Ενότητα :Τεύχος 84, Ιούλιος-Αύγουστος 2008

Τίτλος : Παρμενοπούλου Χαρά. ΛΑΡΙΜΝΑ: Όχι στο θάνατο, ναι στη ζωή

Διαβάστηκε: 630 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

ΛΑΡΥΜΝΑ: ‘ΟΧΙ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ’

 

  Χαρά Παρμενοπούλου

Γραμ. ΝΕ ΣΥΝ ΦΘΙΏΤΙΔΑΣ

 

..έγραφε το πανώ που αντικρίσαμε μπαίνοντας στη Λάρυμνα για να συμμετέχουμε στη Γενική Συνέλευση που οργάνωσαν την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον η Τ.Α. και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Λάρυμνας. Θέλαμε να ενώσουμε τη φωνή της Ριζοσπαστικής Αριστεράς με τους κατοίκους μιας από τις πλέον υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά από τη βιομηχανική ρύπανση περιοχές, τη Λάρυμνα των εργατικών αγώνων που συνεχίζει να αντιστέκεται, αλλά οι μέχρι τώρα Κυβερνήσεις του δικομματισμού έχουν αφήσει απροστάτευτη να αργοπεθαίνει από την ασυδοσία του κερδοσκοπικού κεφαλαίου. Για να απαιτήσουμε να σταματήσει να βιάζεται το περιβάλλον στο βωμό του κέρδους από τη μεταλλευτική επιχείρηση ΛΑΡΚΟ, που συνεχίζει να ρίχνει παράνομα 2 εκ. τόνους σκουριά το χρόνο στον Ευβοϊκό κόλπο και να ρυπαίνει ανεξέλεγκτα την ατμόσφαιρα, Αλλά και από τις αμμοβολές και τα παράνομα ιχθυοτροφεία. Θέλαμε ακόμα να στηρίξουμε τον αγώνα των κατοίκων για να αποτραπούν τα εγκληματικά για το κλίμα της γης σχέδια  της ΔΕΗ, που με τις ευλογίες της κυβέρνησης σχεδιάζει να κατασκευάσει ρυπογόνες λιθανθρακικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η ιδιαίτερα περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη Λάρυμνα.

Όλα ήταν έτοιμα για τη συνέλευση που έγινε στην παραλία που κάποτε ήταν το ‘πιο όμορφο φυσικό λιμάνι στην χώρα’ όπως μας είπαν οι κάτοικοι το οποίο φρόντισε να το καταστρέψει ολοσχερώς ο Μποδοσάκης στη μεταπολεμική Ελλάδα με την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ, βιομηχανία επεξεργασίας νικελίου που αργότερα περιήλθε στο κράτος σαν προβληματική. Εκεί, αντικρίζοντας το εργοστάσιο-τέρας της ΛΑΡΚΟ, με τα νερά της θάλασσας καφέ από τη σκουριά, την ανάσα να σου κόβεται από την καπνιά, τα φουγάρα να καπνίζουν ασταμάτητα και τα παιδιά να παίζουν ανέμελα στην προκυμαία τα αισθήματα ήταν ανάμεικτα. Θλίψη, θυμός, μαζί με τύψεις που εμείς μπορούμε να ανοίξουμε το παράθυρο μας για να πάρουμε αέρα και να αντικρίσουμε ένα κομμάτι γαλάζιου ουρανού.

Δυστυχώς οι κάμερες της τηλεόρασης έφυγαν πριν αρχίσει η συνέλευση. Έτσι δεν μπόρεσαν να καταγράψουν την κραυγή αγωνίας των κατοίκων της Λάρυμνας που κατηγόρησαν τους παράγοντες της περιοχής και τις μέχρι τώρα Κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για κοροϊδία και αδιαφορία χρόνων.

 

Κυνική η εκπρόσωπος της ΔΕΗ μίλησε για τα πλεονεκτήματα ενός φτηνού καυσίμου ενώ ο εκπρόσωπος της εταιρείας ΛΑΡΚΟ, υπερασπίστηκε τον κ. Σουφλιά και μας ανέλυσε τα μελλοντικά φιλικά για το περιβάλλον σχέδια της ΛΑΡΚΟ που δεν περιλαμβάνουν λιθανθρακική μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού(!) χωρίς να απαντήσει στο ερώτημα των κατοίκων γιατί σιωπά στις εξαγγελίες της ΔΕΗ και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, γιατί δεν έκανε τίποτα για να βελτιώσει την κατάσταση μέχρι τώρα.

           

Την αντίθεση τους στα σχέδια της ΔΕΗ για ίδρυση λιθανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και το ενδιαφέρον τους για τα προβλήματα της περιοχής τόνισαν επίσης οι εκπρόσωποι και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χωρίς όμως να απαντούν στις ερωτήσεις για την ευθύνη των μέχρι τώρα κυβερνήσεων του κόμματος για την κατάσταση της περιοχής από την ασυδοσία της ΛΑΡΚΟ. Κάνοντας στροφή από την προηγούμενη στάση τους δεν υστέρησαν σε υποσχέσεις και οι κυβερνητικοί βουλευτές του Νομού ο Αντινομάρχης Φθιώτιδας. Δήλωσαν ότι θα στηρίξουν το αίτημα των κατοίκων και της ΤΑ για να μην γίνει η επένδυση της ΔΕΗ στη Λάρυμνα αποφεύγοντας να δεσμευθούν ότι είναι αντίθετοι στις ρυπογόνες λιθανθρακικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής σε οποιαδήποτε περιοχή. Ο κ. Σταϊκούρας, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αφήνοντας έμμεσα ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα! Λάβρος και ο βουλευτής Θαν. Γιαννόπουλος για την ασυδοσία της ΛΑΡΚΟ, δεν μπόρεσε όμως να απαντήσει πειστικά στην ερώτηση του Προέδρου του Συλλόγου κ. Ρούσση γιατί δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Συλλόγου όταν ήταν στο Υπουργείο Υγείας, να προχωρήσει σε επιδημιολογική μελέτη των αλιευμάτων και σε μετρήσεις των ρύπων για να γνωρίζουν οι κάτοικοι τι τρώνε και τι αναπνέουν, κάνοντας την αμίμητη δήλωση: ‘Αναγκάστηκα να υπογράψω, ενώ δεν ήθελα!’. Με το δίκαιο τους δύσπιστοι στα μεγάλα λόγια, οι κάτοικοι της Λάρυμνας υιοθέτησαν στο τέλος της Γενικής Συνέλευσης το ψήφισμα με τα αιτήματα που είχαν διαμορφώσει οι φορείς της περιοχής και διατράνωσαν την απόφαση τους να συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα τους δίνοντας ραντεβού στο επόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο στη Λαμία.

 

Δαίμων της Οικολογίας

 τ. 84, 7-8/09

 

 

 

 

 

 

Επιστροφή