Ενότητα :Τέύχος 88, Δεκέμβριος 2008

Τίτλος : Τα Πάθη του Βιοκαλλιεργητή Γιάννη Παπαδόπουλου

Διαβάστηκε: 746 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Τα Πάθη του Βιοκαλλιεργητή Γιάννη Παπαδόπουλου

(ή, Οι νέοι όροι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους συμμετέχοντες στις

Λαϊκές Αγορές των Βιοκαλλιεργητών)

 

Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Λαϊκών Αγορών Αθήνας

 

 

            Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, πιστοποιημένος βιοκαλλιεργητής από την Βοιωτία, η σύζυγός του και ένας αγρεργάτης θέλουν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις Αγορές των Βιοκαλλιεργητών (βιολογικές λαϊκές).

 

Τι έκαναν μέχρι σήμερα;

            Έφερναν στο σωματείο των παραγωγών απόδειξη της αγροτικής τους ιδιότητας, την πιστοποίησή τους  και υπεύθυνη δήλωση περί τήρησης του προτύπου ΕΛΟΤ 1428 (όροι λειτουργίας των Αγορών). ΜΟΝΟ 3 έγγραφα και κόστος 25€ για τους μήνες που συμμετέχει. Με αυτά μπορούσαν να συμμετέχουν στις Αγορές όλης της χώρας και να πουλάν τα ιδιοπαραγώμενα προϊόντα τους ανεξαρτήτως κατηγορίας.

 

Τι ζητάει σήμερα το Υπουργείο;

            Σήμερα ο Γιάννης Παπαδόπουλος, η σύζυγός τους και ένας αγρεργάτης για να συμμετάσχουν θέλουν 3 άδειες, κάθε μία από τις οποίες απαιτεί 20 έγγραφα. Η άδειά τους ισχύει μόλις για 6 μήνες. Μετά επανάληψη του ιδίου ανά 6μηνο.

            Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, η σύζυγός τους και ένας αγρεργάτης θέλουν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις Αγορές Πειραιά, Νέου Ηρακλείου και Βούλας που ανήκουν σε 3 διαφορετικές υπηρεσίες. Θέλουν άλλες 3 διαφορετικές άδειες για τον καθένα για κάθε σημείο πώλησης.

Έως τώρα; ... 6 άδειες ανά 6 μήνες.

            Ο Γιάννης Παπαδόπουλος έχει οπωροκηπευτικά, ελιές και όσπρια. Για αυτά χρειάζεται άλλες 3 άδειες ανά 6 μήνες και απαιτείται ξεχωριστή αίτηση για το καθένα  με ξεχωριστά έγγραφα. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι θα είναι τυχερός και τα προϊόντα που παράγει θα προβλέπονται, γιατί υπάρχουν πολλά προϊόντα που αποκλείονται και μαζί με αυτά και οι παραγωγοί τους (κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι, οινοποιοί...) .

            Προϋπόθεση για τις παραπάνω 9 άδειες ανά 6 μήνες είναι η ύπαρξη της πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων. Η πιστοποίηση ανανεώνεται ανάλογα με την καλλιέργεια, για παράδειγμα στα κηπευτικά που έχει ο Γιάννης Παπαδόπουλος κάθε 3 μήνες. Αν λοιπόν ο Γιάννης Παπαδόπουλος παίξει τρίλιζα μεταξύ πιστοποίησης, εγγράφων για τις άδειες και χρονικού διαστήματος για τη συμμετοχή του στην αγορά θα διαπιστώσει ότι δύσκολα πετυχαίνει να τα έχει όλα συγχρόνως όσο τυπικός κι αν είναι.

            Όλα τα παραπάνω (πιστοποίηση, έγγραφα για την άδεια, ανανεώσεις...) βαραίνουν οικονομικά τον Γιάννη Παπαδόπουλο με εξαιρετικά δυσβάσταχτα κόστη. Όσο καλή θέληση κι αν έχει είναι δύσκολο αυτό το κόστος να μην το μετακυλήσει στον καταναλωτή...

 

            Οι κωμικοί αυτοί όροι που έχουν αφήσει στις συμβατικές λαϊκές αγορές μόνο ένα 20% παραγωγών, επιβάλλονται και στους βιοκαλλιεργητές με ακόμα πιο δυσβάσταχτους όρους (διπλή γραφειοκρατία, διπλά κόστη...).

 

            Όλο αυτό το κατασκεύασμα το Υπουργείο Ανάπτυξης το ονομάζει ανάπτυξη και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αγροτική ανάπτυξη.

 

Ο βιοκαλλιεργητής Γιάννης Παπαδόπουλος το ονομάζει ΑΙΣΧΟΣ και ΔΕΝ θα το ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ!!!

 

Εμείς στηρίζουμε τον βιοκαλλιεργητή Γιάννη Παπαδόπουλο και δεν συνυπογράφουμε στην καταστροφή της βιολογικής γεωργίας.

 

·          ΖΗΤΑΜΕ νομικό πλαίσιο για αγορές παραγωγών ΤΩΡΑ!!!

·          Δεν ανεχόμαστε ακόμα μεγαλύτερο ροκάνισμα του αγροτικού εισοδήματος του έλληνα αγρότη, το οποίο μάλιστα παρουσιάζει και την μεγαλύτερη πτώση στην Ευρώπη.

·          Δεν ανεχόμαστε την αύξηση των τιμών των προϊόντων μας για τους καταναλωτές.

·          Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει τα αυτονόητα για κάθε ευρωπαίο αγρότη και εμείς μαζί και με τους καταναλωτές τον στηρίζουμε.

 

Αγορές παραγωγών τώρα!!!

Είναι η μόνη βιώσιμη λύση για παραγωγούς και καταναλωτές!!!

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 88, 12/08

 

Επιστροφή