Ενότητα :Επίκαιρα θέματα

Τίτλος : Πολιτική μήνυση εναντίον της Μ. Καραβασίλη (η δίκη συνεχίζεται στις 17/12)

Διαβάστηκε: 1088 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Ο Ασωπός κινδυνεύει από εξασθενές χρώμιο και από ...βαριά καμπάνα

Δικάζεται η Μαργαρίτα Καραβασίλη

 

Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, στις 9 το πρωί, στο κτίριο 13, αίθουσα 2, της Σχολής Ευελπίδων, συνεχίζεται και πιθανότατα θα ολοκληρωθεί η δίκη της Μαργαρίτας Καραβασίλη. Η συνεδρίαση του δικαστηρίου θα ξεκινήσει με την απολογία της κατηγορουμένης Μ.Κ., αφού στις 6 συνεδριάσεις που προηγήθηκαν ολοκληρώθηκε η εξέταση των μαρτύρων και η ανάγνωση όλων των εγγράφων που κατατέθηκαν στο δικαστήριο.

Μέσα στους 3 σχεδόν μήνες που μεσολάβησαν από την  έναρξη της δίκης, εκδηλώθηκε ένα πολύ μεγάλο κύμα συμπαράστασης στη Μ. Καραβασίλη και οι μάρτυρες κατέθεσαν συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση για τα επίμαχα θέματα και ειδικά για την υπόθεση της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού.

Η παρουσία στο δικαστήριο στις 17/12, όσων έχουν αυτή τη δυνατότητα, αποτελεί μια πράξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε μια υπόθεση που έχει έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, αφού η εμπλοκή του ΥΠΕΧΩΔΕ και του γραφείου του υπουργού καταδείχθηκε στο δικαστήριο.  

 

Παράλληλα, την επομένη, 18/12/2008, στο αστικό τριμελές δικαστήριο, εκδικάζεται και η αγωγή του μηνυτή Ι. Δερμιτζάκη εναντίον της Μ. Καραβασίλη, με την οποία απαιτεί 100.000 ευρώ για την «ηθική βλάβη που υπέστει»!

 



Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008 (κτίριο 9, αίθουσα 12 στο ισόγειο, 9 π.μ., πρώτη υπόθεση στο πινάκιο -Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε κανονικά και διακόπηκε αργά το απόγευμα για να συνεχιστεί (μετά από 6 συνεδριάσεις) την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, στις 9 το πρωί, στο κτίριο 13, αίθουσα 2   της Σχολής Ευελπίδων. Η πρώτη ημέρα έδειξε ότι το ενδιαφέρον της δίκης ξεπερνά τα στενά χαρακτηριστικά μιας «δυσφήμησης» και επεκτείνεται σε θέματα λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, όπως φαίνεται και από τις υποθέσεις «Ασωπού», «Grand Resort - Λαγονησίου» και «Πουνταζέζας - Βωβού» που απασχολούν το δικαστήριο. Η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν γεμάτη σε όλη τη διάρκεια ημέρας), δικάζεται η τ. Γενική Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη, ύστερα από μήνυση που υπέβαλε ο διάδοχός της στη θέση αυτή Ι. Δερμιτζάκης, θεωρώντας ότι το περιεχόμενο συνέντευξης της μηνυομένης σε δύο εφημερίδες, το Νοέμβριο του 2007, αποτελούσε συκοφαντική δυσφήμηση του μηνυτή. Αντικείμενο της υπόθεσης που θα απασχολήσει το δικαστήριο είναι η κριτική που άσκησε η Μ. Καραβασίλη για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού και της ευρύτερης περιοχής Οινοφύτων από βιομηχανικά απόβλητα, κατά την περίοδο που μετρήσεις ανίχνευσαν στα νερά της περιοχής της εξασθενές χρώμιο, μια ιδιαιτέρως τοξική και επικίνδυνη ουσία.


