Ενότητα :Τεύχος 44, Δεκέμβριος 2004

Τίτλος : Αρβανίτης Μιχάλης, Ακριβή δελτία καιρού και εξοικονόμηση ενέργειας

Διαβάστηκε: 650 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Ακριβή δελτία καιρού και εξοικονόμηση ενέργειας

 

Μιχάλης Αρβανίτης

 

Το ετήσιο κόστος για ηλεκτρισμό θα μπορούσε, μόνο στις ΗΠΑ, να μειωθεί κατά τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια αν η ακρίβεια των καιρικών προβλέψεων ήταν κατά 1 βαθμό Κελσίου πιο ακριβής. Ας πάρουμε το παράδειγμα της Tennessee Valley Authority: η συγκεκριμένη παράγει το 4.8% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ. Οι μονάδες παραγωγής της καλύπτουν τις ανάγκες μιας περιοχής περίπου 90.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σε αυτή την περιοχή τα δελτία καιρού τα τελευταία δύο χρόνια παρουσίαζαν σφάλμα, κατά μέσο όρο 2.35 βαθμούς Κελσίου, κάτι που δεν ξεφεύγει από τις συνήθεις αποκλίσεις που παρατηρούνται σε όλες τις καιρικές προβλέψεις ανά τον κόσμο.

 

Αν αυτή η απόκλιση μπορούσε να μειωθεί και η ακρίβεια να έφτανε στον ένα βαθμό Κελσίου, τότε η TVA θα μπορούσε να εξοικονομεί 100.000$ την ημέρα, ίσως και περισσότερα. Πώς; Ιδού το γλαφυρό παράδειγμα:

 

Έστω ότι τη Δευτέρα, στις 5.30 το πρωί, το μετεωρολογικό δελτίο κάνει λόγο για μέγιστη θερμοκρασία στην ευρύτερη περιοχή, της τάξης των 33 βαθμών Κελσίου. Στο δελτίο γίνεται λόγος ότι στις 6 το πρωί η θερμοκρασία θα είναι 24 βαθμοί Κελσίου και θα παρουσιάζει ανοδικές τάσεις μέχρι τις 16.00 το μεσημέρι. Η ΤVA προγραμματίζει την ημερήσια παροχή ενέργειας με βάση το δελτίο που της δόθηκε και συνδυάζει με το βέλτιστο δυνατό τρόπο την παροχή από τις διάφορες πηγές – υδροηλεκτρική, πυρηνική, αιολική, φυσικό αέριο, κάρβουνο, πετρέλαιο.

 

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο είναι πιο ακριβή από την πυρηνική κι έτσι η TVA θα θερμάνει τους καυστήρες της μόνο όταν περιμένει ότι η ζήτηση θα είναι αυξημένη. Αν η μέση θερμοκρασία είναι υψηλότερη κατά ένα βαθμό Κελσίου, φθάσει δηλαδή στους 34, οι πελάτες θα ζητήσουν από την εταιρεία 450ΜW παραπάνω.

 

Αν όντως συμβεί κάτι τέτοιο, η TVA δεν θα προλάβει να θερμάνει τους καυστήρες και το κόστος για να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών την τελευταία στιγμή θα εκτιναχθεί. Αν η παραγωγή της ενέργειας γίνει βάσει προγραμματισμού και αυτός δεν ανατραπεί, τότε 1MW/ώρα κοστίζει γύρω στα 80$. Σε αντίθετη περίπτωση το κόστος μπορεί να φθάσει τα 800$ ακόμη και τα 8.000$, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

 

Από την άλλη, αν η θερμοκρασία είναι τελικά κατά 1 βαθμό μικρότερη, η TVA μπορεί να είχε θέσει σε λειτουργία μονάδες που δεν θα χρειαζόντουσαν ή να παρείχε περισσότερη από τη ζητούμενη ενέργεια, αυξάνοντας και πάλι το κόστος.

 

Γενικά, η ακριβής πρόβλεψη του καιρού μπορεί να συμβάλλει κατά πολύ στην εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Δελτία καιρού που ξεφεύγουν πολύ (πάνω από δύο βαθμούς Κελσίου) από τις καιρικές συνθήκες που τελικά επικρατούν οδηγούν σε μια παράλογη και αδιέξοδη κατανάλωση πρώτων υλών, σε επιβάρυνση του καταναλωτή και του περιβάλλοντος.

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 44, 12/04

 

 

Επιστροφή