Ενότητα :Τεύχος 86, Οκτώβριος 2008

Τίτλος : Παπαδημητρίου Ευθύμης. Διεθνή Οικολογικά Νέα

Διαβάστηκε: 750 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

ΔΙΕΘΝΗ   ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ  ΝΕΑ

 

                                                            ΕΥΘΥΜΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

 

Βερολινο. Σε μια μεγάλη διαδήλωση ενάντια στα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας απο λιθάνθρακα, στην πόλη Xάναου, συγκεντρώθηκαν περίπου 6000 διαδηλωτές απο όλο τον κόσμο που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και την ανάπτυξη. Ιδιαίτερα αισθητή έκαναν την παρουσία τους πολίτες απο την Βολιβία, την Ινδία, το Κιργιστάν, την Τανζανία και τα νησιά Φίτζι, χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα απο την αλλαγή του κλίματος. Οπως τόνισε εκπρόσωπος απο τα νησιά Φίτζι η άνοδος της επιφάνειας της θάλασσας και η υφαλμύρωση των πηγών αποτελούν άμεση απειλή για την ύπαρξη των 850.000 κατοίκων των νησιών. Απο τα 332 νησιά και τις ατόλλες μόνο τα 110 είναι κατοικημένα. Τα τελευταία χρόνια  η θάλασσα υψώθηκε 17 εκατοστά, ενώ σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου του ΟΗΕ για το κλίμα, μέχρι το τέλος του αιώνα αναμένεται ανύψωση περίπου κι άλλων 60 εκατοστών .                                                                 Η ανύψωση αυτή της θάλασσας θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους κατοίκους  της νησιωτικής χώρας. 90% των περιοχών βρίσκονται σε άμεση επαφή με τη θάλασσα ενώ ο μισός πληθυσμός ζεί σε μια ζώνη 60 χιλιομέτρων απο τη θάλασσα. Πολλοί κάτοικοι έχουν αρχίσει την μετακόμιση στο εσωτερικό της χώρας. Το επόμενο βήμα θα είναι η μετανάστευση..Οσο και να φαίνεται μακρυνό.. κάθε εργοστάσιο με ορυκτά καύσιμα απειλεί όχι μόνο τους κατοίκους της πλησιέστερης περιοχής του αλλά και τα ..μακρυνά «παραδεισένια» κοραλλιογενή νησία Φίτζι ! Η αποσταθεροποίηση του κλίματος και η υπερθέρμανση του πλανήτη απαιτούν την δραστηριοποίηση όλων μας. Για τις 6 Δεκεμβρίου 2008 προγραμματίζονται διεθνείς εκδηλώσεις για τη κλιματική αλλαγή με αφορμή τις συνομιλίες στα πλαίσια του ΟΗΕ για το κλίμα που θα γίνουν στο Πόζναν της Πολωνίας.

 

Κιργισία. Αγώνα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής δίνουν και οι κάτοικοι της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας της Κιργισίας ! Η χώρα είναι πολύ απομακρυσμένη απο τη θάλασσα και έτσι οι υδάτινες  μάζες των ωκεανών δεν είναι σε θέση να εξισορροπήσουν  τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Η κλιματική αλλαγή έχει γίνει ήδη ιδιαίτερα αισθητή. Οι παγετώνες στις οροσειρές της κεντρικής Ασίας έχουν αρχίσει να λυώνουν με ταχείς ρυθμούς. Οι βροχές έχουν μειωθεί και τα ποτάμια ξεραίνονται. Οι χωρικοί δεν είναι σε θέση να ποτίσουν τα χωράφια τους. Οι τιμές του σιταριού και του ψωμιού ακριβαίνουν.Τα υπόγεια νερά γίνονται υφάλμυρα και στις  κοιλάδες η τροφή για τα ζώα λιγοστεύει. Ακόμη και η ενεργειακή αυτάρκεια απειλείται, επειδή 90%  της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται απο φράγματα που όλο και χαμηλώνουν. Οι κάτοικοι της Κιργισίας  έχουν και άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσουν. Περίπου 40% του πληθυσμού των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας ζούν κάτω απο το όριο της φτώχειας. Το ποσοστό της ανεργίας είναι επίσης υψηλό. Παρόλο που δεν υπάρχει παράδοση μη κυβερνητικών οργανώσεων ενεργοί πολίτες απο τη νέα γενιά έχουν δραστηριοποιηθεί υπερ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για τη μείωση της άσκοπης κατανάλωσης ενέργειας. Οι κατοικίες χρειάζονται καλύτερη θερμομόνωση επειδή οι χειμώνες είναι ιδιαίτερα βαρείς. Οπως είπε μια δραστήρια κιργίσια « η ενεργειακή κρίση μπορεί να έχει και κάτι θετικό. Να μας βοηθήσει να καταλάβουμε γρηγορώτερα ότι οι ενελλακτικές πηγές ενέργειας είναι απαραίτητες. Εννοείται οτι οι βιομηχανικές χώρες θα έπρεπε να συμπεριφέρονται πιό υπεύθυνα. Οι πολίτες θα πρέπει να εμποδίσουν τη δημιουργία νέων εργοστασίων παραγωγής ενέργειας απο ορυκτά καύσιμα».Σκέψεις επίκαιρες και χρήσιμες και για τη χώρα μας που έχει να αντιμετωπίσει τη νέα ενεργειακή πολιτική που έχει βασικό στόχο την ..κερδοφορία !

