Ενότητα :Τεύχος 44, Δεκέμβριος 2004

Τίτλος : Εditorial: ΑΠΟΓΡΑΦΗ

Διαβάστηκε: 643 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

editorial

 

Περιβαλλοντική «απογραφή»!

 

 

Η περίφημη απογραφή που επιχείρησε το Υπουργείο Οικονομίας μας έδωσε μια διαφορετική εικόνα ως προς τους βασικούς οικονομικούς δείκτες. Τα επιχειρήματα εκατέρωθεν γνωστά. Θα ήταν, ασφαλώς πολυτέλεια να αναμέναμε και κάποια απογραφή ως προς τα «οικονομικά του περιβάλλοντος». Αφού δεν υπήρχαν αντίστοιχα στοιχεία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί να το κάνει η σημερινή.

 

Πόσα ακριβώς ξοδεύει η χώρα μας για την προστασία του περιβάλλοντος; Ουδείς γνωρίζει. Δεν υπάρχουν αμιγώς περιβαλλοντικοί «κωδικοί» στον προϋπολογισμό. Από τα ίδια ταμεία χρηματοδοτούνται περιβαλλοντικά και αντι-περιβαλλοντικά έργα και μελέτες. Το διαβόητο ΕΤΕΡΠΣ είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτής της παραδοξολογίας.

 

Κύριε Σουφλιά, ως γνωστόν, οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελείωσαν. Και από όσο ξέρουμε, είστε υπουργός και περιβάλλοντος ή μάλλον, πρωτίστως περιβάλλοντος. Μετά από εννιά (9) μήνες διακυβέρνησης αναμένουμε τη δική σας «απογραφή» και κυρίως τις προθέσεις σας, τις οποίες δεν θέλουμε να εκμαιεύσουμε από την απουσία περιβαλλοντικού έργου στο διάστημα αυτό.

 

Το ότι η αριστερά, με τον μικρότερο ή μεγαλύτερο ευρωσκεπτικισμό της ζητά την εφαρμογή των οδηγιών της Ε.Ε. δεν είναι και τόσο παράδοξο, παράδοξο είναι ότι εσείς, η συντηρητική παράταξη η οποία επαίρεστε για τον «ευρωπαϊσμό» σας, βρίσκεστε εντελώς εκτός ευρωπαϊκού κλίματος σε ότι αφορά τα περιβαλλοντικά, τόσο προγραμματικά όσο και ως εφαρμοσμένη πρακτική.

 

Ασφαλώς γνωρίζετε ότι το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης ανήκει στην ευθύνη του υπουργείου σας, δεν είμαστε, όμως, σίγουροι ότι γνωρίζετε –ακόμη- τι ακριβώς περιμένετε από τον φορέα αυτό.

 

Μεγαλύτερες αμφιβολίες διατηρούμε για το τι –θέλετε να- ξέρετε και, κυρίως, τι θέλετε από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

 

Αναμένουμε πάντα, και βέβαια πριν αρχίσει η καταβολή προστίμων ή εξαναγκαστούμε στην αγορά δικαιωμάτων ρύπανσης, τις πρωτοβουλίες σας για το πακέτο Κλίμα.

 

Έχει ασχοληθεί το υπουργείο σας με την προσαρμογή σημαντικών οδηγιών της Ε.Ε. που εκκρεμούν από καιρό και ιδιαίτερα της πρόσφατης, αυτής που «έκλεισε» η ελληνική προεδρία, για την «περιβαλλοντική ευθύνη»;

 

Δεν ακούσαμε κάτι για το μέλλον των Φορέων Προστασίας. Αγνοούμε την τύχη του εγχειρήματος για το πακέτο της «οικολογικής δόμησης».

 

Δεν ξέρουμε αν ξέρετε ήδη ότι η χώρα όπου βασιλεύει η οικιστική αυθαιρεσία καταγράφει πλέον δεκάδες απόπειρες «νομιμοποίησης» για τελευταία φορά(!) των υπαρχόντων αυθαιρέτων, για να σταματήσει δήθεν το φαινόμενο και ανοίγει πάντα νέο κύκλο αυθαιρεσίας, τον οποίο ετοιμάζεστε να ανοίξετε και σεις.

 

Δεν ξέρουμε αν σας αρκεί η ιδιότητα του υπουργού δημοσίων έργων, μόνο, τίτλο στον οποίο, εξ άλλου, αρκέστηκαν και πολλοί προκάτοχοί σας. Η άλλη ιδιότητα, αυτή του υπουργού περιβάλλοντος και χωροταξίας, δεν είναι συμπλήρωμα της πρώτης, απαιτεί μια ρήξη με την «ιδεολογία» των έργων εν γένει. Με αυτήν την ξεπερασμένη, αδιέξοδη και (αντι-αναπτυξιακή, αντι-κοινωνική και) αντι-περιβαλλοντική πρακτική που δεν την πιάνουν οι «απογραφές», αφού θα έβγαζαν τα ίδια στοιχεία με την προηγούμενη και πιθανότατα και δυστυχώς για σας, ανάποδα από την άλλη, την αμιγώς οικονομική.

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 44, 12/04

 

 

 

Επιστροφή