Ενότητα :Ανακοινώσεις - Εκδηλώσεις

Τίτλος : Όχι στην εκτροπή Αχελώου

Διαβάστηκε: 599 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Όχι στην εκτροπή Αχελώου

 

Άλλη μια προεκλογική φιέστα κακόγουστη και ακριβοπληρωμένη – άραγε από ποιους – ζήσαμε σήμερα στην Θεσσαλία.  Ο υπουργός και περιβάλλοντος επισκέφτηκε τα έργα του Αχελώου, που ολοκληρώνονται λέει...

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του αλλά κυρίως των δηλώσεών του θέλουμε να του θυμίσουμε και να τονίσουμε τα εξής:

·       Είναι οξύμωρο για έναν υπουργό “περιβάλλοντος” να επισκέπτεται “περιβαλλοντικά” μεγάλα έργα με την συνοδεία και προστασία αστυνομικών δυνάμεων υπό τον “φόβο” των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

·       Αυτό που προσπαθεί να ολοκληρώσει και αισθάνεται  υπερήφανος για αυτό είναι η περιβαλλοντική καταστροφή και υποβάθμιση ενός Θεϊκού ποταμού, του Αχελώου.

·       Καμία σοβαρή μελέτη δεν υποστηρίζει την αναγκαιότητα της εκτροπής. Το αντίθετο. Όσες μελέτες εκπόνησε μέχρι τώρα το υπουργείο του, ακυρώθηκαν από το ΣτΕ αλλά κυρίως απογοήτευσαν το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας.

·       Ακόμη και ο “νόμος του” 3481/2006 για τον οποίον δήλωσε επίσης υπερήφανος, εκκρεμεί η απόρριψή του από το ΣτΕ αλλά και από Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

·       Όσες φορές και να μετονομάσει το έργο, δεν πρόκειται να πείσει για την αναγκαιότητά του. “Περιβαλλοντικό” το ονόμασε εσχάτως. Καινούργια κουφή λογική: Να καταστρέφεις έναν ποταμό για να σώσεις υποτίθεται έναν άλλον.!!!

·       Το νερό είναι πεπερασμένος φυσικός πόρος. Το νερό δεν ανήκει σε κανέναν και κυρίως κανείς δεν μπορεί να το παραδώσει κάποιος σε ιδιωτικά συμφέροντα. 

·       Ο Αχελώος θα νικήσει την ματαιοδοξία οποιουδήποτε υπουργού ή μεγολοσυμφέροντος επιδιώκει να γράψει ανεξίτηλα στα τσιμέντα της εκτροπής, το όνομα του.

Κυρίως όμως απευθυνόμενοι στου κατοίκους και ιδιαίτερα στους αγρότες της Θεσσαλίας θέλουμε να επισημάνουμε:

Οι μεγάλης έκτασης παρεμβάσεις στη φύση, όπως το έργο της εκτροπής του Αχελώου, έχει παγκοσμίως αποδειχτεί ότι εκτός από περιβαλλοντικά επιζήμιες είναι πλέον οικονομικά αλλά και κοινωνικά ασύμφορες. Ειδικά δε για την εκτροπή του Αχελώου, δεν μπορεί να μην τονιστεί ότι, σε έναν μεγάλο βαθμό, η υπάρχουσα οικολογική καταστροφή συντελέστηκε στο όνομα του έργου αυτού και στην υπόσχεση της κατασκευής του. Θεωρείται δε βέβαιο ότι ακόμη και σήμερα, τυχόν ολοκλήρωσή του θα συντηρήσει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το υπάρχον υδροβόρο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης.  Οι κυβερνήσεις που δεκαετίες τώρα εμμένουν στα «φαραωνικά» αυτά έργα έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη για την σπατάλη τεράστιων οικονομικών πόρων οι οποίοι εάν προωθούνταν σε έργα μικρότερης κλίμακας συμβατά με το περιβάλλον και τις συνθήκες, θα είχαν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα της άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου και θα είχαν ταυτόχρονα προστατέψει το περιβάλλον. Εάν δε αναφερθούμε και στο κόστος που θα έχει το νερό της εκτροπής για το αγρότες, τότε αποδεικνύεται περισσότερο το γεγονός, ότι θύματα της εκτροπής, εκτός από το περιβάλλον είναι κυρίως οι ίδιοι οι αγρότες.  Για τον λόγο αυτό, σήμερα, είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση ακύρωση όλων των σχετικών έργων και η μεταστροφή στα ήπια υδραυλικά έργα που εμείς διαχρονικά προτείνουμε. Απαραίτητο για όλα τα παραπάνω είναι η σύσταση επιτέλους φορέα διαχείρισης νερών ανά υδατικό διαμέρισμα, με ουσιαστικές αρμοδιότητες. Σε αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε σε όλα τα επίπεδα, κυρίως δε μαζί με το αγροτικό και περιβαλλοντικό κίνημα.

 

Περιβαλλοντική οργάνωση “Αχελώου Ρους”

Πανελλαδική Κίνηση κατά της εκτροπής Αχελώου

 

Επιστροφή