Ενότητα :Τεύχος 89. Ιανουάριος 2009

Τίτλος : Κανελλοπούλου Βάσω: Οικονομική Κρίση και Πυρηνική Ανασφάλεια

Διαβάστηκε: 739 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Οικονομική Κρίση και Πυρηνική Ανασφάλεια

 

Βάσω Κανελλοπούλου 

 

H ασφάλεια των πυρηνικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής στη Ρωσία, επιβλέπεται από ρυθμιστική Αρχή με την επωνυμία Rostehnadzor. Στην πρόσφατη ετήσια αναφορά της, η Αρχή καταγράφει σειρά προβλημάτων όπως πχ. ότι δεν έχει αρκετούς επιθεωρητές για να κάνει τη δουλειά της και ότι οι διοικήσεις των εργοστασίων δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στον τομέα της ασφάλειας. Επισημαίνει δε, ότι με αφορμή την οικονομική κρίση, εντός των πυρηνικών εγκαταστάσεων, συνεχώς καταργούνται θέσεις εργασίας  συναφείς με θέματα ελέγχου ασφαλείας και συντήρησης. Στη χώρα λειτουργούν 31 πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, ενώ 8 νέα είναι υπό κατασκευή.

 

Πρόσθετη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση των αποβλήτων όπως περιγράφεται στην αναφορά. Η ποσότητα των πάσης φύσης πυρηνικών και τοξικών αποβλήτων είτε προέρχονται από τον εμπλουτισμό του ουρανίου, ή πρόκειται για εξαντλημένα καύσιμα, συνεχώς αυξάνεται και η αποθήκευση τους εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους- όπως πχ. η πιθανή διάρρηξη των δοχείων και η διασπορά των ραδιενεργών και τοξικών αποβλήτων στο περιβάλλον (πολλοί χώροι αποθήκευσης βρίσκονται κοντά σε μεγάλες πόλεις). 

 

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν στους χώρους αποθήκευσης, περίπου 700.000 τόνοι πυρηνικών αποβλήτων (που περιλαμβάνουν και ραδιενεργά και τοξικά υλικά), σε όλη τη χώρα, σε ανεπαρκείς εγκαταστάσεις, οι περισσότεροι εκ των οποίων δημιουργήθηκαν πριν από δεκαετίες -την εποχή της αρχής της πυρηνικής βιομηχανίας ηλεκτροπαραγωγής.

 

Η Ρωσική περιβαλλοντική οργάνωση Ecodefense, επισημαίνει ότι η οικονομική κρίση επιδεινώνει την ανασφαλή αυτή κατάσταση και προτείνει στην Ρωσική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την πυρηνική ασφάλεια, αλλιώς φοβάται την επιστροφή «στις μαύρες ημέρες της δεκαετίας του 90», όπως τις χαρακτηρίζει, κατά τις οποίες οι άνεργοι πυρηνικοί επιστήμονες και τεχνικοί υποστήριξαν μια παράνομη αγορά για πυρηνικά υλικά και τεχνογνωσία. Μάλιστα η Ecodefense επισημαίνει ότι η μείωση στις σχετικές με την ασφάλεια θέσεις εργασίας έχει ξεκινήσει από το 2007 και οξύνεται βέβαια με τη σημερινή οικονομική κρίση…

 

Τα παραπάνω αποτελούν κόλαφο για όλους αυτούς που τολμούν να παρουσιάζουν την πυρηνική ηλεκτροπαραγωγή ως δήθεν πράσινη, με το πρόσχημα της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για να απαλύνουμε την κλιματική αλλαγή, που έχει ήδη δρομολογηθεί (και είναι αυτονόητο ότι δεν μας ωφελεί η επιδείνωσή της). Ακόμα όμως και αν καταφέρουμε να την συγκρατήσουμε, που όλοι το ελπίζουμε, θα έχουμε έτσι κι αλλιώς να αντιμετωπίσουμε απρόβλεπτα και ακραία καιρικά φαινόμενα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την αντιμετώπισή τους. Μεταξύ των μέτρων που πρέπει να ληφθούν είναι η άμεση απαγόρευση της αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων γιατί απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα καμία διαβεβαίωση για δήθεν σίγουρη αποθήκευση δεν μας εξασφαλίζει. Επομένως η πυρηνική ηλεκτροπαραγωγή δεν συνάδει με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Και τα πυρηνικά απόβλητα αποτελούν ένα ολέθριο δώρο που με επαρκή υποκρισία περί δήθεν ασφαλούς αποθήκευσης, προσφέρεται στις επόμενες γενιές.

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 89, 1/2009

 

 

Επιστροφή