Ενότητα :Τέύχος 88, Δεκέμβριος 2008

Τίτλος : Εκκληση για τα έργα της «Π.Ο.Τ.Α. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ»

Διαβάστηκε: 769 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ «Π.Ο.Τ.Α. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ»

 

Εμείς που υπογράφουμε την παρούσα έκκληση, είμαστε πολίτες της Μεσσηνίας και Έλληνες πολίτες. Καταθέτουμε την ανησυχία μας για την εξέλιξη των έργων της Π.Ο.Τ.Α. Μεσσηνίας και τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχουν σε ένα τόπο μοναδικό από πλευράς ιστορικής, παραγωγικής, αισθητικής, οικολογικής και αρχαιολογικής. Την απευθύνουμε σε κάθε αρμόδιο πολιτικό και πολιτειακό θεσμό, στα κόμματα, στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, στα Μ.Μ.Ε., στις οικολογικές οργανώσεις και στους απλούς πολίτες.

         Σε μια συγκυρία που κυριαρχείται από τα σκάνδαλα της Μονής Βατοπεδίου, της Μονή Τοπλού, το ζοφερό μέλλον που προδιαγράφεται στο χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό, θα οδηγήσει την πιο όμορφη Ελλάδα είτε σε ένα κερδοσκοπικό real estate είτε στην καταστροφή με την πλήρη αστικοποίηση και τη γενίκευση του μπετόν. Σε μια συγκυρία που η μόνη πρόταση ανάπτυξης είναι τα γήπεδα γκολφ και οι παραθεριστικές κατοικίες, εμείς ξαναφέρνουμε στην ατζέντα ως «παράδειγμα τουριστικής ανάπτυξης» την περιβόητη Π.Ο.Τ.Α. Μεσσηνίας. Πέρασαν σχεδόν είκοσι χρόνια για να οικοδομηθεί ένας μύθος, και να προσφερθούν από την κεντρική και τοπική εξουσία τα πάντα προκειμένου ανεμπόδιστα ο «σωτήρας καπετάνιος» αρχίσει να υλοποιεί τα σχέδιά του.

         Όμως ο «μύθος» πήρε υλικές διαστάσεις και εκτός από τα όνειρα, τις ανάγκες, τη γη των ανθρώπων πήρε τον έλεγχο των νερών, των ακτών, των αρχαιοτήτων, των ρεμάτων-ποταμών, τα 145 εκ. ευρώ επιδότηση για να χτίσει μπετονένιες πολιτείες, να καταστρέψει το τοπίο και την παραγωγική γη με τα γκολφ. Όλα αυτά σε εργοτάξια υπερεκμετάλλευσης και εργαζόμενους στην πλειοψηφία τους άγρια εκμεταλλευόμενους μετανάστες ή part-time νέους εργαζόμενους. Το μόνο «κέρδος» για την περιοχή είναι ένα άγριο real estate-φούσκα που απόκοψε τους ντόπιους από την περιοχή τους και μετέτρεψε την γη σε εμπόρευμα.

         Δεν παραγνωρίζουμε βέβαια την ανάγκη για αναπτυξιακή πολιτική στην περιοχή της Μεσσηνίας, είτε με τη μορφή της ικανοποίησης αναγκών σε υποδομές είτε σε παραγωγικές επενδύσεις, τόσο στον τουρισμό όσο και στην γεωργία. Όμως δεν δεχόμαστε μια περιοχή, οι άνθρωποί της, η γη και οι πόροι της αλλά και ένα τεράστιο δημόσιο κεφάλαιο, ύψους 40% του Π.Ε.Π. Πελοποννήσου του Δ’ ΚΠΣ να εκχωρούνται στον «μοναδικό σωτήρα» για να φτιάξει αυτά που βλέπουμε και μας εξοργίζουν.

