Ενότητα :Ανακοινώσεις - Εκδηλώσεις

Τίτλος : Το αισιόδοξο μήνυμα της έκθεσης ECOFESTIVAL 2009

Διαβάστηκε: 731 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Ecofestival 2009

12η Έκθεση Βιολογικών Προϊόντων & Υπηρεσιών

5 - 8 Νοεμβρίου 2009

HELEXPO Palace, Λ. Κηφισίας 39, Μαρούσι, Αθήνα

 

Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2009

 

 

Το αισιόδοξο μήνυμα της έκθεσης ECOFESTIVAL 2009

 

Με μια αισιόδοξη αίσθηση έκλεισε τις πόρτες της η 12η Έκθεση Βιολογικών Προϊόντων και Υπηρεσιών, Ecofestival 2009 την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009. Παρά την γενικότερη οικονομική κρίση της αγοράς, η έκθεση διατηρήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με την περσινή χρονιά, από πλευράς εκθετών και επισκεψιμότητας, με περισσότερους από 200 εκθέτες, και επισκέπτες που κινήθηκαν στα περσινά επίπεδα. Έτσι, η έκθεση Ecofestival αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι η αγορά των βιολογικών προϊόντων στηρίζεται σε σταθερές βάσεις, ανεξάρτητα από την όποια οικονομική κρίση.

 

Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2009, βράδυ Κυριακής, έκλεισε τις πόρτες της η 12η Έκθεση Βιολογικών Προϊόντων και Υπηρεσιών - ECOFESTIVAL 2009, που διοργανώθηκε από τη ΔΗΩ, τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων και την Vertical Communications.

 

Τόσο οι αριθμοί όσο και οι εντυπώσεις μιλάνε για ένα γεγονός που έχει αναχθεί στον πλέον καθιερωμένο θεσμό της βιολογικής γεωργίας στη χώρα μας.

Με σταθερό ρυθμό, το Ecofestival μεγαλώνει και βελτιώνεται, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να περιηγηθούν σε όλο το φάσμα των βιολογικών προϊόντων.

 

·           Εγκαίνια: Στα εγκαίνια της έκθεσης, που έλαβαν χώρα το απόγευμα της

Πέμπτης, 5 Νοεμβρίου 2009, μίλησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Καρχιμάκης, ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κοντός, ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, κ. Χρυσόγελος, ο ευρωβουλευτής κ. Τρεμόπουλος, καθώς και αντιπροσώποι από το σύνολο των φορέων που εμπλέκονται με τον θεσμό της Βιολογικής Γεωργίας και της πράσινης ανάπτυξης στην Ελληνική Επικράτεια. Τις ομιλίες των εγκαινίων άνοιξε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ, κύριος Σγούρος, ο οποίος αναφέρθηκε στις «διαστάσεις που έχει πάρει ο θεσμός της Βιολογικής Γεωργίας στις μέρες μας παγκοσμίως, όντας πλέον άρρηκτα συνδεδεμένος με την Πράσινη Οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη». Τον λόγο παρέλαβε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κύριος Καρχιμάκης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Οργανισμό ΔΗΩ για την πρόσκληση στην έκθεση, εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την υποστήριξη του θεσμού της Βιολογικής Γεωργίας στην χώρα μας, εντάσσοντάς την στα πλαίσια της Πράσινης Ανάπτυξης την οποία η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει στις προγραμματικές της δηλώσεις. Ανέφερε επίσης την πρόθεση του Υπουργείου για την "δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου για την ανάπτυξη της Βιολογικής Γεωργίας στην χώρα μας με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων" και κάλεσε στην συνέχεια όλους για μια πρώτη περιήγηση στα περίπτερα των εκθετών μετά το πέρας της εκδήλωσης. Χαιρετισμό στην εκδήλωση εξέφρασε επίσης και ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κύριος Κοντός, ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά την θητεία του στο Υπουργείο, και στην "ανάγκη συνέχισης ενός ουσιαστικού διαλόγου για την επίτευξη της ανάπτυξης του θεσμού της Βιολογικής Γεωργίας στη χώρα μας". Ακολούθησε ο κ. Χρυσόγελος, εκπρόσωπος του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων, ο οποίος αναφέρθηκε στην "ανάγκη ένταξης της Βιολογικής Γεωργίας στα σχέδια της κυβέρνησης για Πράσινη Ανάπτυξη, εκφράζοντας παράλληλα την πολιτική βούληση για στήριξη στην προσπάθεια επίτευξης ενός τέτοιου στόχου". Στα εγκαίνια μίλησε επίσης ο κ.

