Ενότητα :Τεύχος 85, Σεπτέμβριος 2008

Τίτλος : Εκδήλωση «Climate Alert - RE.WEB.I.S.»

Διαβάστηκε: 593 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Εκδήλωση «Climate Alert - RE.WEB.I.S.»

 

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Σύλλογος Ελλήνων Ωκεανογράφων και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση MIO-ECSDE (Mediterranean Information Office for Sustainable Development) θα πραγματοποιήσουν στις 26 Σεπτεμβρίου 2008 την εκδήλωση «Climate Alert».

Στη διοργανώτρια ομάδα συμμετέχουν ερευνητές που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς των περιβαλλοντικών επιστημών. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ονομασία «RE.WEB.I.S.» (Researchers» Web In Society/ Το δίκτυο των ερευνητών στην Κοινωνία) που δόθηκε στο πρόγραμμα. Με τον τρόπο αυτό τονίζεται η σημασία της διεπιστημονικότητας που απαιτείται για την προσέγγιση και την επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Από την πλευρά του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχουν ομάδες ερευνητών από τα εργαστήρια Χημείας Περιβάλλοντος, Φυσικής Ωκεανογραφίας, Ζωολογίας – Θαλάσσιας Βιολογίας και Φυσικής Γεωγραφίας.

Η εκδήλωση «Climate Alert - RE.WEB.I.S.» διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος «Researchers» Night 2008» στον προαύλιο χώρο των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Σκοπός του προγράμματος

Το «Climate Αlert – ReWebIS» ανήκει στο δίκτυο παράλληλων εκδηλώσεων του ευρωπαϊκού προγράμματος «Researchers» Night» 2008 που θα πραγματοποιηθούν στις 26 Σεπτεμβρίου σε διάφορες χώρες της Ευρώπης με σκοπό την επαφή ερευνητών και κοινωνίας και την προβολή του ερευνητικού τους έργου στο ευρύ κοινό.

Είναι η τέταρτη φορά που το «Researchers» Night» λαμβάνει χώρα, επιδιώκοντας να εδραιώσει με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του αυτήν την επαφή, τονίζοντας ότι η επιστήμη μπορεί να αποτελέσει ένα συναρπαστικό μέσο κοινωνικής παρέμβασης. Μέσα από τις εκδηλώσεις οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το επιστημονικό περιεχόμενο της δουλειάς ερευνητικών ομάδων και να συζητήσουν με τους ίδιους τους ερευνητές.

Στην Ελλάδα, εκτός από το «Climate Αlert» (ReWebIS) που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, παράλληλες εκδηλώσεις του προγράμματος Researchers» Night 2008 θα λάβουν χώρα σε Πάτρα, Βόλο, Ηράκλειο (ReN 2008), Αλεξανδρούπολη, Λάρισα (EURORES).

Το Researchers» Night 2008 είναι μέρος του προγράμματος People και χρηματοδοτείται από το 7o Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γιατί Climate Alert;

Οι ερευνητές που εμπλέκονται στο Climate Alert εστιάζουν την προσοχή τους στην κλιματική αλλαγή θεωρώντας ότι αποτελεί ένα από τα πιο κομβικά περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας σήμερα. Στην κλιματική αλλαγή συμπεριλαμβάνονται μια σειρά φαινομένων, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, το λιώσιμο των μόνιμων παγετώνων, η μεταβλητότητα του καιρού, η ερημοποίηση, κ.α. τα οποία πλήττουν τη Γη και προκαλούν έντονη ανησυχία τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στους επιστήμονες.

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 85, 9/08

 

Επιστροφή