Ενότητα :Τεύχος 85, Σεπτέμβριος 2008

Τίτλος : Παπαδημητρίου Ευθύμης. Διαδήλωση ενάντια στα πυρηνικά εργοστάσια

Διαβάστηκε: 750 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Διαδήλωση ενάντια στα πυρηνικά εργοστάσια

 

Ευθύμης Παπαδημτρίου

 

Η συζήτηση για τα πυρηνικά εργοστάσια φούντωσε στην Τουρκία πριν από λίγες μέρες. Η αφορμή δόθηκε όταν μια ομάδα ακτιβιστών που είχαν κατασκηνώσει στο καλοκαιρινό κάμπινγκ που είχε την ονομασία «Οικοτοπία», κοντά στη Σινώπη στη Μαύρη θάλασσα, αποφάσισαν να κάνουν μια ειρηνική διαδήλωση ενάντια στη σχεδιαζόμενη δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου για την ατομική έρευνα. Όπως είναι γνωστό η τουρκική κυβέρνηση έχει προγραμματίσει την κατασκευή ατομικών εργοστασίων σε περιοχές που είναι ακατάλληλες, λόγω της αποδεδειγμένης σεισμικότητας τους. Μια παρόμοια προσπάθεια είχε αρχίσει πριν απο έξη χρόνια στην περιοχή Ακούγιου, όπου είχαν γίνει οι σχετικές απαλλοτριώσεις και έργα υποδομής. Το έργο τότε σταμάτησε για διάφορους λόγους.

Σήμερα η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζεται να επαναλάβει το ατομικό της πρόγραμμα. Στις 24 Σεπτεμβρίου πρόκειται να αποφασίσει σε ποιο διεθνές κονσόρτσιουμ θα δώσει την άδεια κατασκευής του πρώτου ατομικού εργοστασίου. Τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνει η αμερικανο-ισπανική προσφορά που συνεργάζεται με ένα τουρκικό οικονομικό συγκρότημα. Ενδιαφέρον έχει δείξει και η καναδέζικη εταιρία που έχει ως συνεταίρο το πανίσχυρο συγκρότημα Ντόγκαν, που ελέγχει μεγάλο μέρος των ΜΜΕ , και την εφημερίδα Χουριέτ.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού τμήματος της Γκρήνπης η κοινή γνώμη είναι ελάχιστα ενημερωμένη αφού οι μεγαλοεπιχειρηματίες ελέγχουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Έτσι δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι οι αλλοδαποί νεολαίοι, που διαδήλωσαν στη Σινώπη, αντιμετώπισαν την απροκάλυπτη βιαιότητα της αστυνομίας και βρέθηκαν για οκτώ ώρες στα κρατητήρια. Τους δόθηκε προθεσμία δύο ημερών να διαλύσουν την κατασκήνωση τους και να αποχωρήσουν.

Όμως, η αστυνομική δράση είχε ως συνέπεια μιαν απρόσμενη δημοσιότητα. Ολόκληρος ο τουρκικός τύπος ασχολήθηκε με το θέμα. Τότε έκανε παρέμβαση ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο Ταγίπ Ερντογάν που έκανε προεκλογική εκστρατεία κοντά στη Σινώπη στράφηκε κατά των διαδηλωτών υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν ιδέα για τα ενεργειακά προβλήματα της Τουρκίας. Με ειρωνικό τρόπο τους πρότεινε «να πάνε αλλού να περάσουν τις διακοπές τους».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής Greenpeace πιστεύει ότι και η νέα προσπάθεια για κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στην Τουρκία θα ναυαγήσει για οικονομικούς λόγους. Η τουρκική οικονομία είναι ιδιαίτερα ασταθής, τα πιθανά κέρδη χαμηλά και οι κίνδυνοι των πιστωτών μεγάλοι. «Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία σπαταλάει πολλά χρήματα για τα ατομικά εργοστάσια αντί να τα επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.». Όπως είναι γνωστό η χώρα διαθέτει τεράστιο ενεργειακό δυναμικό, για ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Αντί για το προφανές επενδύουν σε αμφίβολες και επικίνδυνες τεχνολογίες, με προφανή στόχο το εύκολο και μεγάλο κέρδος των επενδυτών και των κατασκευαστικών εταιρειών, με απρόβλεπτες και πιθανά καταστροφικές συνέπειες από τη λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων, για όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής...

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 85, 9/08

 

 

Επιστροφή