Τσοκανής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών, ο κ. Μπούρμπος, πρόεδρος του Συμβουλίου Πιστοποίησης του Οργανισμού ΔΗΩ, και πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικολογικής Γεωργίας, η κ. Μινώτου, ως πρόεδρος του Μεσογειακού τμήματος της IFOAM, και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οργανώσεων για την Βιολογική Γεωργία, και ο κ. Πελτέκης, Πρόεδρος της Hellascert, της Ελληνικής Ένωσης Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης και Πιστοποίησης.

 

·           Βράβευση παραγωγών οίνου και ελαιολάδου: Στα πλαίσια της τελετής των

εγκαινίων έγινε και η βράβευση της εταιρείας ΓΑΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Β.Ε.Ε (GAEA)., για το πρώτο πιστοποιημένο κλιματικά ουδέτερο ελαιόλαδο παγκοσμίως, καθώς και βράβευση των επιχειρήσεων που διακρίθηκαν στην 4η Γευσιγνωσία Οίνου από Σταφύλια Βιολογικής Γεωργίας 2009, με πρόλογο της οινολόγου κ. Ιωάννας Δαβλερη, και στον 3ο Διαγωνισμό Συσκευασίας Βιολογικού Ελαιολάδου 2008, καθώς επίσης και στις ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στον διεθνή διαγωνισμό PremioBiol 2009. Την επόμενη ημέρα έγινε η βράβευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών Μεσσαράς, στο πρόσωπο του κ. Σκανδαλάκη για την διάκριση BIOLETHIC που τους αποδώθηκε στα πλαίσια της συμμετοχής τους στον διαγωνισμό Premiobiol 2009, στον οποίο ο συνεταιρισμός ξεχώρισε παγκοσμίως για την ηθική του.

 

·           Παράλληλες εκδηλώσεις: Στα πλαίσια της έκθεσης διοργανώθηκαν και ειδικές

παρουσιάσεις και εκδηλώσεις με ποικίλλα θέματα από πληθώρα φορέων, που συμπεριλαμβάνουν, εκτός από τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ, τη διεθνή έκθεση BIOFACH, την Ομοσπονδία Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας, τον ΟΠΕΓΕΠ, τους Φίλους του Βουνού και της Θάλλασσας, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, τα Αγροτικά και Ελαιοκομικά 3Π, οι Εκδόσεις Σταμούλη, η Αττική Περιβάλλον SOS, και τα καλλυντικά LAVERA, μεταξύ άλλων.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διήμερο σεμινάριο για τα βιολογικά προϊόντα από την Θησέας Προοπτική, και μία σειρά συζητήσεων και παρουσιάσεων για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, την οικολογική αρχιτεκτονική, τα βιολογικά καλλυντικά, την κομποστοποίηση, το περιβάλλον και τους μετανάστες, τις επιδράσεις των πυρκαγιών, εκδηλώσεις γευσιγνωσίας οίνου και ελαιολάδου για μικρούς και μεγάλους, και πληθώρα άλλων εκδηλώσεων. Αίσθηση προκάλεσε η παρουσίαση της DASO ADVANCED, στην οποία ανακοινώθηκε 6% άνοδος για την αγορά των βιολογικών προϊόντων για το 2009 σε σχέση με το 2008, γεγονός που αποδεικνύει τις σταθερές βάσης της κλαδικής αγοράς, και φέρει ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον του κλάδου. Στην έκθεση διακινήθηκε κείμενο υπογραφών κατά των μεταλλαγμένων προϊόντων από την οργάνωση βιοκαταναλωτών ΒΙΟΖΩ.