Η κριτική απευθύνονταν κυρίως προς την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που ενώ αρχικά ασχολήθηκε – κατά προτεραιότητα – με ελέγχους δραστηριοτήτων της περιοχής, σταδιακά τους εγκατέλειψε με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να παρέμβει έγκαιρα και αποτελεσματικά σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, καταλογίζοντας ευθύνη στον μηνυτή, με βασική αφετηρία τη διατύπωση προτάσεων για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ζημιάς.


Δυστυχώς, η δημόσια και τεκμηριωμένη κριτική προς μια δημόσια αρχή, που αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη, πολύ δε περισσότερο ενός επιστήμονα που έχει θητεύσει στη θέση τους επικεφαλής της υπηρεσία αυτής και άρα καλού γνώστη των υποθέσεων και των δυνατοτήτων που αυτή έχει ώστε να επιτελέσει σωστά και υπεύθυνα το ρόλο της, επιχειρείται να εμποδιστεί και μάλιστα με την απειλή μιας δικαστικής περιπέτειας και ενός υψηλού χρηματικού ποσού που απαιτείται.


Το αγαθό της δημόσιας κριτικής που αποτελεί δικαίωμα στις σύγχρονες κοινωνίας, είναι ταυτόχρονα και υποχρέωση του πολίτη-επιστήμονα που γνωρίζει, που μπορεί να τεκμηριώσει και να προκαλέσει ένα διάλογο για σοβαρά κοινωνικά-περιβαλλοντικά θέματα, είναι μια αυτονόητη υποχρέωση του συνειδητού πολίτη. Το δικαίωμα-υποχρέωση αυτή, οι σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίας το κατοχυρώνουν, το περιφρουρούν αλλά και το επιβραβεύουν. Μόνο μια ευθυνο-φοβική αντίληψη μπορεί να διανοηθεί να το μετατρέψει σε «δυσφήμηση» και σε δίωξη.


Η δίκη αυτή αποκτά ένα ευρύτερο ενδιαφέρον για τα γενικότερα θέματα που αφορούν στο δικαίωμα της κριτικής, ακόμα και της σκληρής κριτικής, αλλά και στο ίδιο το επίδικο θέμα της σοβαρής ρύπανσης του Ασωπού ποταμού και των επιπτώσεων που αυτή έχει τόσο στους κατοίκους της περιοχής όσο και στο ευρύτερο περιβάλλον της Αττικής και της Βοιωτίας.


Και τίθεται εύλογα τα εξής ερωτήματα: Κατά πόσο ένα κρίσιμο πρόβλημα, που απαιτεί υπεύθυνη ενημέρωση, σοβαρούς, συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους και κυρίως δραστικές παρεμβάσεις που θα έπρεπε να φτάσουν έως το σταμάτημα δραστηριοτήτων, το κλείσιμο ρυπογόνων μονάδων κλπ., πρέπει να αντιμετωπίζεται με την πλήρη μυστικοπάθεια που διέκρινε τους αρμόδιους έως ότου ανιχνεύθηκε το εξασθενές χρώμιο και σύσσωμος ο τύπος άρχισε να ασχολείται, με άμεσες βολές κατά του ΥΠΕΧΩΔΕ και το θέμα έγινε επίκαιρο; Μήπως η εν κρυπτώ διαχείριση του θέματος θέτει σε μεγαλύτερο ακόμη κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον;


Τα θέματα αυτά, φυσικά, δεν αφορούν μόνον τους δύο πόλους της δίκης αλλά έχουν πολύ ευρύτερες προεκτάσεις.


Η δημόσια κριτική θα διώκεται ή θα συμβάλει στην ανίχνευση της ουσίας, έστω και αν δυσαρεστεί αυτούς που ασκούν ένα δημόσιο λειτούργημα και υπόκεινται στην κριτική της κοινωνίας;
 


Δελτίο τύπου του δικηγόρου της κ. Καραβασίλη,

κ. Νίκου Κωνσταντόπουλου



Στις 26 Σεπτεμβρίου 2008, ημέρα Παρασκευή, στο ΣΤ
’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας (κτίρια πρώην Σχολής Ευελπίδων), θα γίνει η δίκη της τ. Γενικής Επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτας Καραβασίλη.


