Ενότητα :Tευχος 100. Ιανουάριος 2010

Τίτλος : Παπαδημητρίου Ευθύμης: Διεθνή Οικολογικά Νέα

Διαβάστηκε: 497 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Διεθνή Οικολογικά Νέα

 

Του ΕΥΘΥΜΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

 

Βερολίνο. Η οικονομική κρίση έκανε την Γερμανία πιο φιλική προς το κλίμα. Η κατανάλωση ενέργειας ξεπέρασε τους στόχους που είχε βάλλει, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κυότο. Από το 1990 η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκε, το 2009, κατά 27% και λόγω της οικονομικής κρίσης.

 

Η δέσμευση της Γερμανίας ανερχόταν σε μείωση 21% και ήδη τρία χρόνια πριν την εκπνοή του Πρωτοκόλλου του Κυότο υπάρχει μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Πρόσφατα μάλιστα, στην αποτυχημένη διάσκεψη της Κοπεγχάγης, η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε αρχικά υποσχεθεί μια μείωση 30-40% αν ακολουθούσαν και άλλες χώρες...

 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων έφτασε στο μεγαλύτερο ποσοστό από την δεκαετία του 70. Μόνο η χρήση λιθάνθρακα για παραγωγή ενέργειας και στη βιομηχανία μετάλλου μειώθηκε κατά 18%, σε σχέση με το 2008. Όσο για τη χρήση του πετρελαίου δεν είχε γίνει μικρότερη κατανάλωση από την εποχή της επανένωσης των δύο Γερμανικών κρατών.

 

Τα άσχημα νέα είναι ότι μετά την αποτυχία της Διάσκεψης κορυφής της Κοπεγχάγης η γερμανική βιομηχανία δεν θέλει να ακούσει τίποτε για αυστηρά μέτρα προστασίας του κλίματος. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θάπρεπε να αναθεωρήσει τα φιλόδοξα σχέδια της για το κλίμα, απαίτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων Χανς - Πέτερ Κάϊτελ. «Ο στόχος μείωσης κατά 40% επιδεινώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μας, βλάπτει τις θέσεις εργασίας και δεν ωφελεί και το κλίμα...»

 

Αντίθετα οι Πράσινοι επιμένουν ότι «ακριβώς τώρα θάπρεπε να στοχεύουμε στο 40%». Με δεδομένη την μείωση των εκπομπών, που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα, δεν είναι και τόσο φιλόδοξος ο στόχος που είχαμε βάλλει, δήλωσε ο αντιπρόεδρος των Πράσινων Μπέρμπελ Χεν. Ακόμη και ο ομοσπονδιακός υπουργός περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν επιμένει ότι θα τηρηθεί η υπόσχεση μείωσης των εκπομπών, ενόψει της επόμενης συνάντησης τον Ιανουάριο οπότε θα γίνει επανεξέταση της στρατηγικής και της τακτικής για την προστασία του κλίματος. «Θα χρειαστούν νέες αφετηρίες. Δεν μπορεί η κατάσταση να συνεχιστεί όπως πάει τώρα», δήλωσε ο γερμανός υπουργός περιβάλλοντος.

 

***

 

Oρεγκον. Τη στιγμή που οι ελληνικές αρμόδιες αρχές προβληματίζονται ακόμη για τη δημιουργία δασολογίου και για τις αναδασώσεις που εκκρεμούν, στη κεντρική Όρεγκον της Β. Αμερικής η κρατική δασική υπηρεσία έχει άλλες προτεραιότητες: Τη βελτίωση της υγείας των δασών, την προστασία τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές, με ταυτόχρονη υποστήριξη της οικονομίας της υλοτομίας.

 

Πρόκειται για δασικές εκτάσεις 300.000 εκταρίων, με γιγάντια αειθαλή δέντρα, που εκτός από τη σπουδαιότητά τους για τη βιοποικιλότητα τα δασικά αυτά συστήματα τώρα απέκτησαν και νέα σημασία αφού, όπως λένε οι ειδικοί επιστήμονες, τα αμερικανικά δάση απορροφούν 15% και παραπάνω του διοξειδίου του άνθρακα της χώρας.

 

Κάποιοι αναμένουν, τα επόμενα 50 χρόνια, κάποια δάση, με κατάλληλη φροντίδα, ότι θα μπορούσαν γίνουν ακόμη μεγαλύτερα, πιο ανθεκτικά, με πιθανή αύξηση της απορροφητικότητας διοξειδίου του άνθρακα, μέχρι και 50%, γεφυρώνοντας την περίοδο του περάσματος από τα ορυκτά καύσιμα σε άλλες μορφές λιγότερο ρυπογόνου ενέργειας.

 

Εδώ και πολλά χρόνια γίνεται στην Αμερική μια συζήτηση και αντιπαράθεση διαφορετικών απόψεων σχετικά με την κατάλληλη διαχείρισή των δασών, την αξιοποίηση τους για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και την προστασία τους από διάφορους κινδύνους και κυρίως από τις όλο και μεγαλύτερες πυρκαγιές.

 

Οι δασολόγοι φοβούνται μήπως στα επόμενα 30-50 χρόνια ενοχλήσεις όπως είναι οι πυρκαγιές, τα έντομα και ασθένειες θα μπορούσαν να αλλάξουν με δραματικό τρόπο το ρόλο των δασών με αποτέλεσμα αυτά να εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο από όσο συγκρατούν αυτή τη στιγμή. Έχει διαπιστωθεί επίσης ότι τα βελονοφόρα αειθαλή δέντρα της βορειοδυτικής ακτής απορροφούν τριπλάσιο διοξείδιο από εκείνα που φύονται στις ξηρές περιοχές και στα βουνά της νοτιοδυτικής περιοχής.

 

Προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των ειδικών και για τον τρόπο που γίνονται οι υλοτομικές πρακτικές, την επιβαλλόμενη πυκνότητα ή αραίωση και την τύχη των μικρών δέντρων και θάμνων μετά από πυρκαγιές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των δασών στην Β. Αμερική ανήκει σε ιδιώτες. Εννοείται ότι το κράτος έχει διαφορετικές υποχρεώσεις για φύλαξη των δασών από ότι οι ιδιώτες... Κάποτε στην Αμερική, στην αρχή του οικολογικού κινήματος, διάσημοι, πάμπλουτοι ηθοποιοί και άλλοι καλλιτέχνες αγόραζαν τεράστιες δασικές εκτάσεις, με τον όρο ότι δεν θα χτίσουν κανένα οίκημα για εκατό χρόνια με αποκλειστικό σκοπό την προστασία τους. Κάτι τέτοιο θα ήταν στη χώρα μας σχεδόν αδιανόητο...

 

Δαίμων της Οικολογίας,

 τ. 100, 1/2010

 

Επιστροφή