Ενότητα :Τεύχος 87, Νοέμβριος 2008

Τίτλος : Παπαδημητρίου Ευθύμης. Διεθνή Οικονομικά Νέα

Διαβάστηκε: 754 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ

           

                                                            ΕΥΘΥΜΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

 

Βρυξέλλες. Νέες δυσάρεστες προγνώσεις μας έρχονται πάλι από την Ευρώπη σχετικά με την αύξηση της θερμοκρασίας της γης. Η αλλαγή του κλίματος μπορεί να συμβεί γρηγορότερα και πιο δυσάρεστα από ότι πιστευόταν μέχρι τώρα. Αυτό ανακοίνωσε πρόσφατα ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στηριζόμενος σε νέες μελέτες του επιστημονικού Ινστιτούτου για την έρευνα του κλίματος που εδρεύει στο Πότσνταμ, του Ινστιτούτου για την έρευνα της παγκόσμιας οικονομίας του Κιέλου και του Ινστιτούτου Μάξ-Πλάνκ για τη Μετεωρολογία.

Σύμφωνα με τις μελέτες η θάλασσα θα ανεβεί σχεδόν ένα μέτρο μέχρι το 2100 και όχι στα 60 εκατοστά όπως υπολογιζόταν μέχρι τώρα. Επίσης η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας της γης θα ανέβει παραπάνω από όσο αναμενόταν . Η πρόγνωση μιλάει για αύξηση 2,4 βαθμών, για τη μέση θερμοκρασία, έναντι των δύο βαθμών που θεωρούντο ως το μέγιστο όριο αύξησης που θα επέτρεπε την σχετική αντιμετώπιση των συνεπειών της αύξησης της θερμοκρασίας.

Οι ερευνητές του κλίματος φοβούνται ότι με μια αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από δύο βαθμούς θα επιβαρυνθούν στοιχεία εκτροπής του συστήματος του κλίματος, όπως είναι π. χ. οι πάγοι της Αρκτικής. Το λιώσιμο του πάγου δεν θα σημάνει μόνο ανύψωση της επιφάνειας της θάλασσας αλλά και την απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων αερίων του θερμοκηπίου που μέχρι τώρα ήταν εγκλωβισμένα στους πάγους. Αυτό θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας.

Άλλοι ερευνητές αποδίδουν τη μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας στα πτητικά αέρια που προκύπτουν από την καύση του άνθρακα που προκαλούν επίσης μια ασπίδα στην ηλιακή ακτινοβολία, η οποία σε αντίθεση προς τα αέρια του θερμοκηπίου διατηρούνται στη ατμόσφαιρα για λίγα μόνο χρόνια, οπότε όταν εκλείψουν θα αυξηθεί η θερμοκρασία ακόμη πιο πολύ, αφού θα εκλείψει η προστατευτική τους ασπίδα! Φυσικά η λύση δεν είναι να αρχίσουμε να απελευθερώνουμε πτητικά αέρια, επειδή αυτά τυχαίνει να έχουν δυστυχώς δυσάρεστες παρασυνέπειες. Προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και καρκίνο. Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες του κλίματος απαιτούν άμεση αλλαγή του τρόπου σκέψης. Στα επόμενα 10-15 χρόνια θα πρέπει η καμπύλη των εκπομπών σε παγκόσμια κλίμακα να αρχίσει να κατεβαίνει. Κάθε δισταγμός ή καθυστέρηση θα σήμαινε ότι η ανατροπή του κλίματος δεν θα είναι πια δυνατόν να σταματήσει.

Ρέκιαβικ. Τα νέα από την Ισλανδία είναι ευχάριστα. Η χώρα που βρίσκεται βυθισμένη στην οικονομική κρίση διαθέτει τεράστια αποθέματα ανανεώσιμης ενέργειας που δεν έχει ακόμη αξιοποιήσει αρκετά και που μπορούν να την βγάλουν από τα οικονομικά της αδιέξοδα ! Οι θησαυροί της Ισλανδίας είναι κρυμμένοι στα βάθη! Από φυσικά ρήγματα της γης αναβλύζει ζεστό νερό ενώ σε όλο το νησί εκτοξεύονται, από γεωθερμικές γεωτρήσεις, πίδακες ατμού, με μεγάλη πίεση, που ζεσταίνουν τον αέρα. Έχοντας αξιοποιήσει μόνο τα μισά αποθέματά της η χώρα παράγει 600% παραπάνω ενέργεια από όση χρειάζεται!

