Ενότητα :Τεύχος 84, Ιούλιος-Αύγουστος 2008

Τίτλος : Μπόκαρης Νίκος. Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο: κρίσεις και σχόλια

Διαβάστηκε: 607 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

ΕΘΝΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ- ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

 

                                                                               Νίκος Μπόκαρης

                                Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων

                                                                              ΤΗΛ: 6937 88 30 12

 

Μετά τις καλοκαιρινές  καταστροφές από τις πυρκαγιές, όλοι ζητούσαν τη σύνταξη δασολογίου προκειμένου να καταγραφούν και να προστατευτούν τα δάση της πατρίδας μας.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνέταξε πρόγραμμα για τη σύνταξη δασικών χαρτών μεγάλης ακρίβειας , το οποίο υπέβαλε και στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που έστειλε στην Ε.Ε. για έγκριση.

Ενώ όλοι περιμέναμε την έγκριση του σχετικού προγράμματος, πληροφορηθήκαμε ότι το πρόγραμμα είχε εξαιρεθεί από τον προγραμματισμό, λόγω της συσχέτισης και επικάλυψης του με άλλο  αντίστοιχο πρόγραμμα που είχε υποβληθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ , με τίτλο «οριοθέτηση δασών και δασικών εκτάσεων».

Η ενημέρωση υπαλλήλων της δασικής υπηρεσίας ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ προωθούσε κάποιο έργο με αυτό τον τίτλο είχε γίνει από το διαδίκτυο, νωρίτερα και είχαν κατατεθεί διαβεβαιώσεις του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ότι δεν τίθεται θέμα επικάλυψης των δύο προγραμμάτων τα οποία θεωρούντο διαφορετικά.

Είναι όμως αξιοσημείωτο ότι για την προώθηση του έργου αυτού του ΥΠΕΧΩΔΕ, είχαν παρακαμφθεί τα θεσμοθετημένα αρμόδια όργανα των δασικών  υπηρεσιών, που είναι οι κατά νόμο αρμόδιες αρχές για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση δασών και δασικών εκτάσεων, καθώς και την κατάρτιση των δασικών χαρτών και τού δασολογίου τής Χώρας. Διατυπώθηκαν οι ενστάσεις μας τόσο σε συνδικαλιστικό όσο και σε επίπεδο υπουργών. Ο πρώην υπουργός κος Μπασιάκος διατύπωσε εγγράφως τις αντιρρήσεις του στον ομόλογο του Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για τον τρόπο και τη μεθοδολογία που ακολουθούσε το πρόγραμμα.

Παρά τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν, το πρόγραμμα αυτό αναφέρεται στο χωροταξικό σχέδιο ως δασολόγιο.  Ψευδεπίγραφα διότι δεν είναι δασολόγιο και αντιεπιστημονικά διότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια σφάλματος στην ακολουθούμενη μεθοδολογία.

Το έργο είχε στόχο να είναι ένα προστάδιο της κατάρτισης των δασικών χαρτών . Να αποτελέσει δηλαδή το υλικό στο οποίο θα βασιστούν οι Δασικές Υπηρεσίες, για την υποβολή δηλώσεων για λογαριασμό τού Ελληνικού Δημοσίου σε αξιώσεις δικαιωμάτων επί δασών, δασικών και λοιπών εκτάσεων που διαχειρίζονται και διοικούνται ως δημόσιες, στα πλαίσια των κτηματογραφήσεων του Εθνικού Κτηματολογίου.

Η μέθοδος που περιγράφεται στις τεχνικές προδιαγραφές «οριοθέτησης δασών και δασικών εκτάσεων» είναι πλήρως ασύμβατη σε καίρια σημεία με τις αντίστοιχες των δασικών χαρτών και οδηγεί σε επισφαλή αποτελέσματα, όσον αφορά στην ακριβή οριοθέτηση των δασών, δασικών και λοιπών εκτάσεων, αφού δεν χρησιμοποιούνται στερεομοντέλα αεροφωτογραφιών κατά τη φωτοερμηνεία, αλλά γίνεται μονοσκοπική απόδοση των αντίστοιχων οριογραμμών.

