Ενότητα :Τέύχος 88, Δεκέμβριος 2008

Τίτλος : Κανελλοπούλου Βάσω: Τα Λόμπυ Δουλεύουν Σκληρά διότι «τα Κακά, Κόποις Κτώνται»

Διαβάστηκε: 712 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Τα Λόμπυ Δουλεύουν Σκληρά διότι «τα Κακά, Κόποις Κτώνται»

 

Βάσω Κανελλοπούλου

 

Στον Ευρωπαϊκό τύπο, διέρρευσαν εμπιστευτικά έγγραφα σύμφωνα με τα οποία έχουν γίνει πρόσφατα πολλές μυστικές συναντήσεις εκπροσώπων  κρατών μελών της ΕΕ, με στόχο την επιτάχυνση της εισαγωγής των «μεταλλαγμένων» τροφίμων στην Ευρώπη, κυρίως μέσω της  διαχείρισης των αντιδράσεων του κοινού. Υπενθυμίζουμε ότι λόγω αυτών των αντιδράσεων, μόνο στο 0,119% της Ευρωπαϊκής Αγροτικής γης, καλλιεργούνται σήμερα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Βέβαια, η εκστρατεία Δημοσίων Σχέσεων της βιομηχανίας βιοτεχνολογίας φαίνεται πως έχει  απήχηση στις Βρυξέλλες, καθώς  οι επαγγελματίες λομπίστες υπερηφανεύονται ότι συνεργάζονται πολύ καλά με το Ευρωπαϊκό δυναμικό. Οι μυστικές συναντήσεις οργανώθηκαν από τον ίδιο τον πρόεδρο της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο με  το επιχείρημα ότι το κοινό δεν είναι καλά πληροφορημένο και με στόχο, να συντονισθούν οι προσπάθειες για την στήριξη των Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων, και  να μειωθούν οι αντιδράσεις ορισμένων υπουργών κρατών- μελών, που δυσκολεύουν τα πράγματα στις διϋπουργικές συναντήσεις.

 

Ας δούμε τι εννοούν όταν λένε πως το κοινό δεν είναι καλά πληροφορημένο: Εννοούν ότι το κοινό δεν πιστεύει τις μη ανεξάρτητες έρευνες, που χρηματοδοτούνται από τις ίδιες τις εταιρίες (και χρησιμοποιούνται ως βάση για τις τυχόν εγκρίσεις). Εννοούν ότι το κοινό απαιτεί, μεταξύ άλλων,  ανεξάρτητες  πανεπιστημιακές έρευνες οι οποίες πάρα πολύ σπάνια γίνονται, γιατί απλά δεν χρηματοδοτούνται. Μπορεί στην Ελλάδα να μην καλλιεργούνται «μεταλλαγμένα», αλλά εισάγονται ως ζωοτροφές και εμείς καταναλώνουμε τα αυγά το γάλα τα τυριά και το κρέας που προέρχονται από αυτά τα ζώα. Εχει χρηματοδοτήσει  το Ελληνικό κράτος κάποιες ανεξάρτητες έρευνες για την υγεία μας; Η απάντηση είναι. ΠΟΤΕ. 

 

Αντίθετα, το Αυστριακό Υπουργείο Υγείας χρηματοδότησε την κτηνιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Βιέννης προκειμένου να διεξάγει διατροφική έρευνα σε πειραματόζωα (ποντίκια), χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη  ποικιλία γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού της Μονσάντο (ποικιλία ΝΚ603ΧΜΟΝ810). Αρχικά το πανεπιστήμιο ζήτησε τον καρπό από την εταιρία (στην γενετικά τροποποιημένη καi στην φυσιολογική μορφή), αλλά η Monsanto αρνήθηκε να στηρίξει τη διατροφική μελέτη. Τότε ο καθηγητής  Jurgen Zentek  βρήκε την συγκεκριμένη ποικιλία από την αγορά αφού εισάγεται στην Ευρώπη και είναι εγκεκριμένη για διατροφή.  Mελέτησε σε βάθος χρόνου και σε πολλές γενιές, την αναπαραγωγική ικανότητα των ποντικών. Δυστυχώς για το λόμπυ της βιοτεχνολογίας, τα αποτελέσματα έδειξαν μια (στατιστικά) σημαντική μείωση της γονιμότητας στα πειραματόζωα που έτρωγαν το καλαμπόκι της Μονσάντο, ενώ δεν συνέβη το ίδιο στην ομάδα που έτρωγε το φυσιολογικό καλαμπόκι. Τα λόμπυ προσπάθησαν να υποτιμήσουν τα αποτελέσματα....

