Ενότητα :Τεύχος 92. Απρίλιος 2009

Τίτλος : Αθήνα: Το πάρκινγκ τους, το πάρκο μας!

Διαβάστηκε: 659 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

ΑΘΗΝΑ:ΤΟ ΠΑΡΚΙΝΚ ΤΟΥΣ,  ΠΑΡΚΟ ΜΑΣ

 

Φουντώνουν τα κοινωνικά κινήματα δημιουργίας και προστασίας ελεύθερων δημόσιων χώρων για τους κατοίκους της τσιμεντούπολης, της πάλαι ποτέ όμορφης Αθήνας. Από τις 7 Μαρτίου 2009, οι κάτοικοι της περιοχής των Εξαρχείων και άλλοι πολίτες της Αθήνας πήραν την πρωτοβουλία για να δώσουν λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα. Μπήκαν στο χώρο του πρώην πάρκινγκ, ιδιοκτησίας του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) στην συμβολή των οδών Χ. Τρικούπη, Ναυαρίνου και Ζ. Πηγής και με προσωπική εργασία όλων των συμμετεχόντων το μετέτρεψαν στο πρώτο δημόσιο, συλλογικό, αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο της πόλης. Διαβάζουμε στο ιστολόγιό τους:

«Αντί να μπαζώσουμε άλλο ένα ρέμα, αντί να χτίσουμε άλλον έναν ακάλυπτο, αντί να μετατρέψουμε άλλο ένα δάσος σε αγροτεμάχια για μεζονέτες, αντί να ντιλάρουμε με την πολεοδομία όπως κάνει όλος ο πολιτισμένος κόσμος… πιάσαμε κομπρεσέρ, αξίνες, λάστιχα και τάβλες και φτιάξαμε ένα πάρκο στη μέση της πόλης .

 

Το ΤΕΕ, ως κυρίαρχος κοινωνικός φορέας για τα θέματα πόλης, διαχείρισης πρασίνου και δόμησης, με δηλώσεις του έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης, της δημιουργίας ελεύθερων δημόσιων χώρων στο υπερ-κορεσμένο αστικό τοπίο του κέντρου της Αθήνας. Ειδικότερα, το νέο πάρκο, λόγω των ιδιοκτησιακών, χωροτακτικών και ιστορικών χαρακτηριστικών του αποτελεί ιδανικό πεδίο εφαρμογής των θέσεων που μέχρι τώρα το ΤΕΕ θεωρητικά μόνο μπορούσε να υποστηρίξει. Έχει τόσο την δυνατότητα όσο και την ηθική υποχρέωση στην παρούσα συγκυρία να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες με πρώτο στόχο την αλλαγή του χαρακτηρισμού του οικοπέδου στο ρυμοτομικό σχέδιο σε χώρο υψηλού πρασίνου.

 

Εξάλλου, η απόφαση για τη δημιουργία χώρου πρασίνου στην περιοχή έχει ήδη παρθεί από το 1990 με τη σύμφωνη γνώμη δήμου και ΤΕΕ. Τόσο μακρο-γεωγραφικά όσο και μικρο-γεωγραφικά, το πάρκο αυτό είναι ιδανικό και απαραίτητο για να ανασάνει η περιοχή. Πρέπει να τονίσουμε ότι η γειτονιά καθώς και κάθε είδους τεχνίτες και επαγγελματίες από την πρώτη στιγμή στηρίζουν ενεργά την δημιουργία του πάρκου. Ξυλουργοί, αρχιτέκτονες, εργάτες, εστιάτορες, γεωπόνοι και άλλοι συνδράμουν στο χώρο προσφέροντας ο καθένας ό,τι μπορεί. Από την πρώτη μέρα οργανώνονται παιδικά εργαστήρια, συναυλίες, προβολές, επισκέψεις νηπιαγωγείων και άλλου τύπου εκδηλώσεις. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι οικειοποιούνται καθημερινά το πάρκο και είναι αποφασισμένοι να το κρατήσουν ενεργό και ανοιχτό στο μέλλον.

 

Καλούμε το Επιμελητήριο και τους μηχανικούς να στηρίξουν το εγχείρημα που βρίσκεται σε εξέλιξη, παίρνοντας σαφή θέση για την οριστική κατοχύρωσή του ως ενός ελεύθερου, δημόσιου χώρου πρασίνου, έκφρασης και δημιουργίας για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες του. Nα απευθύνει τις πιέσεις του στο Δήμο Αθηναίων, ο οποίος και οφείλει αυτή τη φορά τουλάχιστον, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Το ηθικό δικαίωμα των κατοίκων της περιοχής για πράσινο, υπερτερεί σήμερα οποιασδήποτε λογικής ανάπτυξης, η εκμετάλλευσης του χώρου.

 

Τέλος, σας καλούμε να περάσετε, να κάνετε μια βόλτα και να βάλετε κι ένα χεράκι για το πότισμα. Για να μεγαλώσουν λίγα δέντρα στην πόλη».

 

Ανοικτή συνέλευση του πάρκου Ζ. Πηγής, Ναυαρίνου και Χ. Τρικούπη

(http://parkingparko.blogspot.com/)

για την αντιγραφή,

Β.Κ.

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧ. ΕΜΠ

ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ

 

 

Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχ. του Εθνικού Μετσοβίου συζήτησε στη Συνεδρίαση της 11ης Μαρτίου 2009 της Γενικής Συνέλευσης της, το θέμα του οικοπέδου στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη, Ναυαρίνου, Ζωοδόχου Πηγής στην Αθήνα και αποφάσισε ομόφωνα:

 

Συντάσσεται με το αίτημα των κατοίκων της περιοχής Εξαρχείων και Νεάπολης για δημιουργία πάρκου πρασίνου στο συγκεκριμένο οικόπεδο, θεωρώντας ότι η Αθήνα έχει άμεση ανάγκη δημιουργίας τέτοιων χώρων σε όλη της την έκταση. Θεωρεί ότι οι πρωτοβουλίες αυτές των πολιτών είναι ιδιαίτερα θετικές, καθώς αναπληρώνουν το μεγάλο κενό που έχει δημιουργήσει η απουσία ανάλογης «πράσινης» στρατηγικής από την Πολιτεία.

 

Οι από το 1990 εκδοθείσες σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων όπως και της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, σημερινού ιδιοκτήτη του χώρου, επιτρέπουν τη δρομολόγηση λύσης που θα επιλύσει το θεσμικό καθεστώς του χώρου. Οι ιδιαίτερες συνθήκες της δραματικής υποβάθμισης του πρασίνου στην Αττική όπως και της συνεχιζόμενης καταστροφής των ελάχιστων ελεύθερων χώρων της Αθήνας επιβάλλουν την αποδοχή του αιτήματος των πολιτών της Αθήνας, αίτημα που συμμερίζονται πλέον και εκατοντάδες μηχανικοί μέλη του ΤΕΕ

 

Συγκέντρωση υπογραφών από μηχανικούς/ μέλη ΤΕΕ

Προς όλους τους μηχανικούς/ μέλη ΤΕΕ, σας καλούμε να προσυπογράψετε το παρακάτω κείμενο για το πάρκο:

http://www.petitiononline.com/leoh17/petition.html

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 92, 4/09

 

Επιστροφή