Επιπλέον, δεν προβλέπονται επίγειες εργασίες επιβεβαίωσης των παραπάνω οριογραμμών, ενέργεια βασική και προαπαιτούμενη για την εξασφάλιση της πιστότητας αφενός της ορθής θέσης τους και αφετέρου τού θέματος (π.χ. δάσος, χορτολίβαδο, βραχώδης έκταση κ.λ.π.).

Συνέπεια των ανωτέρω είναι να περιγράφονται στις εν λόγω τεχνικές προδιαγραφές σαν προβλεπόμενες θεματικές αποκλίσεις 30% για την «ιστορική» κατάσταση (1945 ή 1960) και 20% για την πλέον πρόσφατη από την πραγματική κατάσταση, δηλαδή ποσοστά ακρίβειας 70% και 80% αντίστοιχα, πέρα και έξω από κάθε επιστημονική, τεχνική και θεσμική οπτική.

Για την εξασφάλιση της οριογραμμής τής «ιστορικής» κατάστασης, αυτή θα πρέπει να μεταφερθεί επί των πρόσφατων υποβάθρων, να συσχετισθεί και να ελεγχθεί φωτοερμηνευτικά, στη συνέχεια να διορθωθεί και να προσαρμοστεί σύμφωνα με την πρόσφατη κατάσταση (όπως απεικονίζεται επί των πρόσφατων ορθοφωτοχαρτών), εργασία η οποία δεν προβλέπεται στις τεχνικές προδιαγραφές τής οριοθέτησης. Αποτέλεσμα είναι τα αποδιδόμενα ιστορικά θεματικά στοιχεία να είναι ανασφαλή είτε στη θέση είτε στο θέμα. Τέλος, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη εμπλοκής τής Δασικής Υπηρεσίας στους ελέγχους και στην παραλαβή των παραγομένων προϊόντων, η οποία είναι και η θεσμικά και ουσιαστικά αρμόδια, για το έργο αυτό.

 

Δηλαδή χρησιμοποιείται μια αναρμόδια ιδιωτική εταιρεία, η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε., για να εκτελέσει το έργο της καταγραφής και συνεπώς του χαρακτηρισμού των δασών και δασικών εκτάσεων και αφετέρου οι σχετικές μέθοδοι και οι τεχνικές προδιαγραφές που χρησιμοποιεί είναι πλήρως ασύμβατες με τις αντίστοιχες προδιαγραφές που η διοίκηση έχει θεσπίσει για την κατάρτιση των δασικών χαρτών.

 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από τη Γενική Δ/νση Δασών εντοπίζονται κίνδυνοι, όπως η αποδυνάμωση των θέσεων του Δημοσίου στις κτηματογραφήσεις τού Εθνικού Κτηματολογίου, η παραπλάνηση των δικαστικών αρχών και η αμφισβήτηση πράξεων χαρακτηρισμού των αρμοδίων οργάνων (Δασαρχών και Επιτροπών Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων) σε όλη την Επικράτεια.

Επίσης παρά τις συχνές και περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ στη Βουλή, το έργο αυτό, προβάλλεται σήμερα ως δασικός χάρτης ή ακόμα χειρότερα ως δασολόγιο.

Η μεθοδολογική προσέγγιση που κατονομάζεται στο σχέδιο του Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου ως «πρόγραμμα οριοθέτησης των δασών και δασικών εκτάσεων», δεν είναι παρά μια αδρομερής καταγραφή των δασών από το γραφείο, χωρίς επαλήθευση των μετρητικών στοιχείων στο έδαφος, (μονοσκοπική φωτοερμηνεία) με μεγάλο περιθώριο λάθους στο προϊόν που θα παραχθεί και υποκριτικά κατονομάζεται από το Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε ως δασικός χάρτης, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι.

Ουσιαστικά, με την αντιεπιστημονική προσέγγιση του θέματος του δασολογίου ακυρώνονται οι δασικοί χάρτες, δηλαδή το δασολόγιο, που είναι το μοναδικό εργαλείο που διαθέτουμε σήμερα για την ανάδειξη, την ακριβή οριοθέτηση και τη αειφορική διαχείριση των δασικών εκτάσεων και την προστασία της δημόσιας περιουσίας. Ενώ από την άλλη πλευρά δεν γίνεται λόγος για την κύρωση των δασικών χαρτών η οποία από ότι φαίνεται είναι άγνωστη έννοια για τους συντάκτες του σχεδίου.

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 84, 7-8/08

 

 

Επιστροφή