         Παρά την οικοδόμηση θεσμικού πλαισίου αποκλειστικά για την Π.Ο.Τ.Α. Μεσσηνίας, γεγονός που ευτελίζει την πολιτεία μας και τη δικομματική της διαχείριση, η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπό δημοσίευση) βάζει φραγμό κηρύσσοντας αντισυνταγματική την Π.Ο.Τ.Α. και την αναγκαστική απαλλοτρίωση σε βάρος ιδιοκτησιών των κατοίκων της περιοχής. Η απόφαση αυτή και το γεγονός ότι κανείς ως τώρα δεν την σεβάστηκε, αλλά και η εκτίμηση των ως τώρα αποτελεσμάτων του φαραωνικού σχεδίου, μας υποχρεώνει να ζητήσουμε:

-Να γίνει άμεσα διακοπή των εργασιών με βάση την απόφαση του Σ.τ.Ε. στο τμήμα Ρωμανού που βρίσκεται σε εξέλιξη-ολοκλήρωση και στο τμήμα της Πύλου να μην γίνει έναρξη και αλλοίωση του τοπίου,

-Να δοθούν τα 145 εκ. €, που πήρε ως επιχορήγηση και που θα χαθούν από το Γ’ ΚΠΣ λόγω της απόφασης του Σ.τ.Ε., στην πυρόπληκτη Μεσσηνία για την ανάπτυξή της,

-Να εγκριθεί άμεσα η περιοχή NATURA, μέρος της οποίας καταλαμβάνει η Π.Ο.Τ.Α. και να συσταθεί ο φορέας διαχείρισης με βάση την έτοιμη μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ και όχι της Νομαρχίας. Με αυτόν τον τρόπο θα προστατευθεί και η Λιμνοθάλασσα που πεθαίνει (έχουν αποξηρανθεί 950 στρ., η αλατότητα είναι 3πλάσια της θάλασσας),

-Να συντάξει άμεσα η Πολιτεία διαχειριστική μελέτη για τους υδατικούς πόρους και η χρήση τους να εξετασθεί από μηδενική βάση, τόσο για τις σημερινές όσο και τις μελλοντικές ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για την ύδρευση των κατοίκων και η παραγωγική αγροτική χρήση του και όχι οι ανάγκες του γκολφ και των εκατοντάδων πισίνων. Ως τότε να απαγορευτεί, από την Π.Ο.Τ.Α., κάθε υδροληψία υπόγεια ή επιφανειακή.

-Να μην επιτρέψουμε την εκτέλεση έργων στην ακτή που θα την καταστρέψουν και θα την ιδιωτικοποιήσουν, όπως σχεδιάζει να εγκρίνει το Υπουργείο Οικονομίας. κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων.

-Να ανακληθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση σε βάρος ιδιωτικών ιδιοκτησιών και να επιστραφούν ιδιοκτησίες που αποκτήθηκαν με τον εκβιασμό της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.

      -Να μην γίνουν τα εγκληματικά γήπεδα γκολφ, να αναθεωρηθούν οι εγκρίσεις με      μείωση της δόμησης, περιορισμό των ορόφων και του ύψους, με υποχρεωτική πολεοδόμηση της περιοχής,

Να αποδοθούν οι καταπατημένες (κοινόχρηστοι δρόμοι) ή ιδιωτικοποιημένες (δασικές, παρόχθιες) εκτάσεις σε αυτούς που ανήκουν, δηλαδή στους κατοίκους και τους χρήστες της περιοχής.

         Η έκκλησή μας αυτή απευθύνεται σε όσους συναισθάνονται τις ευθύνες τους και δεν θέλουν να συμβάλλουν στην ξηρασία του ορατού μέλλοντος.

Την εκστρατεία συλλογής υπογραφών συντονίζει η Κίνηση Πολιτών Μεσσηνίας (ΚΙΝΩ).

 

(Υπογράψτε την έκκληση ως ιδιώτης ή ως φορέας

και στείλτε τη στο fax: 2763360238 ή στο [email protected])

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 88, 12/08

 

Επιστροφή