Ενότητα :Τεύχος 44, Δεκέμβριος 2004

Τίτλος : Καλλιοτζίδου-Βρετάκου Μαίρη, Καστρινάκης Μιχάλης. Η μεταολυμπιακή χρήση του σταδίου ΄Αρσης Βαρών

Διαβάστηκε: 832 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Η μεταολυμπιακή χρήση του σταδίου ΄Αρσης Βαρών

 

ΚΑΛΙΟΤΖΙΔΟΥ - ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ ΜΑΙΡΗ

Υπεύθυνη Επιτροπής Περιβάλλοντος

της Δημ. Κίνησης ''ΚΟΚΚΙΝΙΑ με λογισμό  και όνειρο''

 

ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Επικεφαλής Δημ. Κίνησης ''ΚΟΚΚΙΝΙΑ με λογισμό και όνειρο''

 

Η κατασκευή του Σπιτιού της Άρσης Βαρών στη Νίκαια, σήμανε μια τεράστια περιβαλλοντική ζημιά, όχι μόνο για το Δήμο μας, αλλά για όλη την ευρύτερη περιοχή. η απαλλοτρίωση 60 στρεμμάτων ελεύθερου χώρου και η δέσμευσή τους, για τη δημιουργία του Παλέ, στέρησε από την περιοχή μας, τη δυνατότητα αναμόρφωσης και ανάπλασης μιας ευρύτατης περιοχής, η οποία προγραμματιζόταν να μετεξελιχθεί σε πνεύμονα πρασίνου (Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ του έτους 1995).

Κανένα αντισταθμιστικό όφελος, δεν προέκυψε για την πόλη μας, το οποίο θα μπορούσε να μετριάσει αυτή την απώλεια. Η χωροθέτηση του ''Σπιτιού'' στη Νίκαια, συνδέθηκε με υποσχέσεις για έργα, τα οποία αν πραγματοποιούνταν, θα ήταν σοβαρές παρεμβάσεις, οι οποίες θ' αναβάθμιζαν την ποιότητα ζωής μας (ερχομός του ΜΕΤΡΟ στη Νίκαια, εξαγγελίες  για ανάπλαση δύο προσφυγικών τετραγώνων, υπογειοποίηση τμήματος της Γρ. Λαμπράκη, ενοποίηση Πλατειών, δημιουργία εκτεταμένων χώρων πρασίνου κ.λπ.). δυστυχώς, όλες αυτές οι υποσχέσεις, αποδείχτηκαν λόγια του αέρα, καθώς τα μοναδικά έργα που χρηματοδοτήθηκαν τελικά, αφορούσαν δράσεις ήσσονος σημασίας, με ελάχιστη σημασία για τη λειτουργία της πόλης.

Εμείς, έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει πως οδηγούμαστε σε μια κατάσταση, όπου τίποτα θετικό για τη Νίκαια δεν θα προκύψει από την Ολυμπιακή της ιδιότητα.

Έγκαιρα είχαμε προτείνει στο Δήμο της Νίκαιας, να ηγηθεί ενός πάνδημου τοπικού κινήματος με διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο θα προέκυπτε μετά από συζητήσεις και συντονισμό όλων των ζωντανών φορέων της πόλης μας.

Δυστυχώς, οι σχετικές προτάσεις μας απορρίφθηκαν μετά πολλών επαίνων. Η προκλητική κυβερνητική αδιαφορία για τα μέρη μας (η Β΄ Πειραιά έμεινε έξω από κάθε μεγάλο έργο που προχώρησε λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων π.χ. Μετρό, Τραμ, Προαστιακός σιδηρόδρομος), συναντήθηκε με την γραφειοκρατική αγκύλωση, που χαρακτηρίζει τον τρόπο λειτουργίας της σημερινής Δημοτικής Αρχής του Στ. Μπενετάτου, με αποτέλεσμα την απώλεια μιας μοναδικής ευκαιρίας, για σημαντικά έργα στην περιοχή μας.

Σήμερα, είμαστε αποφασισμένοι, ως Δημοτική Κίνηση ''ΚΟΚΚΙΝΙΑ με λογισμό και όνειρο'' να θέσουμε με τον πιο έντονο τρόπο το θέμα της μετα-Ολυμπιακής χρήσης του ''Σπιτιού''. Η πόλη μας, δικαιούται να συμμετάσχει στη λειτουργία του ''Σπιτιού'' και ν' αποκομίσει οφέλη από την χρήση του. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων αυτών, για το καλό της πόλης και των κατοίκων της.

Είμαστε σίγουροι όμως, πως και πάλι οι κυβερνητικού σχεδιασμοί, δεν πρόκειται να περιλαμβάνουν καμία τέτοια πρόβλεψη.

