Ενότητα :Τέύχος 88, Δεκέμβριος 2008

Τίτλος : Βιολογικά Τρόφιμα: Ποιούς Ενοχλούν οι Αγορές των Παραγωγών ;

Διαβάστηκε: 652 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Βιολογικά Τρόφιμα: Ποιούς Ενοχλούν οι Αγορές των Παραγωγών ;

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

 

    Όταν οι βιοκαλλιεργητές το 2005 ζήτησαν από τα αρμόδια Υπουργεία να θεσπίσουν νομοθεσία που θα κατοχυρώνει τις αγορές τους, το Υπουργείο Ανάπτυξης θέλησε να τις κλείσει και να τις εντάξει στις συμβατικές λαϊκές αγορές. Έκτοτε υπήρξαν διάφορα σχέδια από την πλευρά των Υπουργείων, τα οποία κατέληξαν στο Προεδρικό Διάταγμα 115 για τις Αγορές των Βιοκαλλιεργητών. Ένα διάταγμα που προέκυψε αγνοώντας τις προτάσεις των βιοκαλλιεργητών, τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς και την Κοινοτική Διαδικασία που προβλέπεται για τέτοιου είδους νομοθετήματα (Οδηγία 98/34).

    Οι προσπάθειες των Υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, που ξεκίνησαν το 2005 να κλείσουν τις Αγορές των Βιοκαλλιεργητών επιτέλους ευοδώνονται!

 

Με αυτό το Προεδρικό Διάταγμα τις κλείνουν δίχως αμφιβολία!

   

    Όπως αντίστοιχοι νόμοι συρρίκνωσαν την παρουσία των πραγματικών παραγωγών στις συμβατικές λαϊκές αγορές, το ίδιο επαναλαμβάνεται και με τις Αγορές των Βιοκαλλιεργητών και μάλιστα εις διπλούν. Διπλή γραφειοκρατία, διπλό κόστος, διπλοί περιορισμοί και συνολικά διπλός παραλογισμός. Είναι πλέον φανερό ότι ενοχλεί πάρα πολύ οι παραγωγοί να έχουν δικές τους αγορές!

    Γιατί άραγε, έχει γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια συγκρότησης αντικινήτρων για τους αγρότες, για τους βιοκαλλιεργητές και για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας;

    Για ποιο λόγο άραγε το αρμόδιο Υπουργείο για την πάταξη της ακρίβειας στερεί από τους καταναλωτές την απευθείας προμήθεια της τροφής τους από τον ίδιο τον παραγωγό της; Γιατί ο μόνος δρόμος που δείχνουν σε παραγωγούς και καταναλωτές είναι οι μεσάζοντες;

   

    Οι Γενικές Συνελεύσεις των Βιοκαλλιεργητών των Αγορών καταψήφισαν ομόφωνα ως απαράδεκτο αυτό το διάταγμα και αρνούνται να το εφαρμόσουν.

    Καλούμε την κυβέρνηση να το αποσύρει τώρα!

 

    Απαιτούμε νομοθετικό πλαίσιο για Αγορές Παραγωγών, με απλούς και λογικούς όρους πρόσβασης,

    Απαιτούμε τη νομική κατοχύρωση της δεκαπενταετούς πρακτικής μας και του θεσμού μας, όπως συμβαίνει και σε όλη την Ευρώπη (farmers markets).

 

    Οι Αγορές των Βιοκαλλιεργητών είναι έργο των ίδιων των παραγωγών, βρίσκουν τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των καταναλωτών δεκαπέντε χρόνια τώρα και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα Υπουργείο ή Οργανισμό Λαϊκών Αγορών να τις τινάξει στον αέρα.

 

    Οι όροι δουλοπάροικου που επιβάλλονται στον Ελληνα αγρότη αυτή την φορά δεν θα περάσουν!

 

    Ενοχλεί τόσο πολύ τελικά οι παραγωγοί να έχουν τις δικές τους αγορές!!!

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 88, 12/08

 

Επιστροφή