Την δίκη προκάλεσε ο κ. Ιωάννης Δερμιτζάκης, που με απόφαση του κ. Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, αντικατέστησε τον Ιούλιο του 2005 την κ. Καραβασίλη, επειδή η κ. Καραβασίλη άσκησε κριτική και διατύπωσε τις επιστημονικές της απόψεις, για το σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης της κοιλάδας του Ασωπού. Επίσης και γιατί αναφέρθηκε στα αίτια της αντικατάστασής της, πριν από τη λήξη της θητείας της από τον κ. Σουφλιά.


Η αντικατάσταση της κ. Καραβασίλη είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ενώσεων πολιτών, οικολογικών και πολιτικών οργανώσεων, αλλά και δημοσιογραφικό έλεγχο της όλης πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων για τα προβλήματα προστασίας του περιβάλλοντος.


Η κριτική της κ. Καραβασίλη για τη μη έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση στο σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης του Ασωπού, αλλά και για τα προβλήματα στο Λαγονήσι και το Λαύριο, από επιχειρηματικές επιδιώξεις με μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά, εξακολουθεί να είναι και σήμερα επίκαιρη, καθώς τα ίδια προβλήματα, δυστυχώς, παραμένουν έντονα.


Η δίκη έχει μεγάλο ενδιαφέρον και προκαλεί την κινητοποίηση περιβαλλοντικών φορέων.

- Κρίνεται το συνταγματικό δικαίωμα της κριτικής, ως μέσο για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος


- Επιχειρείται η περιστολή και η ποινικοποίηση της επιστημονικής γνώμης, αντί να αξιοποιείται για την εγρήγορση κοινωνίας και πολιτείας


- Αναδεικνύεται η μεγάλη απόσταση που υπάρχει μεταξύ περιβαλλοντικών προβλημάτων και πολιτικής του ΥΠΕΧΩΔΕ, πολιτικής για την οποία η Ελλάδα παραπέμπεται στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.


- Ελέγχεται η στρεβλή σχέση Κυβερνητικής Εξουσίας, Δημόσιας Διοίκησης και θεσμικών φορέων, που δεν προάγει τις δημοκρατικές αξίες της ανεξαρτησίας και αυτονομίας.


Νίκος Κωνσταντόπουλος, δικηγόρος της μηνυομένης

 

 

 

 

 

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ

 

 

Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης - Ανακοινώσεις

 

Δευτέρα, 22 Σεπτέμβριος 2008

 Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου δικάζεται η τ. Γενική Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη μετά από μήνυση του Ι. Δερμιτζάκη, (που την αντικατέστησε στη θέση της) για συκοφαντική δυσφήμιση επειδή η κ. Καραβασίλη, σε συνέντευξη που έδωσε, άσκησε κριτική και διατύπωσε τις επιστημονικές της απόψεις, για το σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης της κοιλάδας του Ασωπού, όπως και γιατί αναφέρθηκε στα αίτια της αντικατάστασής της από τον κ. Σουφλιά.


Η δημόσια και τεκμηριωμένη κριτική που άσκησε η κ. Καραβασίλη για τη μη έγκαιρη και μη αποτελεσματική παρέμβαση της υπηρεσίας της στο σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης του Ασωπού εξακολουθεί, δυστυχώς, να είναι επίκαιρη καθώς το πρόβλημα παραμένει άλυτο.


Όπως τονίσαμε στην ανακοίνωσή μας στις 8 Σεπτεμβρίου, ένα χρόνο μετά τον Αύγουστο του 2007, όταν για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκε το πρόβλημα της ρύπανσης των υπόγειων νερών των περιοχών του Ασωπού ποταμού, η ρύπανση συνεχίζεται χωρίς να έχουν αποδοθεί ευθύνες στους ρυπαίνοντες – κατά παράβαση της ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη!


Ακόμα και σήμερα δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμα οι βιομηχανίες που έχουν την κύρια ευθύνη για τη ρύπανση ώστε να αναλάβουν και το πλήρες κόστος της εξυγίανσης των ρυπασμένων νερών και εδαφών καθώς και της αποκατάστασης της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής βλάβης  που έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Τα πρόστιμα που επιβάλλει το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν εκφράζουν την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» αλλά περισσότερο την αρχή «ο πληρώνων συνεχίζει να ρυπαίνει».