 

Τέξας. Απο τη μεριά του Ατλαντικού οι κάτοικοι των παραθαλάσσιων περιοχών έχουν να παλαίψουν με τον εφιάλτη των αυξανόμενων σε συχνότητα κυκλώνων και έντονων βροχοπτώσεων που προκαλούν πολυάριθμα ανθρώπινα θύματα και καταστροφές. Πρόσφατα στο Γκάλβεστον, την τέταρτη σε μέγεθος πολη της Αμερικής, ένας κολοσσιαίος κυκλώνας σάρωσε τις ακτές προκαλώντας άυπνες νύχτες σε χιλιάδες κατοίκους. Ο ισχυρός άνεμος ξεπέρασε τους κυματοθραύστες που έχουν ύψος πέντε μέτρων και πλημμύρισε τους δρόμους. Σπίτια καταστράφηκαν , δέντρα έπεσαν και υπήρξε γενική διακοπή ρεύματος. Στο Χιούστον δύο εκατομμύρια κάτοικοι αναγκάστηκαν να κρυφτούν σε υπόγεια καταφύγια περιμένοντας να περάσει η απειλή, που στην περίπτωση του κυκλώνα με το όνομα «Κατρίνα» είχε προξενήσει, το 2005, τεράστιες καταστροφές και 1600 νεκρούς.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ένας άλλος κυκλώνας με το όνομα «Γουστάβος», ανάγκασε τις αρχές να διατάξουν προληπτικά εκκένωση της περιοχής κοντά στη Νέα Ορλεάνη, φοβούμενοι την επανάληψη των καταστροφών. Ευτυχώς οι φόβοι τους διαψεύστηκαν και οι ζημιές ήταν μικρές και τα θύματα μόνο εννεά. Το πρόβλημα για τις αρχές είναι οτι, επειδή η περίοδος των κυκλώνων διαρκεί ακόμη δυό μήνες, υπάρχει ο φόβος οι κάτοικοι να εφησυχάσουν και να μην ακολουθήσουν νέες εντολές απομάκρυνσης απο τα σπίτια τους.

Το πρόβλημα για πολλούς συνειδητοποιημένους Αμερικανούς είναι, εφόσον η μεγάλη συχνότητα  και η ένταση των φυσικών καταστροφών αποδίδεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη, σε ποιό βαθμό οι αμερικανοί πολίτες είναι διατεθειμένοι και έτοιμοι να αλλάξουν κάτι απο τον τρόπο ζωής τους που χαρακτηρίζεται απο  υπερκατανάλωση ενέργειας. Ποιός θα δώσει το παράδειγμα ; Οι πολιτικοί τους πάντως, όπως ο Κέρρυ, προτιμούν τις παραθαλάσσιες περιοχές και τις επενδύσεις στις πετρελαικές εταιρείες...Το ίδιο ισχύει και για τον οικολογούντα Αλ Γκόρ που διαμένει σε μια «σεμνή» κατοικία 10.000 τετραγωνικών ποδιών ! Οι Αμερικανοί θα πρέπει να κάνουν τις στρατηγικές επιλογές τους, τόσο στην προσωπική τους ζωή όσο και σε εθνικό επίπεδο, για να εξισορροπήσουν τις αυξημένες πιέσεις που δημιουργούν οι δραστηριότητές τους και ο τρόπος ζωής τους στην επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής, που την υφίστανται, με δραματικό τρόπο, κυρίως οι κάτοικοι των φτωχότερων περιοχών του πλανήτη.

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 86, 10/08

 

Επιστροφή