 

·           Πλατεία Λαδιού & Κρασιού: Για άλλη μια χρονιά οι επισκέπτες είχαν τη

δυνατότητα να επιλέξουν την ωραιότερη φιάλη ελαιολάδου στα πλαίσια του 4ου Διαγωνισμού Συσκευασίας Βιολογικού Ελαιολάδου, ενώ φέτος στήθηκε για δεύτερη φορά η Πλατεία Λαδιού & Κρασιού, μια καινοτομία για τη χώρα μας, όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να θαυμάσουν τους περσινούς νικητές του Διαγωνισμού Συσκευασίας Βιολογικού Ελαιολάδου, τα ελληνικά ελαιόλαδα που συμμετείχαν στον διεθνή διαγωνσμό PremioBiol 2009 και τα κρασιά που διακρίθηκαν στην 4η Γευσιγνωσία Οίνου από Σταφύλια Βιολογικής Γεωργίας. Στο χώρο της Πλατείας έλαβαν χώρα και άτυπες γευσιγνωσίες οίνου και ελαιολάδου. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η εκδήλωση BIOLTASTING, στην οποία εξειδικευμένοι γευσιγνώστες ελαιολάδου με επικεφαλής τον κ. Καμβύση και την κ. Anna Neglia, έδωσαν στο κοινό την ευκαιρία να μετέχουν σε μία πραγματικά άψογη επαγγελματική γευσιγνωσία ελαιολάδου. Αντίστοιχα, στην εκδήλωση BIOLKIDS, στην οποία συμμετείχε η περιβαλλοντική ομάδα του Λυκείου της Ερασμείου Ελληνογερμανικής Σχολής, η ομάδα των γευσιγνωστών έδωσε στους μαθητές τις κατευθυντήριες γραμμές για να πραγματοποιήσουν τη δική τους γευστική δοκιμή.

 

·           Επισκέπτες: Η σταθερή επισκεψιμότητα της 12ης Έκθεσης Βιολογικών Προϊόντων

και Υπηρεσιών Ecofestival 2009, αλλά και η ποιότητα του κοινού που επισκέφθηκε την έκθεση, αντανακλούν τη σταθερή εξέλιξη της βιολογικής γεωργίας στη χώρα μας. Ενδεικτική ήταν η στάση του κοινού και η ποιότητα των ερωτήσεών τους προς τους εκθέτες, αποδεικνύοντας ότι οι Έλληνες καταναλωτές έχουν συνειδητοποιήσει τη βαρύτητα των διατροφικών κινδύνων που ελλοχεύουν σήμερα, και έχουν αποφασίσει να στραφούν προς τη διατροφή με προϊόντα οικολογικής γεωργίας. Ιδιαίτερα αισθητή ήταν φέτος η παρουσία σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Εκατοντάδες ήταν και οι επαγγελματικοί επισκέπτες της έκθεσης (εμπορικοί αντιπρόσωποι, παραγωγοί, έμποροι, καταστήματα, αγρότες, αθλητές, ιατροί), από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με πρωτοφανή άνοδο στους αριθμούς των ξένων επισκεπτών, ενώ έντονη ήταν και η παρουσία του Τύπου στην έκθεση.

 

·           Εκθέτες και Προϊόντα: Όπως κάθε χρόνο, η έκθεση συγκέντρωσε την πλειοψηφία

των επαγγελματιών του χώρου, καλύπτοντας όλο το φάσμα των βιολογικών προϊόντων. Πέρα από το χώρο της βιολογικής γεωργίας, κτηνοτροφίας και μεταποίησης, εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του κλάδου των βιολογικών καλλυντικών και ειδών οικιακής χρήσης, ενώ έντονο ήταν το παρόν των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των εξειδικευμένων εντύπων. Πάνω από το 50% της έκθεσης ήταν αφιερωμένο στα βιολογικά τρόφιμα, το 25% σε καλλυντικά και είδη προσωπικής περιποίησης, ενώ δυναμικό ήταν το παρόν και από άλλους τομείς, που καλύπτουν το χώρο των οικολογικών καθαριστικών, των πράσινων ενδυμάτων και υποδημάτων, των εισροών για χρήση στη βιολογική γεωργία, των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των εντύπων, των υπηρεσιών κ.ά.