 Μόνο η ύπαρξη έντονης πίεσης, από ένα αληθινά αυτόνομο και μαζικό αυτοδιοικητικό κίνημα, μπορεί να επιβάλλει την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, ανάμεσα στα ιδιωτικά συμφέροντα, την κυβερνητική αδιαφορία και τις κοινωνικές αναγκαιότητες.

Γι' αυτό, καλούμε το Δήμο της Νίκαιας, ν' ανταποκριθεί στα αυτονόητα και στοιχειώδη καθήκοντά του και ν' αναλάβει το συντονισμό του διαλόγου ανάμεσα στους Κοινωνικούς Φορείς της πόλης (Δημοτικές Κινήσεις, πολιτικά κόμματα, Συνδικάτα, Συλλόγους γονέων , εθνικοτοπικά και πολιτιστικά Σωματεία κ.λπ), με αδιαπραγμάτευτο αίτημα, τη συμμετοχή του Δήμου της Νίκαιας, στη διαχείριση της λειτουργίας του ''Σπιτιού''.

Οι προτάσεις που καταθέτουμε παρακάτω, είναι μερικές μόνο απ' όσες θα μπορούσαν να κατατεθούν σ' ένα τέτοιο διάλογο.

Είμαστε βέβαιοι, πως υπάρχει δυνατότητα μετά από συνεργασία Υπ. Πολιτισμού, Εταιρίας Ολυμπιακών Ακινήτων, Δήμου και αθλητικών Ομοσπονδιών για:

Παρεμβάσεις με χαρακτήρα κάλυψης αναγκών κοινωνικής πρόνοιας

Διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων

Διεξαγωγή Συνεδρίων

Ενίσχυση του τοπικού ερασιτεχνικού αθλητισμού.

 

ΕΣΟΔΑ - ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Είναι απαραίτητο, οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται από τις ανάγκες εξυπηρέτησης της λειτουργίας του Σταδίου, να καλυφθούν από ανέργους με την γνώμη και τη συμμετοχή και του Δήμου Νίκαιας. Η συμμετοχή των ιδιωτών (σε περίπτωση ενοικίασης) στα έξοδα λειτουργίας του χώρου π.χ. ταξιθέτες, καθαριστές, χειριστές μηχανημάτων και άλλες ειδικότητες για τις δικές τους εκδηλώσεις, έχει αποδειχτεί ότι μειώνει κατά πολύ το κόστος. Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα έσοδα από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το δίμηνο που προηγήθηκε της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων (Συνέδριο ΠΑΣΟΚ, Μουσικά Βραβεία Αρίων κ.λπ.), ανήλθαν στο σημαντικό ύψος των 300.000 ευρώ.

 

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η εγκατάσταση δεν πρέπει να μείνει αποκομμένη νησίδα αθλητικής δραστηριότητας, χωρίς σύνδεση με τον υπόλοιπο αστικό ιστό. Πρέπει ν' αποτελέσει εστία αθλητικής, πολιτιστικής και οικονομικής κινητοποίησης. Γι' αυτό είναι απαραίτητο, ν' ανοίξουν οι είσοδοι προς την πόλη (προς τις πολυκατοικίες και τη μεριά των ξενώνων)(, να διατηρηθεί η λεωφορειακή γραμμή ΟΑΣΑ, που συνδέει το χώρο με τον Πειραιά, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση προς αυτόν.

 

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Η δημιουργία του τεράστιου χώρου στάθμευσης, έξω από το  ''Σπίτι'', δεν θα έχει καμιά λειτουργικότητα, εάν η χρήση του περιοριστεί στις ελάχιστες μέρες του χρόνου, που υπάρχουν εκδηλώσεις στο Στάδιο ή το Κατράκειο.

Ο χώρος αυτός, πρέπει ν' αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως.

Εμείς, προτείνουμε:

Τη διαμόρφωση, σ' ένα τμήμα του, Πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής για τα σχολεία του Δήμου. Το συγκεκριμένο έργο, μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Υπ. Μεταφορών.

Την χρησιμοποίηση του χώρου, για θεαματικές υπαίθριες εκθέσεις.

Τη δημιουργία γηπέδων ποδοσφαίρου 5Χ5, basket ή volley, για χρήση από τους δημότες, που σήμερα αναγκάζονται να καταβάλουν υπέρογκα ποσά σε αντίστοιχες δραστηριότητες, τις οποίες νέμεται η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Τη δημιουργία, δύο δημοτικών αναψυκτηρίων, για την εξυπηρέτηση των υπαίθριων δραστηριοτήτων και την αναψυχή των κατοίκων και επισκεπτών.

Επειδή, η ύπαρξη ενός τεράστιου χώρου απολύτως γυμνού απ'  οτιδήποτε άλλο, πλην της ασφάλτου, είναι αισθητικά απωθητική, προτείνουμε ο διαχωρισμός των θέσεων στάθμευσης, να γίνει όχι με απλή διαγράμμιση, αλλά με την φύτευση νησίδων πρασίνου.