Οι Οικολόγοι Πράσινοι της Κρήτης εκφράζουν έμπρακτα την αμέριστη συμπαράστασή τους στην κ. Καραβασίλη, με την παρουσία δύο μαρτύρων υπεράσπισης, διότι θεωρούν ότι στη δίκη αυτή κρίνεται το συνταγματικό δικαίωμα της κριτικής ως μέσο για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και επιχειρείται η ποινικοποίηση της επιστημονικής γνώμης, αντί να αξιοποιείται για την εγρήγορση κοινωνίας και πολιτείας. Η υπόθεση καταδεικνύει την ανικανότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ να αντιμετωπίσει τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας μας. Το δικαίωμα της δημόσιας κριτικής που είναι ταυτόχρονα και υποχρέωση του επιστήμονα αντί να κατοχυρώνεται και να επιβραβεύεται αποκαλείται δυσφήμιση και καταδιώκεται από την ευθυνόφοβη κυβερνητική εξουσία.


Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δημήτρη Παπαδημούλη

 

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή τη δίκη της τ. Γενικής Επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτας Καραβασίλη, που διεξάγεται αύριο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

"Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται με επάρκεια στο σοβαρό καθήκον της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά παράλληλα δεν αντέχει και την κριτική. Όταν δεν εκδίδει ανακοινώσεις με κακόβουλους χαρακτηρισμούς (πχ κατηγόρησε οικολόγους ότι πάσχουν από «οικολογικό στραβισμό»), ευνοεί, όπως φαίνεται, και την προσφυγή στα δικαστήρια για να εμποδίσει την κριτική στο έργο της.

 

Η μήνυση που υπέβαλε ο –άμεσα εξαρτημένος από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ- επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, εναντίον της προκατόχου του κ. Μαργαρίτας Καραβασίλη, δεν περιορίζεται σε θέματα που αφορούν τον ίδιο προσωπικά, αλλά εγκαλεί την Μαργαρίτα Καραβασίλη ακόμη και για θέματα που αφορούν απευθείας στο ΥΠΕΧΩΔΕ και τον κ. Σουφλιά.

 

Σε δήλωσή μου, τον Ιούλιο του 2005, η οποία και επισυνάπτεται, είχα επισημάνει τους κινδύνους που έκρυβε αυτή η απαράδεκτη και γεμάτη σκοπιμότητες ενέργεια του κ. Σουφλιά. Ο Υπουργός στην απαντητική του δήλωση ξεπερνούσε κάθε όριο πολιτικής αντιπαράθεσης  χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς έξω από κάθε πλαίσιο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

 

Δυστυχώς, οι κίνδυνοι που είχα τότε επισημάνει, επαληθεύτηκαν με κραυγαλέο τρόπο ειδικά στην περίπτωση της ρύπανσης του Ασωπού. Η υπηρεσία αυτή μετατράπηκε σε ένα εξάρτημα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ. Επηρεάστηκε στη λειτουργία της από τις επιλογές και τις σκοπιμότητες του υπουργού. Δεν έπαιξε τον αυτόνομο ρόλο της. Της «ξέφυγε» η βαριά και άκρως επικίνδυνη ρύπανση του Ασωπού και ενεργοποιήθηκε μόνον όταν το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις στον τύπο πριν από έναν χρόνο.

 

Οι ανάλογοι οργανισμοί στην ΕΕ λειτουργούν με αυτονομία από την κεντρική διοίκηση, ανοικτοί στην κοινωνία για να δεχθούν καταγγελίες, να ερευνήσουν και να ενημερώσουν για τα αποτελέσματα των ελέγχων τους ενδιαφερόμενους και ευρύτερα την κοινή γνώμη. Με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ οδηγείται σε πλήρη απαξίωση ένας θεσμός που θα μπορούσε να είναι κρίσιμος και ιδιαίτερα ωφέλιμος στην προστασία του περιβάλλοντος που τόσο βάναυσα κακοποιείται, όπως αποδεικνύεται με δραματικό τρόπο στην περίπτωση του Ασωπού. 