 

Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι με αφορμή τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, το λόμπυ των «μεταλλαγμένων» τροφίμων και εκείνο των πυρηνικών (για ηλεκτροπαραγωγή), κυριολεκτικά οργιάζουν. Επαναπροσδιορίζουν και εντατικοποιούν τις δημόσιες σχέσεις τους, προκειμένου να μας πείσουν ότι θα μας σώσουν.

 

Προτείνουν ως λύση τον ίδιο  τρόπο σκέψης που ας έφερε ως εδώ. Η Κλιματική Αλλαγή είναι -μεταξύ άλλων- πρόβλημα αποβλήτων (αέρια θερμοκηπίου). Τα απόβλητα αυτά συσσωρευόμενα, έχουν διαταράξει τις ισορροπίες της ατμόσφαιρας. Προτείνουν λοιπόν τον ίδιο  μονόδρομο, δηλαδή να γεμίσουμε τη γή με απόβλητα, πυρηνικά αυτή τη φορά, ώστε να είμαστε εντελώς  σίγουροι ότι θα μας μισήσουν οι επόμενες γενιές καθώς θα τους έχουμε στείλει αυτά τα υπέροχα δώρα.

 

Προτείνουν επίσης την εξάπλωση της γενετικής τροποποίησης στην τροφική μας αλυσίδα,  δηλαδή μια επιπλέον βίαιη επέμβαση στις ισορροπίες της φύσης, με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Υποτίθεται ότι με αυτά θα πετύχουμε αναπόδεικτες γεωργικές αποδόσεις και επιδόσεις που σε αρκετές περιπτώσεις, αποδεδειγμένα επιτυγχάνονται με ήπιες γεωργικές τεχνολογίες. Το πιο εξοργιστικό είναι ότι όλα αυτά τα ταυτίζουν με την «πρόοδο» συνδεόντας επιπλέον την τύχη των μεταλλαγμένων τροφίμων με την υγεία μας. Οπως είδαμε και στον Ελληνικό τύπο, υπόσχονται πχ. έξτρα  αντιοξειδωτικές μώβ ντομάτες, ενώ στην πραγματικότητα, σκούρες αντιοξειδωτικές  ντομάτες έχουν ήδη καλλιεργηθεί με ιδιαίτερη επιτυχία χωρίς γενετική τροποποίηση από πανεπιστήμιο της Ιταλίας. Αυτό όμως ξεχνούν να το αναφέρουν....

 

Ποιός δεν είναι καλά πληροφορημένος, ο πρόεδρος της Κομισιόν ή το Ευρωπαϊκό Κοινό;  Μήπως πρέπει να τον ενημερώσουμε όλοι μαζί  στέλνοντας του τα πορίσματα της Αυστριακής μελέτης για την υπογονιμότητα, ή τη Γεωργική αξιολόγηση του Βρεττανού  καθηγητή Robert Watson, σύμφωνα με την οποία τα “μεταλλαγμένα” δεν έχουν τη δυνατότητα να λύσουν το πρόβλημα της πείνας; Μήπως πρέπει να του μιλήσουμε για τις πρόσφατες τραγικές αυτοκτονίες  των Ινδών αγροτών που καλλιέργησαν μεταλλαγμένο βαμβάκι και αφού απέτυχε η σοδειά, βούλιαξαν στα χρέη; Το ζήτημα της σαφούς σφαιρικής πληροφόρησης είναι βασικός πυλώνας της δημοκρατίας, ας του πούμε λοιπόν ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στις δημόσιες σχέσεις των εταιριών και των λόμπυ, ούτε να υποθέτουμε ότι είμαστε καλυμένοι επιστημονικά από τις μη ανεξάρτητες έρευνες που χρηματοδοτούνται από τις ίδιες τις εταιρίες, ούτε τέλος να κάνουμε πως αγνοούμε την μη ανατρεψιμότητα των επιπτώσεων της τεχνολογίας της γενετικής τροποποίησης, κληροδοτώντας το χάος στις επόμενες γενιές.

                                                                                               

 Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 88, 12/08

 

Επιστροφή