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι γνωστό, πως υπάρχει ένα τεράστιο κοινοτικό κονδύλι της τάξης των 2,6 δις ευρώ, που καλείται η Ελλάδα ν' απορροφήσει μέχρι το 2008, για έργα και δράσεις σχετικές με την προστασία του περιβάλλοντος. Η ''πράσινη'' ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, πρέπει να χρηματοδοτηθεί με αυτούς τους ευρωπαϊκούς πόρους. Στα πλαίσια αυτής της ανάπλασης, προτείνουμε τη δημιουργία Πάρκου γλυπτικής, όχι μόνο στον τριγύρω χώρο, αλλά και στο λόφο της Δεξαμενής.

 

ΚΥΡΙΩΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Νίκαια, στερείται χώρων, που μπορούν να υποδεχτούν τις εκδηλώσεις των φορέων της (π.χ. των Σχολείων  και των Αθλητικών Σωματείων της). Είναι τραγικό ν' αναγκαστούν οι φορείς της πόλης μας, να πληρώνουν ενοίκιο, τη στιγμή που ο χώρος του ''Σπιτιού'', προσφέρεται για Συνέδρια, συναυλίες, εκδηλώσεις Δήμων, παραστάσεις θεατρικών ομάδων και μουσικών συνόλων τμημάτων του Πνευματικού Κέντρου.

Για καλύτερη και οικονομικότερη λειτουργία, θα μπορούσε ο χώρος να διαιρεθεί σε τρεις μικρότερους, με κινητά ηχομονωτικά πετάσματα και υπερύψωση της σκηνής, κατά περίπτωση. Έτσι, θα λειτουργούν αυτόνομα και με μικρότερο κόστος, εκδηλώσεις με απαίτηση μικρότερου χώρου ή κοινού.

 

ΧΩΡΟΣ ΞΕΝΩΝΩΝ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ

Ο ξενώνας περιέχει 70 κλίνες, εστιατόριο με μαγειρείο και αίθουσα εστίασης με δυνατότητας σίτισης πολλών ανθρώπων.

Η ύπαρξή του, δημιουργεί σημαντική δυνατότητα για την άσκησης κοινωνικής πολιτικής, σε ομάδες πολιτών, που βιώνουν συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού.

Προτείνουμε αξιοποίηση των χώρων του ξενώνα, για τη δημιουργία Δημοτικού Γηροκομείου ή Δημοτικού Παιδικού Σταθμού.

Τα μαγειρεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την Παρασκευή γευμάτων, για τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και τα ολοήμερα Σχολεία, καθώς και για τη σίτιση απόρων και άστεγων δημοτών.

 

ΧΩΡΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΩΝ

Εκτός από τη δεδομένη χρήση τους από την Εθνική Ομάδα της Άρσης Βαρών, αυτές οι εγκαταστάσεις πρέπει να χρησιμοποιηθούν, για την προώθηση του τοπικού μαζικού (και ερασιτεχνικού) αθλητισμού, για αθλήματα με παραπλήσιες απαιτήσεις χώρου (π.χ. γυμναστική, πινγκ-πονγκ).

 

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ

Είναι ολοφάνερο, πως αν υιοθετηθούν οι παραπάνω προτάσεις (μαζί με άλλες που μπορούν να προκύψουν από το δημόσιο διάλογο που προτείνουμε να διεξαχθεί), θα συνέβαλαν σημαντικά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της Νίκαιας και της ευρύτερης περιοχής, θ' ανακούφιζαν κοινωνικές κατηγορίες πολιτών που υποφέρουν, θα μείωναν την ανεργία που μαστίζει την πόλη μας, θα πρόσφεραν διέξοδο σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες της νεολαίας (και όχι μόνο).

Το ερώτημα είναι, αν υπάρχει κυβερνητική βούληση για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων από την κοινωνία ή θα πριμοδοτηθεί για μια ακόμα φορά η λογική του αδηφάγου ιδιωτικού κέρδους.

Επειδή δεν έχουμε αυταπάτες και πιστεύουμε πως η λογική της Κυβέρνησης, για τη χρήση του χώρου, θα κινηθεί στα γνωστά μονοπάτια της ιδιωτικοποίησης και της αδιαφανούς κρατικής αξιοποίησης, το στοίχημα για τον αυτοδιοικητικό κόσμο, τις πολιτικές συλλογικότητες και τους κοινωνικούς φορείς της Νίκαιας, είναι αν θα καταφέρουν να εμπνεύσουν τους πολίτες, έτσι ώστε να ξεσπάσει ένα Κίνημα, που θ' απαιτεί αυτά που μας χρωστάνε.

Από την πλευρά μας, θα κάνουμε ότι μπορούμε, για να συμβάλλουμε στην υλοποίηση αυτής της προοπτικής.

 

ΝΙΚΑΙΑ 2/11/2004

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 44, 12/04

 

 

 

Επιστροφή