Ενότητα :Τεύχος 91. Μάρτιος2009

Τίτλος : ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ.: Εγκατάλειψη της Στροφυλιάς: Κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον της

Διαβάστηκε: 632 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

Εγκατάλειψη της Στροφυλιάς: Κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον της

 

            Οικολογική Κίνηση Πάτρας    (OI.ΚΙ.ΠΑ.)                                                                               

    Βασιλειάδου 26, 262 22 Πάτρα

    Τηλ. Fax 2610 321010

  E-mail: oikipa@otenet.gr

 

΄Εχουν περάσει 4 μήνες από την καταστροφική πυρκαγιά στη Στροφυλιά και η φύση έχει αφεθεί μόνη να καλύψει τις πληγές της. Κανένα από τα μέτρα για την αναγέννηση της βλάστησης δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

            Πιο συγκεκριμένα δεν έχει γίνει περίφραξη της καμένης περιοχής όπως είχε εξαγγελθεί, δεν απομακρύνθηκαν οι καμένοι κορμοί των δέντρων, ούτε εκπονήθηκε από κανένα φορέα η απαραίτητη μελέτη αναδάσωσης με δενδρύλλια κουκουναριάς.

            Μόνο παρήγορο γεγονός η έντονη φυσική αναγέννηση κυρίως της χαλεπίου πεύκης σε βάρος όμως της κουκουναριάς. Σύμφωνα με μελέτη του δασολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απαιτείται τεχνητή αναδάσωση σε καθορισμένους θύλακες της καμένης περιοχής με δενδρύλλια κουκουναριάς που είναι το κυρίαρχο και πιο σημαντικό, αλλά δύσκολα αναγεννώμενο, είδος της περιοχής.

            Το Δασαρχείο της Πάτρας παρότι ο πίνακας υλοτομίας έχει ήδη ετοιμαστεί από τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης από τον περασμένο Δεκέμβριο δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην ανάθεση  εργολαβίας για την απομάκρυνση  των καμένων κορμών από την περιοχή. Η απομάκρυνση αυτή πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και χωρίς τη χρήση οχημάτων, τα οποία θα κατέστρεφαν τα μικρά δενδρύλλια που έχουν ήδη φυτρώσει.

            Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙ..ΚΙ.ΠΑ) το δασαρχείο προσανατολίζεται στο να αναθέσει την κοπή και απομάκρυνση των καμένων δένδρων  σε κατοίκους της περιοχής και όχι σε ειδικό εργολάβο. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την περιοχή λόγω της ανεξέλεγκτης εισόδου οχημάτων (τρακτέρ) στην καμένη έκταση.

            Με βάση τα παραπάνω εύλογα προβάλουν τα παρακάτω ερωτήματα:

1)         Θα γίνει περίφραξη της καμένης έκτασης και πότε; Όταν αρχίσουν τα ζώα να βόσκουν;

2)         Θα γίνει μελέτη αναδάσωσης με δενδρύλλια κουκουναριάς και ποιος  φορέας θα τη χρηματοδοτήσει;

3)         Πότε θα γίνει η απομάκρυνση των καμένων κορμών και από ποιον; Θα αποκλειστεί η χρήση βαρέων οχημάτων για να μην καταστραφεί η φυσική αναγέννηση;

 

Θα ήταν καλοδεχούμενη κάθε απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα από τους αρμόδιους.

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 91, 3/09

 

Επιστροφή