Ενότητα :Τέύχος 88, Δεκέμβριος 2008

Τίτλος : Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ των Οργανισμών: Oταν το Σχολείo δεν μπορεί να πάει στο Μουσείο, τότε το Μουσείο πάει στο Σχολείο

Διαβάστηκε: 652 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ των Οργανισμών

Oταν το Σχολείo δεν μπορεί να πάει στο Μουσείο, τότε το Μουσείο πάει στο Σχολείο.

 

Οι Φίλοι του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας,  από το 1992 έως το 2008 δημιούργησαν τέσσερις Μουσειοσκευές με θέματα:

«Τα Ηφαίστεια της Ελλάδας»,

«Τα Ελληνικά Δάση»,

 «Το Έδαφος στηρίζει τη Ζωή» και τη

 «Μετανάστευση των οργανισμών».

 Με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας οι Μουσειοσκευές έχουν ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, από Έβρο μέχρι Κρήτη και από Κέρκυρα μέχρι Κάλυμνο συχνά και σε μονοθέσια σχολεία.

 

Η  τελευταία Μουσειοσκευή με θέμα τη «Μετανάστευση των Οργανισμών» ασχολείται με το φαινόμενο της μετανάστευσης από το πλαγκτόν μέχρι τις φάλαινες και από τους σπόρους μέχρι τον άνθρωπο. Είναι μάλιστα η πρώτη που συμπεριλαμβάνει τον άνθρωπο ως ισότιμο μέρος του οικοσυστήματος.  Στόχος της είναι να δώσει έναυσμα για προβληματισμό και συζητήσεις, και να καταλήξει στο ότι :

Πολιτισμένος είναι εκείνος που αναγνωρίζει στον άλλον το δικαίωμα να είναι διαφορετικός.

 

Η προστασία της φύσης και των οργανισμών είναι θέμα δικαιοσύνης. Όλοι μοιραζόμαστε τα αγαθά αυτού του πλανήτη. Δεν μας ανήκει τίποτα και μας ανήκουν όλα ισότιμα. Όταν παραδεχθούμε και εφαρμόσουμε αυτή την αρχή,  η συμπεριφορά μας θα γίνει λιγότερο αλαζονική, άρα λιγότερο βλαβερή για τον πλανήτη.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο  www.filoi-gnhm.gr

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 88, 12/08

 

Επιστροφή