Ενώ στην Ελλάδα, οι «αρμόδιοι» κατάφεραν να δυσφημίσουν τη γεωθερμία, στην Ισλανδία ο πρόεδρος της χώρας, που αντιμετωπίζει τεράστια οικονομική καταστροφή, στα πλαίσια της γενικευμένης χρηματοπιστωτικής κρίσης, πιστεύει ότι η οικονομία της χώρας του διαθέτει γερά θεμέλια. «Συχνά έχουμε την τάση να ξεχνάμε ότι διαθέτουμε ό,τι χρειαζόμαστε». Είναι πράγματι γεγονός αν σκεφτεί κανείς ότι τα 90% των νοικοκυριών του νησιού θερμαίνονται από τη γεωθερμία! Είκοσι γεωθερμικά εργοστάσια καλύπτουν τις ανάγκες θέρμανσης ολόκληρης της χώρας ! επιπλέον παράγονται από υδατοπτώσεις 6,4 δις. κιλοβατώρες το χρόνο. Μια κιλοβατώρα κοστίζει λιγότερο από 3 λεπτά ! Τα 80% της παραγόμενης ενέργειας είναι ανανεώσιμα, ενώ αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιείται ούτε το μισό των ενεργειακών αποθεμάτων.

Μέσα στη χρηματιστηριακή δίνη η Ισλανδία βλέπει τη σωτηρία της στην εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που θα παράγεται από υδατοπτώσεις και θα μεταφέρεται, με υποθαλάσσια καλώδια, στην Ευρωπαική ήπειρο. Ήδη η χώρα με τη φθηνή ενέργεια έχει μετατραπεί σε Ελ. Ντοράντο για την ενεργειοβόρο βιομηχανία αλουμινίου. Οι παραγωγοί αλουμινίου σχηματίζουν ουρές για αδειοδότηση εγκατάστασης εργοστασίων στο νησί!. Αυτό βέβαια δεν πρόκειται να αποδειχτεί και τόσο φιλικό για το περιβάλλον. (Όλοι πια – εκτός από τους αρμόδιους πολιτικούς- γνωρίζουν στην Ελλάδα την καταστροφή που προκαλούν τα εργοστάσια επεξεργασίας ορυκτών για την παραγωγή αλουμινίου, τους αέριους ρύπους και τα βαρέα μέταλλα που καταλήγουν στη θάλασσα καταστρέφοντας τα θαλάσσια οικοσυστήματα). Ήδη κάποιοι γνωστοί διεθνώς Ισλανδοί, όπως η τραγουδίστρια Μπγιόρκ και ο συγγραφέας Μάγκνασον, ηγούνται εκστρατείας ενάντια στην «αλουμινιοποίηση» της χώρας. Οι αντίπαλοι των εργοστασίων αλουμινίου πιστεύουν ότι τα εργοστάσια αυτά δεν αποτελούν διέξοδο από την κρίση αλλά αντίθετα την προκάλεσαν. ». «Αυτή η βιομηχανία προκαλεί ανισότητες με την υψηλή τεχνολογία της», ενώ η δημιουργία των εργοστασίων οδήγησε τη χώρα σε δανεισμό δισεκατομμυρίων, έτσι ώστε, τουλάχιστον για τα επόμενα 40 χρόνια, τα έσοδα. θα γυρίζουν στις τράπεζες.

Κανείς δεν αμφισβητεί στην Ισλανδία οτι η άφθονη ενέργεια μπορεί να αποτελέσει τη διέξοδο από την οικονομική κρίση, όμως οι ενημερωμένοι πολίτες ζητούν την ενίσχυση της βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων. Μια άλλη δυνατότητα αποδέσμευσης από τις διεθνείς χρηματαγορές αποτελεί η απεξάρτηση από το εισαγόμενο πετρέλαιο και η μετάβαση σε νέες τεχνολογίες π. χ. κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, για την οποία θα απαιτείτο μόνο 70 μεγαβάτ ενέργειας το χρόνο, όταν η χώρα διαθέτει περισσότερα από 2000 μεγαβάτ.!        

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 87, 11/08

 

Επιστροφή