 

·           Παιδότοπος: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η επιτυχία του χώρου που στήθηκε για

τους νεαρότερους επισκέπτες της έκθεσης, από το εξειδικευμένο προσωπικό του παιδότοπου Roly Poly στην Κηφισιά. Ήδη από την πρώτη μέρα της έκθεσης, τα παιδιά κατέκλυσαν τον χώρο αυτό, που είχε στηθεί με φροντίδα και μεράκι, και τον γέμισαν με τις ζωγραφιές και τα χαμόγελά τους, ενώ οι γονείς τους είχαν την ευκαιρία για σύντομη ξεκούραση από την περιήγησή τους στα δύο επίπεδα της έκθεσης. Έτσι η έκθεση προσέφερε στους επισκέπτες την ευκαιρία να συνδυάσουν ενημέρωση, επαγγελματικές συναντήσεις, και οικογενειακή έξοδο.

 

·           Μουσικοκαλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δρώμενα: Ευχάριστη έκπληξη περίμενε

τους επισκέπτες που συμμετείχαν στην εκδήλωση το Σάββατο το βράδυ, καθώς είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα δωρεάν μάθημα αργεντίνικου Tango, και στη συνέχεια να απολαύσουν χορευτικό show από επαγγελματίες χορευτές, οι οποίοι έδωσαν στην όμορφη αυτή βραδιά τη λάμψη από το χορευτικό τους ρεπερτόριο, από το cha cha cha μέχρι το οριεντάλ.

 

·           Διατροφή στην Έκθεση: Γι' άλλη μια χρονιά στο εστιατόριο και στα καφέ του

ECOFESTIVAL τα προσφερόμενα για κατανάλωση ποτά και τρόφιμα αποτελούνταν αποκλειστικά από συστατικά βιολογικής προέλευσης.

 

·           Εκτυπώσεις και περίπτερα από ανακυκλωμένο χαρτί: Όλα τα έντυπα που

χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της Έκθεσης (φάκελος εκθετών, φυλλάδια ενημέρωσης, προσκλήσεις, κατάλογος εκθετών, εισιτήρια) εκτυπώθηκαν σε ανακυκλωμένο χαρτί, συνεισφέροντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος.

Από χαρτόνι ήταν και τα περίπτερα του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ, καθώς και η Πλατεία Λαδιού & Κρασιού, τονίζοντας έτσι με πρακτικό τρόπο τον οικολογικό προσανατολισμό της έκθεσης.

 

Ιδιαίτερα θετικός είναι λοιπόν ο απολογισμός της φετινής διοργάνωσης τόσο για τους εκθέτες όσο και για τους επισκέπτες, υπογραμμίζοντας τις σταθερές βάσεις της αγοράς των βιολογικών προϊόντων στη χώρα μας.

 

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εκθέτες και τους επισκέπτες της Ecofestival 2009, τον ΟΠΕΓΕΠ που έθεσε την έκθεση υπό την αιγίδα του, τους χορηγούς επικοινωνίας της έκθεσης, ΣΚΑΪ, ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, AGRENDA, IFOAM EU Group και in.gr, καθώς και τα ΜΜΕ και όλους όσους στήριξαν την προσπάθειά μας να προσφέρουμε μια ακόμα ποιοτικότερη έκθεση:

 

Ελευθερία Γεωργιάδη

Διεύθυνση Ανάπτυξης και Επικοινωνίας

 

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της έκθεσης www.dionet/ecofestival ή επικοινωνήστε με το Τμήμα Προώθησης και Δημοσίων Σχέσεων του Οργανισμού ΔΗΩ.

 

 

Επιστροφή