Ενότητα :Τεύχος 95. Ιούλιος-Αύγουστος 2009

Τίτλος : Βιβλιοπαρουσιαση: «80 ΩΡΕΣ ΣΕ ΠΥΡΙΝΟ ΚΛΟΙΟ» Βιβλίο του Πάνου Τριγάζη για το ολοκαύτωμα της Ηλείας

Διαβάστηκε: 577 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

Βιβλιοπαρουσιαση

 

«80 ΩΡΕΣ ΣΕ ΠΥΡΙΝΟ ΚΛΟΙΟ»

Βιβλίο του Πάνου Τριγάζη για το ολοκαύτωμα της Ηλείας

 

«Γεννήθηκα στη Μίνθη Ολυμπίας, ένα από τα χωριά του Δήμου Ζαχάρως που υπέστησαν την επιδρομή της πύρινης λαίλαπας τον Αύγουστο του 2007. Ζω στο Βύρωνα και έχω βρεθεί στην πρώτη γραμμή πυρκαγιών στον Υμηττό». Έτσι αρχίζει του βιβλίο του Πάνου Τριγάζη «80 ΩΡΕΣ ΣΕ ΠΥΡΙΝΟ ΚΛΟΙΟ – Οδοιπορικό στις φλόγες της Ηλείας», που κυκλοφορεί  εδώ και μήνες από τις εκδόσεις «Ταξιδευτής».

Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στις φλόγες και στις στάχτες της Ηλείας το μαύρο καλοκαίρι του 2007. Μια καταγραφή γεγονότων και εικόνων της πρωτοφανούς καταστροφής που υπέστη ο νομός από την επέλαση της πύρινης λαίλαπας. Αλλά πρόκειται και για κραυγή εναντίον των υπευθύνων, κυρίως των κυβερνώντων.

Το μήνυμα του βιβλίου είναι «ποτέ πια» τέτοια τραγωδία, κάτι όμως που απαιτεί εγρήγορση και αγώνες από τους πολίτες της Ηλείας για μια ανασυγκρότηση με κέντρο τον άνθρωπο και σεβασμό στο περιβάλλον. Για μια ανάπτυξη όπου οι άνθρωποι και το περιβάλλον θα είναι πάνω από τα κέρδη. Για τα δικαιώματα στη ζωή και των επόμενων γενεών.

   «Δεν έχει προηγούμενο –αναφέρει ο συγγραφέας στον πρόλογό του- το πόσο συγκλονίστηκα όταν βρέθηκα στο θέατρο του «πύρινου πολέμου» της Ηλείας. Δεν ένοιωσα έτσι έντονα ούτε όταν συμμετείχα σε επικίνδυνες αποστολές στο βομβαρδιζόμενο Βελιγράδι το 1999 και στη βομβαδιζόμενη Βηρυτό το 2006».

Το βιβλίο αναφέρεται όχι μόνο σε τραγικά γεγονότα, που δεν σβήνουν από τη μνήμη μας –όπως η εικόνα της τραγικής μάνας της Αρτέμιδας που κάηκε αγκαλιά με τα τέσσερα παιδιά της- αλλά και σε πράξεις αυτοθυσίας, αλληλεγγύης και συλλογικής δράσης από απλούς ανθρώπους που έσωσαν τα χωριά τους και τις ζωές τους, ενώ η βοήθεια του κράτους απουσίαζε. Επίσης, αναφέρεται στον συγκλονισμό που προκάλεσε ο «πύρινος πόλεμος» της Ηλείας σε όλη την Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο. Εκείνες τις τραγικές μέρες του ολοκαυτώματος βρέθηκαν στα πρωτοσέλιδα, όχι μόνο των ελληνικών αλλά και μεγάλων διεθνών δικτύων ενημέρωσης, χωριά που δεν υπήρχαν στο χάρτη.

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 95, 7-8/09

 

 

Επιστροφή