Ενότητα :Τεύχος 91. Μάρτιος2009

Τίτλος : Εφυγε ένας άξιος πολίτης

Διαβάστηκε: 701 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

Έφυγε ένας άξιος πολίτης

 

Στις 17 Φεβρουαρίου έφυγε από κοντά μας ο σπουδαίος άνθρωπος, ενεργός πολίτης και  αναγνωρισμένος συνταγματολόγος Γεώργιος Παπαδημητρίου, σε ηλικία 65 ετών. Ολόκληρος ο νομικός και πολιτικός κόσμος της Ελλάδας και της Κύπρου εκφράστηκαν με τα ποιό θερμά λόγια για την προσωπικότητα και το επιστημονικό και κοινωνικό του έργο. Εγινε γνωστός ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και για τις υπηρεσίες που προσέφερε στη χώρα σε διάφορες δύσκολες πολιτικές και διπλωματικές αποστολές . Ως συνταγματολόγος  εκπροσώπησε την Ελλάδα στη συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη σύνταξη της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Ως άνθρωπος υπήρξε σεμνός, και καλοσυνάτος, πάντα πρόθυμος και μάχιμος.

 

Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα και υπήρξε πρωτεργάτης και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του περιοδικού «Νόμος και Φύση», Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας εξειδικευμένη στο χώρο των θεσμών και της Πολιτικής του περιβάλλοντος και της Αειφόρου Ανάπτυξης.  Εγραψε πολλά και αξιόλογα επιστημονικά έργα κυρίως πάνω σε θέματα Συνταγματικού Δικαίου και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Ενδεικτικό των οικολογικών ενδθιαφερόντων του έιναι και το βιβλίο του με τίτλο «Προστασία των Εθνικών Θαλασσίων πάρκων (εκδ. Σάκκουλα). Ολα τα αποχ;αιρετιστήρια σχόλια , απο όλες της πολιτικές παρατάξεις δείχνουν την γενική αναγνώριση της προσωπικότητας και της κοινωνικής του δράσης ενός άξιου συμπολίτη, ο οποίος κατά την διατύπωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ «υπήρξε αταλάντευτος αγωνιστής της Δημοκρατίας, με σπουδαία συνεισφορά στην επιστήμη και στην πολιτική ζωή του τόπου».

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 91, 3/09

                                                                   

 

Επιστροφή