Ενότητα :Τεύχος 93. Μάιος 2009

Τίτλος : Το Ποικίλο Όρος καταστρέφεται από την κάμπια των πεύκων

Διαβάστηκε: 911 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Το Ποικίλο Όρος καταστρέφεται από την κάμπια των πεύκων

 

ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ «ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ»

 

Εδώ και αρκετά χρόνια απευθύνουμε προφορικές και γραπτές εκκλήσεις προς τους αρμόδιους για την προστασία του Ποικίλου όρους φορείς, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της κάμπιας των πεύκων (Thaumetopaea pityocampa), δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Η ανεξήγητη εγκατάλειψη των δεκάδων χιλιάδων πεύκων του Ποικίλου όρους στην τύχη τους, έχει ως αποτέλεσμα να γινόμαστε κάθε χρόνο μάρτυρες μιας πρωτοφανούς καταστροφής λόγω της ανεξέλεγκτης δράσης της κάμπιας, η οποία προσβάλλει κυρίως τα νεαρά πεύκα. Φέτος η οικολογική καταστροφή είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά. Χιλιάδες μικρά πεύκα θα νεκρωθούν ΅ε τον ερχομό της επόμενης περιόδου ξηρασίας. Η αδιαφορία ΅ε την οποία αντιμετωπίζουν το πρόβλημα οι αρμόδιοι φορείς αγγίζει τα όρια του παραλόγου, αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν λύσεις οι οποίες δεν απαιτούν κόστος (οικονομικό, περιβαλλοντικό) για την καταπολέμηση της κάμπιας.

 

Σύμφωνα ΅ε το ∆ασαρχείο Πάρνηθας (http://www.parnitha-np.gr/astheneies_peukon.htm) η δράση της κάμπιας «μπορεί να προκαλέσει απώλεια αύξησης των πεύκων της τάξης του 2045%, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στη νέκρωση νεαρών δενδρυλλίων. Εκτός όμως από τη βλάβη που προκαλείται στα πεύκα, τα τριχίδια των προνυμφών μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας στον άνθρωπο, όπως εκζέματα, διάφορα εξανθήματα, αναπνευστικές διαταραχές και προβλήματα στην όραση».

 

Το ∆ασαρχείο της Πάρνηθας προτείνει λύσεις:

•            Βιολογικός: χρησιμοποιείται είτε το βακτήριο Bacillus thurigiensis, το οποίο εμποδίζει την ανάπτυξη της κάμπιας είτε φερο΅όνη (ουσία που εκκρίνεται για την προσέλκυση αρσενικών από τα θηλυκά), ΅ε σκοπό την καθοδήγηση των εντό΅ων σε ειδικές παγίδες.

•            Χημικός: χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα που έχουν σαν βάση το Diflubenzuron. Αυτά επηρεάζουν τη σύνθεση της χιτίνης, ΅ε αποτέλεσμα το έντομο να μην μπορεί να εξελιχθεί και να νεκρώνεται.

•            Μηχανικός: είναι ο πιο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος, καθώς συνίσταται στο κόψι΅ο και κάψι΅ο της φωλιάς των εντόμων» ( http://www.parnitha-np.gr/astheneies_peukon.htm).

 

Ο Όμιλός ΅ας δώρισε το 2007 στον ∆ή΅ο Πετρούπολης μια ποσότητα του βάκιλλου (Bacillus thurigiensis) ΅ε τον οποίο ψεκάσθηκε το ’λσος του Αγίου ∆η΅ητρίου ΅ε εξαιρετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της κάμπιας. Το κόστος για την αγορά ικανής ποσότητας του βάκιλλου προκειμένου να ψεκασθεί ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ της έκτασης των 27.000 στρε΅΅άτων του Ποικίλου, σύμφωνα ΅ε έρευνα που κάναμε, δεν ξεπερνάει τις 20.000 -25.000 €. Αν τα ψεκαστικά οχήματα των ∆ή΅ων, του ΑΣ∆Α και των ∆ασαρχείων αναλάβουν τον ψεκασμό μπορούν να αποφευχθούν οι δαπανηρές και αμφίβολης αποτελεσματικότητας αναθέσεις του έργου σε εργολάβους.

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 93, 5/09

 

 

 

 

 

 

 

Επιστροφή