Ενότητα :Τεύχος 94. Ιούνιος 2009

Τίτλος : Ιμπραήμ Δημήτρης, Αφήστε τον ήλιο να λάμψει!

Διαβάστηκε: 688 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Αφήστε τον ήλιο να λάμψει!

Η συντεχνιακή λογική απειλεί το εκκολαπτόμενο πρόγραμμα οικιακών φωτοβολταϊκών

 

                                                           Δημήτρης Ιμπραήμ

 

 

Τον κίνδυνο να καταρρεύσει το νέο πρόγραμμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στον οικιακό-κτιριακό τομέα πριν καν ξεκινήσει, επισημαίνει η Greenpeace. Αιτία η διατύπωση συντεχνιακών αιτημάτων που θέτουν εκ νέου επιπλέον γραφειοκρατικά εμπόδια και ανεβάζουν αναίτια το κόστος των φωτοβολταϊκών για τους οικιακούς καταναλωτές.

Στα μέσα Μαΐου, το Υπουργείο Ανάπτυξης εξήγγειλε ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων που εγκαθίστανται σε κτίρια κατοικιών και μικρών επιχειρήσεων. Πέραν των οικονομικών-φορολογικών κινήτρων, το πρόγραμμα αυτό υπόσχεται και άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων που σήμερα καθιστούν δύσκολη την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών. Η ανακοίνωση αυτή χαιρετίστηκε ως ιδιαίτερα θετική, αφού επιτέλους η Ελλάδα προτίθεται να πράξει ότι με επιτυχία έκαναν άλλες χώρες εδώ και χρόνια.

Ατυχώς όμως, το ΤΕΕ με ανακοίνωσή του στις 28-5-2009 ήρθε να βάλει νάρκη σε αυτές τις θετικές εξελίξεις, προτείνοντας μία σειρά συντεχνιακών αιτημάτων που, αν γίνουν αποδεκτά, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στη δημιουργία νέων γραφειοκρατικών εμποδίων και στην αύξηση του κόστους των εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών συστημάτων. Κάτι τέτοιο θα ακύρωνε στην πράξη τις πρόσφατες εξαγγελίες του ΥΠΑΝ. Συγκεκριμένα, το ΤΕΕ προτείνει μία σειρά από μελέτες και επιτροπές που, όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία από την εγκατάσταση εκατομμυρίων φωτοβολταϊκών συστημάτων, δεν χρειάζονται σε τίποτα. Ο μόνος λόγος ύπαρξής τους είναι να δικαιολογούν αμοιβές μηχανικών πέραν αυτών που ο καταναλωτής ήδη πληρώνει για την εγκατάσταση του συστήματος. Όλα τα πρακτικά θέματα που θέτει το ΤΕΕ στην ανακοίνωσή του, είτε έχουν λυθεί διεθνώς εδώ και χρόνια, είτε προβλέπονται ήδη από την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία! Ο εξοπλισμός που κυκλοφορεί σήμερα στην ελληνική αγορά πληροί τις διεθνείς και ευρωπαϊκές προδιαγραφές, η μελέτη για την εγκατάσταση γίνεται από μηχανικούς των εταιριών που εμπορεύονται και εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά, η δε ΔΕΗ δεν συνδέει φωτοβολταϊκά στο δίκτυό της χωρίς την υπογραφή ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη που πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις. Εκατοντάδες μηχανικοί έχουν ήδη εκπαιδευτεί από τις εταιρίες που εμπορεύονται και εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά ώστε να είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες ενός τέτοιου προγράμματος.

 

Η Greenpeace, η οποία διαθέτει εδώ και 12 χρόνια ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα στα γραφεία της, καλεί τα συναρμόδια υπουργεία ΥΠΑΝ, ΥΠΟΙΟ και ΥΠΕΧΩΔΕ να οριστικοποιήσουν άμεσα την κοινή υπουργική απόφαση στη λογική της απλοποίησης των διαδικασιών και να μην υποκύψουν σε συντεχνιακά αιτήματα που ουδόλως βοηθούν τη χώρα και το περιβάλλον.

 

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 94, 6/09

 

 

 

 

 

Επιστροφή