Ενότητα :Ανακοινώσεις - Εκδηλώσεις

Τίτλος : ΕΛΕΤΑΕΝ, Για την πυρηνική ενέργεια

Διαβάστηκε: 624 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας - ΕΛΕΤΑΕΝ

Για την πυρηνική ενέργεια

 

Αθήνα 30/1/2009

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη το γεγονός ότι σε μια εποχή που ο πνευματικός κόσμος της χώρας είναι αποξενωμένος από την κοινωνία, το θεωρητικά ανώτατο πνευματικό μας ίδρυμα επέλεξε να διαφημίσει την πυρηνική ενέργεια ωσάν να ήθελε να υπογραμμίσει αυτήν την αποξένωση, ώστε να μην μείνει καμία αμφιβολία για το πόσο λίγο αφουγκράζεται το λαϊκό αίσθημα και τον παλμό της κοινωνίας.

 

Μελετώντας την εισήγηση της επιτροπής, που επισυνάπτεται, νιώσαμε απογοήτευση που οι πνευματικοί ταγοί της χώρας κατάφεραν σε μισή φράση να απαξιώσουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, υπέρ της πυρηνικής ενέργειας.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

 

Η ευκολία και ελαφρότητα με την οποία η έκθεση προσπερνά τα θέματα διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων είναι εντυπωσιακή.

Ενώ αναφέρει ότι

"Ουδεμία όμως, χώρα διαθέτει σήμερα οριστικούς χώρους εναπόθεσης των πυρηνικών αποβλήτων.",

δεν πτοείται και εισηγείται την

"Θεώρηση από τους αρμοδίους κρατικούς φορείς ένταξης της πυρηνικής επιλογής στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδος."

Εξ ίσου απογοητευτική είναι η προτροπή :

"Επιβάλλεται ρεαλιστική αξιολόγηση των ενεργειακών αναγκών και στόχων της Ελλάδος και πλήρης ανάλυση των δυνατοτήτων και των προβλημάτων όλων των πηγών ενέργειας ορυκτών καυσίμων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξοικονόμησης ενέργειας και πυρηνικής ενέργειας."

Στο ίδιο επίπεδο τα προβλήματα των ανανεώσιμων με αυτά της πυρηνικής.!

 

Η δε οικονομική ανάλυση είναι εντυπωσιακή:

"Τα πυρηνικά εργοστάσια έχουν υψηλό κόστος κατασκευής (2.500-4.500 ευρώ ανά KW) και χαμηλό κόστος λειτουργίας σε σύγκριση με τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ορυκτά καύσιμα. Ως εκ τούτου, το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά καύσιμα είναι, περίπου, σταθερό διαχρονικά και ανταγωνιστικό σε σχέση με τις άλλες πρωτογενείς πηγές."

Το αν το κόστος παραγωγής παραμένει σταθερό διαχρονικά έχει τη σημασία του. Πολύ μεγαλύτερη όμως σημασία έχει ότι όταν έρχεται ο λογαριασμός, υπάρχει μια τιμή που είναι συνιστώσα των 2 (κόστος κατασκευής και κόστος λειτουργίας) και αυτό κάνει την πυρηνική ενέργεια, παρά τις πολύ καλές προθέσεις πολλών, την πιο ακριβή μορφή παραγωγής ενέργειας.

Χώρια που, όπως λεει παρακάτω

"Προφανώς η σεισμική θωράκιση αυξάνει το κόστος της κατασκευής."

 

Μια χώρα σαν τη δική μας, αν έχει μια ελπίδα να βγει από το τέλμα στο οποίο βουλιάζει περισσότερο καθημερινά, είναι να αξιοποιήσει τις δικές της δυνάμεις, τους δικούς της πόρους.

Έχουμε απίστευτο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που μπορεί να αξιοποιηθεί όχι απλά και μόνο για την παραγωγή ενέργειας για ίδια χρήση και εξαγωγή, αλλά για την δημιουργία κατασκευαστικής υποδομής, δημιουργία θέσεων εργασίας, περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση - μια και οι ΑΠΕ το επιβάλλουν αυτό - απεξάρτηση ή ελαχιστοποίηση εξάρτησης από ξένες ενεργειακές πηγές και κατά συνέπεια οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει το Ανανεώσιμο ενεργειακό πρότυπο του πλανήτη.

Μόνο που η αξιοποίηση των φυσικών πόρων, απαιτεί και αντίστοιχους πνευματικούς κι εκεί είναι προφανές από την μέχρι σήμερα εξέλιξη των ΑΠΕ, αλλά και την διαφαινόμενη, ότι μάλλον υστερούμε.

Άντ’ αυτού, οι πνευματικοί ηγέτες (που θα μπορούσαν να ασχοληθούν με τα αίτια των τελευταίων κοινωνικών αναταραχών, για παράδειγμα), προκρίνουν και πάλι την δέσμευση και εξάρτηση μας από μια εισαγόμενη και επικίνδυνη στην εφαρμογή της τεχνολογία.

Ως εκπρόσωποι του πιο δυναμικού και εμπορικού κλάδου των ΑΠΕ, της Αιολικής Ενέργειας, εκφράζουμε την απογοήτευση και ανησυχία μας. 

Ευτυχώς, υπάρχουν λιγότερο πνευματικοί άνθρωποι που ανησυχούν από το ενδιαφέρον και μόνο κάποιων για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας.

 

Παραθέτουμε την εισήγηση της επιτροπής, καθώς και το ΔΤ του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου για να διαμορφώσετε δική σας άποψη. 

 

με απογοήτευση,
 
----------------------------------------------------------------
Δρ. Τσιπουρίδης Ιωάννης
Πρόεδρος Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας - ΕΛΕΤΑΕΝ
Εκδότης "ΑΝΕΜΟλόγια"
Εκδότης "Energy point"
www.eletaen.gr

 

Επιστροφή