : Πολιτική Κίνηση Συνασπισμού ΕΑΒ: Σχετικά με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία

Διαβάστηκε: 641 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Σχετικά με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία

 

Με αφορμή την πρόσφατη πραγματοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού για την ανθρωπότητα γεγονότος, την υπογραφή δηλαδή του Πρωτοκόλλου του Κιότο, καλό είναι να στρέψουμε την προσοχή μας και προς ό,τι μπορεί να αφορά άμεσα εμάς τους εργαζόμενους στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και το εργοστάσιο αυτό που, λίγο ή πολύ, είναι δυνατόν να ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου ή και για μια ευρύτερα εννοούμενη μόλυνση του περιβάλλοντος.

 

Είναι αλήθεια ότι η ΕΑΒ δεν εμπλέκεται με τρόπο άμεσο στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με τα βλαβερά αέρια που αναφέρονται στην αρχή αυτού του κειμένου, με την έννοια ότι δεν τα παράγει η ίδια. Πρέπει όμως να εξεταστεί σοβαρά κατά πόσο συμβάλλει στη γενική προσπάθεια ή εξυπηρετεί τη σκοπιμότητα της γενικής ελάττωσής τους. Υπάρχουν δυο πεδία διαθέσιμα για ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών εκ μέρους της Διοίκησης αυτής της εταιρείας: το ένα είναι η ενθάρρυνση της ανακύκλωσης χαρτιού και το άλλο η προτροπή προς τη μείωση της δαπανώμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Είναι σε όλους γνωστό, μέσα από την καθημερινή εμπειρία, ότι οι εργασιακές δραστηριότητες των διοικητικών τμημάτων της Εταιρείας παράγουν καθημερινά μεγάλες ποσότητες άχρηστου χαρτιού. Μέχρι σήμερα η συγκέντρωση αυτού του υλικού και η προώθησή του προς τη διαδικασία της ανακύκλωσης επαφίεται αποκλειστικά στην καλή θέληση και την ευαισθησία του προσωπικού, ενώ είναι εντελώς ασαφές ποια είναι η τύχη του κάθε σάκου με την ένδειξη «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» στο εξωτερικό του, μετά την εναπόθεσή του σ’ ένα σημείο κάποιου κοινόχρηστου χώρου, για την περισυλλογή του και τη συνέχιση της πορείας του. Θα ήταν σωστό, αντίθετα, να προπαγανδιστεί έντονα και να οργανωθεί επιμελώς, με ευθύνη της Διοίκησης, η πλήρης, ελεγχόμενη και αποτελεσματική διαδικασία ανακύκλωσης του άχρηστου χαρτιού.

 

Από την άλλη πλευρά, η δαπάνη της ηλεκτρικής ενέργειας είναι για τον χώρο της ΕΑΒ ένα λεπτό και ίσως δυσεπίλυτο ζήτημα. Είναι αλήθεια ότι πολλές παραγωγικές μονάδες του Εργοστασίου (π.χ. φούρνοι κατεργασίας μετάλλων) απαιτούν για τη λειτουργία τους τεράστια ποσά ηλεκτρικής ενέργειας. Ίσως όμως υπάρχουν περιθώρια καλύτερης διαχείρισης και αξιοποίησής της, στα πλαίσια της καθολικής λειτουργίας του εργοστασίου, μέσα από την εκπόνηση μιας σχολαστικής μελέτης του όλου θέματος. Επιπλέον, θα πρέπει να απευθύνει η Διοίκηση μια θερμή και πειστική προτροπή προς τους εργαζόμενους για την αποφυγή άσκοπής δαπάνης ηλεκτρικής ενέργειας και να θεσπίσει τρόπους για την παρακολούθηση της επιδίωξης αυτού του στόχου.

 

Τελειώνοντας το κείμενο αυτό και την αναφορά στα οικολογικού χαρακτήρα προβλήματα της ΕΑΒ, θα ήταν σκόπιμο να σχολιασθεί ιδιαίτερα μια σειρά σοβαρών παρατυπιών και να επισημανθεί η ανάγκη άμεσης λήψης αποτελεσματικών μέτρων για την τυπική αλλά και ουσιαστική διόρθωσή τους. Οι παρατυπίες αυτές εντοπίζονται στη συγκέντρωση και συσσώρευση σε υπαίθριο χώρο δοχείων με τοξικά υγρά, που σαπίζουν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, στις απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, στον ελλιπή εξαερισμό των χώρων χημικής κατεργασίας μετάλλων και η πιθανολογούμενη υψηλή τιμή βλαβερών ακτινοβολιών στο εσωτερικό του Κτιρίου 51, που ίσως αποτελούν την αιτία των αυξημένων κρουσμάτων καρκίνου στο χώρο αυτό.

 

Πρέπει δε να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός, ότι στην ΕΑΒ δεν υπάρχει πρόβλεψη για την περισυλλογή και εξουδετέρωση των εξαντλημένων μπαταριών που καθημερινά προκύπτουν από την ευρεία χρήση ηλεκτρικών φανών και άλλων συσκευών στα διάφορα συνεργεία του εργοστασίου. Είναι γνωστό ότι οι άχρηστες μπαταρίες, που καταλήγουν και αποτίθενται στους τόπους συγκέντρωσης απορριμμάτων, αποτελούν σοβαρότατο παράγοντα μόλυνσης του περιβάλλοντος και ειδικότερα του υδροφόρου ορίζοντα, εξαιτίας των επικίνδυνων για την υγεία χημικών ενώσεων που περιέχουν.

 

Επιβάλλεται λοιπόν να μεριμνήσει άμεσα η Διοίκηση της Εταιρείας αλλά και η εκλεγμένη από τους εργαζόμενους επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, για την επίλυση όλων αυτών των σημαντικών ζητημάτων, καλλιεργώντας παράλληλα και την οικολογική συνείδηση του προσωπικού της, με συχνές υποδείξεις και παροτρύνσεις προς την κατεύθυνση της οικολογικά ορθής εργασιακής συμπεριφοράς. Η μεγάλη αυτή βιομηχανική μονάδα της χώρας μας μπορεί και πρέπει να αποτελεί υπόδειγμα σε πανελλαδικό επίπεδο, από την άποψη της εναρμόνισης της λειτουργίας της με την ιδέα της ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος. Με την ιδέα του ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΤΟΥ ΚΙΟΤΟ.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Ε.Α.Β.

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 49, 5/05

 

 

Επιστροφή