Ενότητα :Τεύχος 86, Οκτώβριος 2008

Τίτλος : Μαγείρου Έλενα. ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΜΕΝΟΙ. Το βιολογικό αυγό φιλτράρει τον οργανισμό

Διαβάστηκε: 1661 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

Βιο-καλλιεργημένοι

 

ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΥΓΟ, ΦΙΛΤΡΑΡΕΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ…

 

Έλενα Μαγείρου

 

Με την φθινοπωρινή ισημερία στις 21 του Σεπτέμβρη, μπήκαμε ήδη στο φθινόπωρο, τα σχολεία ξεκίνησαν και τα παιδιά μας άρχισαν πάλι το τρελό τους τρέξιμο. Από παλιά οι παππούδες μας και οι γονείς μας κάθε πρωί μας έδιναν να φάμε μαζί με το γάλα μας και ένα αυγό, για να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες ανάγκες της σχολικής μας καθημερινότητας και της ανάπτυξής μας. Το αυγό, με την πολυποικιλότητα των πρωτεϊνών που διαθέτει, είναι ικανό να αναθρέψει έναν νέο οργανισμό, όπως αυτόν του νεοσσού, πόσο μάλλον ένα μικρό παιδί!

Είναι αλήθεια ότι ο κρόκος του αυγού περιέχει πρωτεΐνες  ενωμένες με θείο (κοινώς θειάφι). Οι πρωτεΐνες αυτές είναι ευαίσθητες στη θερμοκρασία και καταστρέφονται με το βρασμό. Όταν όμως δεν καταστραφούν, έχουν μια ιδιότητα, εξ αιτίας του θείου που διαθέτουν, να δεσμεύουν όλα τα βαρέα μέταλλα που μπορεί να εισέρχονται στον οργανισμό, όπως μόλυβδο , υδράργυρο και άλλα, που μπορεί να βρεθούν στα φυτοφάρμακα, στα ζιζανιοκτόνα, στα σφραγίσματα στα δόντια μας, όπως και σε κάποια εμβόλια με αλουμίνιο ή/και υδράργυρο,  και στο καυσαέριο. Τα βαρέα μέταλλα, σε γενικές γραμμές δεν αποβάλλονται από τον οργανισμό, όση αποτοξίνωση και να κάνει κάποιος, και θεωρούνται μια από τις αιτίες για πολλές χρόνιες ασθένειες όπως πονοκέφαλοι, σκλήρυνση κατά πλάκας, αλζχάιμερ, κλπ. Επίσης, η παρουσία των βαρέων μετάλλων στον οργανισμό χαλάει το ενζυματικό σύστημα και μεταμορφώνει λίπη σε πολυακόρεστα.

Η καθημερινή κατανάλωση των αυγών βοηθάει στην απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων, γιατί αυτά, έλκονται από το θείο που περιέχεται στον κρόκο. Τα μη βιολογικά αυγά είναι πραγματική  χημική χωματερή της κότας, η οποία καθαρίζει με αυτόν τον τρόπο τον οργανισμό της από τις τροφές που τρώει. Αντίθετα, το αυγό, , αν είναι ωμό και βιολογικό, είναι μια έξοχη λύση. Δίκιο είχαν οι παππούδες μας!

 

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΥΓΩΝ

 

Δεν ξέρω εάν έχετε ποτέ βρεθεί σε εντατικής εκτροφής πτηνοτροφείο; Αυγά που κυλάνε πάνω σε ιμάντες, εσοδεία από κότες που βρίσκονται μέσα σε κλουβιά, στοιβαγμένες τέσσερις, πέντε και έξι μαζί, που τρέφονται από ταΐστρες μπροστά από τα κλουβιά, ενώ πίνουν νερό από μικρές πιπίλες που κρέμονται στο πάνω μέρος της "φωλιάς" τους. Απώτερος σκοπός να μη χάνουν πολύτιμες θερμίδες για την μετακίνησή τους, ώστε να δίνουν το μέγιστο της παραγωγής τους σε αυγά με τον οικονομικότερο τρόπο από άποψη κατανάλωσης τροφής. Πολλές φορές διαπιστώνονται και φαινόμενα κανιβαλισμού!

Αντίθετα οι κότες σε ένα βιολογικό αγρόκτημα περιφέρονται τριγύρω στον εξωτερικό χώρο του πτηνοτροφείου, και τρέφονται με τροφές που καλλιεργήθηκαν με φυσικές μεθόδους. Η καθεμιά έχει στη διάθεση της περί τα τέσσερα έως έξι τετραγωνικά μέτρα για βόλτα και βοσκή. Τα ράμφη τους δεν έχουν κοπεί και οι φτερούγες τους δεν έχουν δεθεί. Συχνά, ζούνε σε μικρές ομάδες με άλλες κότες και γεννούν τα αυγά τους σε άνετο περιβάλλον. Οι βιοκαλλιεργητές ακολουθούν τους ειδικούς κανόνες με σκοπό την υγιή και χαρούμενη διαβίωση των πουλερικών, όσο αυτό είναι δυνατό.

 

Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΥΓΩΝ

 

Σήμερα η παραγωγή βιολογικών αυγών όλο και αυξάνεται. Στην Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα, το μερίδιο  αγοράς βιολογικών αυγών συνεχίσθηκε να μεγαλώνει και το 2006, χρονιά με προβλήματα της νόσου των πουλερικών,  και για πρώτη φορά ξεπέρασε στις πωλήσεις το μερίδιο των αυγών βιομηχανικού τύπου πτηνοτροφείων. Οι υπεραγορές (supermarkets) διατήρησαν υψηλό ποσοστό στην διάθεση βιολογικών αυγών (82%), ενώ και ατομικοί πωλητές ανέφεραν αύξηση στις πωλήσεις τους καθ’ όλο το 2006 (21%).

Στην Ελλάδα όλο και περισσότερες αγροτικές επιχειρήσεις αρχίζουν και εισέρχονται στην παραγωγή βιολογικού αυγού. Τώρα πια τα βιολογικά αυγά μπορεί ο καταναλωτής να τα βρεί εκτός από τα μαγαζιά βιολογικών προϊόντων και σε υπεραγορές, καθώς μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις μπαίνουν δυναμικά στο χορό. Γεγονός είναι το υψηλότερο κόστος παραγωγής βιολογικών αυγών, σε σχέση με αυτό των συμβατικών, αφού απαιτούν σημαντικά μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, ενώ το κόστος των πρώτων υλών έχει εκτιναχθεί τους τελευταίους μήνες.

Όμως, πόσο στ’ αλήθεια μπορούμε να αποτιμήσουμε την υψηλότερη βιολογική αξία των βιολογικών αυγών, όπως αυτή περιγράφηκε πιο πάνω, ώστε να μπορέσουμε να της δώσουμε μετρήσιμη τιμή;

Η αξία της προστασίας του οργανισμού μας και της υγείας μας δεν σταθμίζεται με χρήματα!

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 86, 10/08

 

Επιστροφή