Ενότητα :Τεύχος 92. Απρίλιος 2009

Τίτλος : Φωτόσφαιρα: Φύση, Πατρίδα μου (18ο επεισόδιο)

Διαβάστηκε: 652 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Φωτόσφαιρα: Φύση, Πατρίδα μου (18ο επεισόδιο)

 

Στον βιολόγο και φωτογράφο της φύσης Ανδρέα Μπονέττι είναι αφιερωμένο το επεισόδιο αυτό της Φωτόσφαιρας που είναι γυρισμένο στην Γιάλοβα του νομού Μεσσηνίας (προβολή 05-04-2009).

Ο Ανδρέα Μπονέττι που τουλάχιστον για 15 χρόνια ζει και εργάζεται για την προστασία του σπάνιου βιότοπου της Γιάλοβας συνομιλεί με την Χαρά Φράγκου και δίνει μια άλλη διάσταση στην έννοια της πατρίδας. Ελβετός ο ίδιος μιλά για τα βιώματα που από την χώρα του τον οδήγησαν στην όμορφη αυτή περιοχή της Ελλάδας.

Μέσα από την δ/ση φωτογραφίας του Δημήτρη Κουκά αποκαλύπτονται τα άπειρα χρώματα που σχηματίζουν τα καιρικά φαινόμενα και το τοπίο ενώ η ευαίσθητη σκηνοθεσία του Χρίστου Ακρίδα προσεγγίζει τον χαρακτήρα του βιολόγου-φωτογράφου και αναδεικνύει ένα σπάνιο ιδιαίτερο ήθος.

 

Η σειρά ντοκιμαντέρ Φωτόσφαιρα συνεχίζεται για 14η χρονιά στην ΕΤ1.

Η φετινή σειρά των 26 επεισοδίων ερευνά και παρουσιάζει την σχέση του ανθρώπου, κάτοικου της μικρής η της μεγάλης πόλης με το περιβάλλον και τον πολιτισμό που τον περιβάλλουν.

Επιστήμονες, απλοί αγρότες, ακτιβιστές, άνθρωποι του λόγου και της τέχνης παρουσιάζονται μπροστά στα οικοσυστήματα, δρουν και προγραμματίζουν την ζωή τους με έναν άλλον διαφορετικό προσανατολισμό.

Η ματιά της εκπομπής το ίδιο οικολογική όπως πάντα φέτος είναι και κοινωνιολογική και ερευνά τις σχέσεις του ανθρώπου με το περιβάλλον και την στάση του μπροστά στα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Την έρευνα και την παρουσίαση έχει η δημοσιογράφος Χαρά Φράγκου ενώ μια ομάδα γνωστών σκηνοθετών δημιουργεί τα επεισόδια της φετινής Φωτόσφαιρας με στόχο το ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον να μπορέσει να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να ταξιδέψει με τον στόχο αυτό σε άλλες χώρες της Ευρώπης μέσα από αγορές και φεστιβάλ. Σκηνοθέτες της Φωτόσφαιρας είναι οι: Αγγελος Κοβότσος, Αλέξανδρος Παπαηλιού, Σπύρος Τσιφτσής και Χρήστος Ακρίδας. Η παραγωγή είναι του Θανάση Παπαντωνόπουλου.

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 92, 4/09

 

Επιστροφή