Ενότητα :Τεύχος 87, Νοέμβριος 2008

Τίτλος : Εditorial: Ακραία και οριστική εκπόιηση της γης μας προς όφελος λίγων

Διαβάστηκε: 585 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Ακραία και οριστική εκποίηση της γης μας προς όφελος λίγων

 

 

Κρίτων Αρσένης:

Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Πολιτικής, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού,

Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας

 

Η Ελλάδα είναι χειροποίητη. Οι άνθρωποι εδώ και χιλιάδες χρόνια σμίλευσαν κυριολεκτικά την πέτρα. Έφτιαξαν πεζούλες για να συγκρατούν το χώμα και να αυξήσουν τη καλλιεργήσιμη γη, μονοπάτια για να μεταφέρουν τα προϊόντα, αλώνια, ανεμόμυλους, στάνες, αγροικίες, οικισμούς, ναούς. Πραγματικά δεν είναι εύκολο να βρεθεί στρέμμα γης, ιδιαίτερα στις παράλιες και νησιωτικές περιοχές που να μην έχει σημάδια ανθρώπινης παρουσίας. Αυτή η κληρονομιά μαζί με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον τοποθετεί την Ελλάδα ψηλά στον κατάλογο των παγκόσμιων τουριστικών προορισμών.

 

Όλα αυτά απειλούνταν έως σήμερα από την παράλογη διατήρηση της εκτός σχεδίου δόμησης.  Δυστυχώς όμως σήμερα το ΥΠΕΧΩΔΕ επιχειρεί την ακραία επιτάχυνση της τσιμεντοποίησης των νησιών και ακτών, μέσα από το Χωροταξικό του Τουρισμού, που προωθεί την αδιάκριτη κατασκευή μεγάλων τουριστικών χωριών στην εκτός οικισμών περιοχή. Πρόκειται για την αντιγραφή του "Ισπανικού Μοντέλου".

 

Η Ισπανική ακτογραμμή είναι ολοκληρωτικά καλυμμένη από νεόδμητα ιδιωτικά χωριά παραθεριστικών κατοικιών. Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την ακτή, η μαζική δόμηση έχει κατακλείσει βιότοπους, αγροτική γη, ιστορικούς τόπους με δραματικές επιπτώσεις τόσο για τα υδάτινα αποθέματα όσο και την ίδια την οικονομία των περιοχών αυτών και είχε σαν αποτέλεσμα την «Ισπανική Φούσκα». Αυτό το πρότυπο ανάπτυξης, αυτή τη φορά χωρίς ουρανοξύστες αλλά με τριώροφα και διώροφα εισάγει στην ελληνική πραγματικότητα το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., μέσα από το Χωροταξικό του Τουρισμού. Το χωροταξικό θεσμοθετεί την διπλή επιδότηση μεγάλων κατασκευαστικών και κτηματομεσιτικών εταιριών ( με α. υπερπολλαπλάσιο συντελεστή δόμησης, β. οικονομική ενίσχυση μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο) προκειμένου να κατασκευάζουν και να πουλούν τεράστια ιδιωτικά χωριά διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα.

 

Ήδη έχουν αγοραστεί από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες ολόκληρα τμήματα νησιών προκείμενου να μετατραπούν σε οικισμούς παραθεριστικής κατοικίας. Κάθε τοπίο που σήμερα δεσπόζει σε τοπικές ή εθνικές εκστρατείες προσέλκυσης τουριστών,  απειλείται με δόμηση και οριστική αλλοίωση. Την ίδια στιγμή, η ακρίβεια μετά την εισαγωγή του Ευρώ μας καθιστά κάθε χρόνιά λιγότερο ανταγωνιστικούς, ενώ άλλες χώρες – νέοι και ανέγγιχτοι τουριστικοί προορισμοί, με μοναδική φύση και πολιτιστική κληρονομιά προσφέρουν  διακοπές σε πολύ φθηνότερες τιμές. Θεωρούμε ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να προσελκύουμε τουρισμό, όταν κάθε χρονιά θα προσφέρουμε ένα ακραία πιο υποβαθμισμένο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον σε ακριβότερες τιμές. Αρκεί να κοιτάξουμε στα ανατολικά παράλια της Αττικής για να αντιληφθούμε το διακυβεύμα.

 

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι σαφή και επιτακτικά. Αποφασίσαμε ότι ο Τουρισμός δεν μας ενδιαφέρει πια; Θεωρούμε το περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά σαν ευκαιριακά θέλγητρα για την άμεση και οριστική εκποίηση και τσιμεντοποίησης της γης μας; 

 

Συμβάλλετε και εσείς στον αγώνα για την απόσυρση του Χωροταξικού του Τουρισμού. Υπογράψτε στις ιστοσελίδες μας: www.ellet.gr, www.diktioaigaiou.gr .

 

 Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 87, 11/08

 

 

Επιστροφή