Ενότητα :Τέύχος 88, Δεκέμβριος 2008

Τίτλος : Παπαδημητρίου Ευθύμης: Διεθνή Οικολογικά Νέα

Διαβάστηκε: 744 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

 

ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ

 

                        ΕΥΘΥΜΗΣ   ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

 

Βερολίνο

 Επιστήμονες απαιτούν την προώθηση δημόσιων αυτοκινήτων! Ως τέτοια δεν εννοούνται τα δημοτικά λεωφορεία ή τα δημόσια μεσα μαζικής μεταφοράς. Αλλά μικρά οχήματα που θα βρίσκονται στο δημόσιο χώρο μιας πόλης και θα είναι ελεύθερα διαθέσιμα για όλους τους πολίτες! Θα είναι σταθμευμένα κυρίως κοντά σε σταθμούς του Μετρό και των Ηλεκτρικών σιδηροδρόμων για να μπορούν οι πολίτες να μεταβιβάζονται εύκολα απο το ένα στο άλλο μεταφορικό μέσο, συνδυάζοντας ένα δημόσιο με ένα ιδιωτικό κυκλοφοριακό μέσο για να φτάνουν γρήγορα στη δουλειά τους. Εννοείται οτι τα οχήματα θα είναι εξοπλισμένα με κινητήρες που δεν θα ρυπαίνουν, αφού ο σκοπός της δημιουργίας τους δεν είναι μόνο η επίλυση του κυκλοφοριακού αλλά και του προβλήματος της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Προς το παρόν το «δημόσιο αυτοκίνητο» αποτελεί απλώς ένα όραμα, και μια πρόταση  που κατέθεσε η Χριστίνα Αρεντ, ερευνήτρια στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, όμως η τεράστια κρίση της αυτοκινητοβιομηχανίας μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για νέες εξελίξεις στην κινητικότητα των ανθρώπων στις πόλεις στο προσεχές μέλλον. Κάτι παρόμοιο έχει προταθεί και απο την αυτοκινητοβιομηχανία Νταίμλερ Μπένζ που αρχίζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα με φτηνά ενοικιαζόμενα αυτοκινήτα. Πρόκειται για τα γνωστά μικρά αυτοκίνητα , τα «Σμάρτ» που οι πελάτες θα μπορούν να τα δανείζονται παντού και στη συνέχεια να τα εγκαταλείπουν σε κάποιο σημείο της πόλης. Ενω τέτοια ζητήματα απασχολούν τους Ευρωπαίους, που χρησιμοποιούν σπάνια τα αυτοκίνητά τους για μετακίνηση μέσα στις πόλεις, στη χώρα μας ο φετιχισμός του αυτοκινήτου και ο  τυφλός ατομισμός κάνει τους συμπολίτες μας να αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να χρησιμοποιούν τα Ι.Χ. ακόμη και για τις πιό κοντινές αποστάσεις. Για να μη μιλήσουμε για ποδηλατόδρομους που δεν υπάρχουν και για πεζοδρόμια απροσπέλαστα για όσους θα ήθελαν να περπατήσουν..

 

Οσλο

Ενώ κάποιοι στην Ευρώπη πασχίζουν να μειώσουν τους ρύπους απο τους κινητήρες εσωτερικής καύσεως και τα ορυκτά κάυσιμα κάποιοι άλλοι ονειρεύονται την εκμετάλευση των υπόγειων δεξαμενών πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στα βάθη της Αρκτικής! Μια νορβηγική περιβαλλοντική οργάννωση με το όνομα Μπελλόνα προειδοποιεί για τους κινδύνους. «Το να αρχίζει κανείς την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων  στο ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον της Αρκτικής είναι αρκετά επικίνδυνο.Το να θέλει να χρησιμοποιήσει μάλιστα πυρηνικές τεχνολογίες αυτό θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως ανεύθυνότητα».Η ρωσσική βιομηχανία ατομικής ενέργειας της οποίας η αγορά είχε καταρεύσει μετά το 1989 φαίνεται, ότι βρήκε νέο πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Προσπαθεί, με τη βοήθεια της πυρηνικής τεχνολογίας, να ανασύρει τους υποθαλάσσιους θησαυρούς της Αρκτικής.