 

Η Μ. Καραβασίλη άσκησε δίκαιη και εύλογη κριτική στο έργο του ΥΠΕΧΩΔΕ και της ΕΥΕΠ και, προς τιμήν της, συνέχισε ως ενεργή πολίτης και διακεκριμένη επιστήμων, να ενδιαφέρεται για θέματα που είχε χειριστεί παλιότερα, τα οποία γνώριζε και τα οποία ενδιέφεραν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Της συμπαρίσταμαι στην δικαστική της περιπέτεια. Καλώ τον κ. Σουφλιά και τον μηνυτή της να συναισθανθούν ότι η δημόσια κριτική αντιμετωπίζεται με διάλογο, αντιπαράθεση, ακόμη και έντονη και όχι με μηνύσεις και ποινικοποίηση του δικαιώματος της κριτικής.

 

25.09.2008                                                                                          Το Γραφείο Τύπου

 

 

 

*Επισυνάπτεται το από 25.07.2005 σχετικό δελτίο τύπου

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η καρατόμηση της Γενικής Επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος, κλιμακώνει τις αντιπεριβαλλοντικές επιδόσεις της Ν.Δ.

 

Δ. Παπαδημούλης: Αστήρικτοι, εμπαθείς και προσχηματικοί οι ισχυρισμοί της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ.

 

Την απογοήτευσή του και την απαισιοδοξία του για το μέλλον των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και τη βελτιωμένη επιβολή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα, εκφράζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης με αφορμή την αντικατάσταση της Γενικής Επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος, κας Μαργαρίτας Καραβασίλη.

Στα ελάχιστα χρόνια λειτουργίας της, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) και παρά την ανεπαρκή στελέχωσή της από την Πολιτεία, επέδειξε έντονη δραστηριότητα για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ελέγχοντας καταγγελίες, πραγματοποιώντας επιτόπιους ελέγχους, διερευνώντας περιστατικά και περιπτώσεις μη συμμόρφωσης και επιβάλλοντας πρόστιμα ύψους 4.000.000 ευρώ σε παραβάτες που προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον.

 

Αναφερόμενος στο μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα που έχει προκύψει, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

 «Πριν από δύο μόλις μήνες ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Δήμας, απαντώντας σε σχετική ερώτησή μου, τόνισε με την γλώσσα των αριθμών, την ανάγκη να ενισχυθούν οι μηχανισμοί περιβαλλοντικού ελέγχου στην Ελλάδα και να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια, που κινδυνεύουν να χαθούν.

 Η κυβέρνηση της Ν.Δ. σε πλήρη αντίθεση με αυτές τις επισημάνσεις, αποδυναμώνει αντί να ενισχύει τους μηχανισμούς ελέγχου. Καρατομεί αντί να αξιοποιεί άξια στελέχη που προσπαθούν απλώς να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Την ίδια ώρα αναζητεί πρόθυμους αντικαταστάτες προκειμένου να κλείσει ενοχλητικούς φακέλους ισχυρών οικονομικών παραγόντων (αυθαίρετες εγκαταστάσεις στο Grand Resort στο Λαγονήσι, παραθεριστικές κατοικίες στο Λαύριο κλπ).

Δυστυχώς, παρά την προσπάθεια της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιτιθέμενη στο Συνασπισμό με ένα μίγμα εμπάθειας, ρεβανσιστικού κομματισμού και ανακριβειών, η καρατόμηση της κ. Καραβασίλη  αποτελεί ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα  των αντιπεριβαλλοντικών επιδόσεων της Ν.Δ.

Δεν είναι τυχαίος ο μακρύς και αυξανόμενος κατάλογος των παραπομπών της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά από εισήγηση του έλληνα Επιτρόπου κ. Δήμα.

Εκτός και αν η κυβέρνηση της Ν.Δ. έφθασε να αποδίδει και αυτές τις εισηγήσεις σε αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες και …δάκτυλο του Συνασπισμού».

 

 

25/72005                                                                              ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Επιστροφή