Το ατομικό λόμπυ της Ρωσίας προπαγανδίζει οτι  με τη χρήση πλωτών ατομικών εργοστασίων, πυρηνικών παγοθραυστικών και τάνκερ και την αξιοποίηση υποθαλάσσιων πυρηνοκίνητων γαιοτρυπάνων, μπορεί να ξεπεράσει τα κλιματικά και γεωλογικά εμπόδια  για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα σχέδια για την κατασκευή πλωτών ατομικών εργοστασίων έχεουν αρχίσει ήδη απο το 2007. Μέχρι το  2015 έχει προγραμματιστεί η καστασκευή επτά πλωτών ατομικών εργοστασίων, που θα χρησιμοποιηθούν, εκτος των άλλων, και για την παραγωγή ενέργειας για τα μηχανήματα άντλησης των καυσίμων απο τον υποθαλάσσιο χώρο. Σχεδιάζεται επίσης η κατασκευή και η τοποθέτηση υποθαλάσσιων βάσεων για γαιοτρήσεις. Οι πλατφόρμες αυτές, που θα έχουν μήκος εκατό μέτρων και  πλήρωμα 60 ανθρώπων, θα βρίσκονται σε βάθος 70-400 μέτρων και θα επιχειρούν γαιοτρήσεις  σε βάθος μέχρι 3500 μέτρων. Την ενέργεια θα την προμηθεύουν αντιδραστήρες με απόδοση 100 Μεγαβάτ.- Οπως αναφέρει η νορβηγική περιβαλλοντική οργάνωση δεν αρκεί που η εκμετάλλευση των αποθεμάτων πετρελαίου και αερίου στην Αρκτική συνιστά τον μεγαλύτερο πεεριβαλλοντικό κίνδυνο απο κάθε άλλο μέρος της γής, η χρήση πλωτών μίνι-Τσερνομπιλ, σε μια τόσο απομακρυσμένη και δυσπρόσιτη περιοχή του πλανήτη, θα πολλαπλασίασει αυτούς τους κινδύνους….

Βερολίνο

Ενώ η απληστία για ορυκτά που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον έφτασε μέχρι το βυθό της Αρκτικής, κάποιοι αδιόρθωτοι προστάτες του κλίματος έχουν ανακαλύψει τα δάση ως μέσον για τη δέσμευση των αερίων του θερμοκηπίου! Ειναι γνωστή η πρωτοβουλία της Κενυάτισας Βανγκάρι Ματάϊ, που μαζί με άλλες αγρότισες, άρχισε να φυτεύει δέντρα. Μέχρι σήμερα έχουν φυτέψει 30 εκατομ. δέντρα ! Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών του περιβαλλοντικού προγράμματος του ΟΗΕ στην βιομάζα των δασών βρίσκονται ενσωματωμένα 283 δισεκατομ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα! Το 2006 η οργάνωση του ΟΗΕ άρχισε μια καμπάνια για τη φύτευση ενος δισεκατομμυρίου δέντρων. Μέχρι σήμερα έχουν φυτευτεί 2,5 δισ. δέντρα και ο στόχος είναι, μέχρι το τέλος του 2009, να φτάσουν στα 7 δισ. Εκατομμύρια εκτάρια δασικών εκτάσεων έχουν σημανθεί και πιστοποιηθεί ως περιοχές λελογισμένης υλοτόμησης, που εγγγυάται οτι θα κόβονται μόνο τόσα δέντρα όσα είναι και αυτά που μεγαλώνουν. Τα δάση συνοδεύονται και προστατεύονται απο δασολόγους που φροντίζουν η επιστημονική γνώση για τα δάση και τα είδη που ταιριάζουν σε κάθε οικοσύστημα, να μεταδοθούν και στους νεώτερους, που ίσως καταφέρουν να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή.

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 88, 12/08

 

Επιστροφή