Ενότητα :Tευχος 100. Ιανουάριος 2010

Τίτλος :  Παπακριβόπουλος Bασίλης, Μικρές, έξυπνες λύσεις

Διαβάστηκε: 499 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Μικρές, έξυπνες λύσεις

 

 

Βασίλης Παπακριβόπουλος

 

 

Το πρώτο σχολείο της μετά το πετρέλαιο εποχής

 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην μικρή γαλλική πόλη Μπεγκλ, κοντά στο Μπορντό, εγκαινιάστηκε ένα αρκετά ασυνήθιστο σχολικό συγκρότημα: το «Λύκειο Κιότο», το «πρώτο σχολείο της μετά το πετρέλαιο εποχής» σύμφωνα με τον Νοέλ Μαμέρ, τον οικολόγο δήμαρχο της πόλης, αλλά και βουλευτή και εξέχουσα προσωπικότητα των Πράσινων.

 

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο βιοκλιματικό κτίριο που μπορεί να στεγάσει 1.400 μαθητές, απόλυτα ενταγμένο στο περιβάλλον της περιοχής, το οποίο χάρη στον εξελιγμένο σχεδιασμό και μόνωση, αλλά και στη φυτική κάλυψη της σκεπής του, έχει ελαχιστοποιήσει τις ανάγκες για φωτισμό και θέρμανση.

 

Όποτε χρειάζεται θέρμανση, αυτή θα εξασφαλίζεται από ένα υπερσύγχρονο καυστήρα που καίει υπολείμματα της επεξεργασίας ξύλου και τρίμματα ξύλου, μια απόλυτα ανανεώσιμη πηγή ενέργειας η οποία έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην Ευρώπη σε περιοχές με δασικό πλούτο (1). Μάλιστα χάρη στα φωτοβολταϊκά με τα οποία είναι επενδεδυμένο το κτίριο, από την πώληση του πλεονάσματος της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται, αναμένεται ότι το συγκρότημα θα κερδίζει 70.000 ευρώ κάθε χρόνο.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Νοέλ Μαμέρ, ο λόγος για τον οποίο έγινε η επιλογή ενός μεγάλου κτιρίου που στεγάζει ένα γενικό και ένα επαγγελματικό λύκειο ήταν να προωθηθεί η «κοινωνική ανάμειξη» των μαθητών της πόλης (τη στιγμή που ο Σαρκοζί προωθεί την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στο κοντινότερο σχολείο του τόπου κατοικίας, με αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει να δημιουργούνται σχολεία με μεγάλη κοινωνική και ταξική ομοιογένεια). Τέλος, σχεδιάζεται να αποτελέσει αυτό το συγκρότημα το κέντρο γύρω από το οποίο θα δημιουργηθεί μια ολόκληρη «οικοσυνοικία».

 

Δαίμων της Οικολογίας, τ.60, Μάιος 2006, Ενέργεια από το δάσος

 

www.Libération.fr 3-9-09, «Pose de la première pierre dʼun lycée “zéro énergie” à Bègles»

 

_____

 

Καύσιμο από τα βουνά των περιττωμάτων των πτηνοτροφείων

 

 

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που δημιουργεί η υπερεντατική κτηνοτροφία συνίσταται στα απόβλητά της που δηλητηριάζουν το περιβάλλον και συνεπάγονται σημαντικές εκπομπές αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

 

Όμως, στην Ολλανδία που υποφέρει ιδιαίτερα από αυτό το πρόβλημα, βρήκαν μια λύση, η οποία μάλιστα συνδυάζεται με την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας: στο Mooerdijk δημιουργήθηκε μια υπερσύγχρονη μονάδα που χρησιμοποιεί ως καύσιμο το μεθάνιο που παράγεται από τα βουνά των περιττωμάτων των 630 πτηνοτροφείων της περιοχής.

 

Αυτή η μονάδα, δυναμικότητας 36,5 MW, θα απορροφά κάθε χρόνο 440.000 τόνους περιττωμάτων και θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα που θα καλύπτει τις ανάγκες 90.000 νοικοκυριών, δηλαδή μιας μεσαίας πόλης. Τα στερεά υπολείμματα που απομένουν από την επεξεργασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καλής ποιότητας λίπασμα. Μάλιστα, αναμένεται ότι στο μέλλον η Ολλανδία θα αναπτύξει και θα επεκτείνει σημαντικά αυτήν την μέθοδο.

 

Le Monde, 25-9-08, «Une centrale à base de fiente de poulet ouvre aux Pays-Bas»

 

______

 

 

Οθόνες πλάσμα, να καταναλώνουν 33% λιγότερο ρεύμα

 

 

Η Καλιφόρνια έλαβε πρόσφατα ένα μέτρο που θα έχει σημαντικές συνέπειες στη βιομηχανία των συσκευών τηλεόρασης: από την 1η Μαρτίου του 2011, οι εξαιρετικά ενεργοβόρες μεγάλες οθόνες πλάσμα οφείλουν να καταναλώνουν 33% λιγότερο ρεύμα σε σχέση με σήμερα, ενώ από το 2013 αυτή η μείωση θα πρέπει να φτάνει στο 49! Πράγματι, αυτές οι δημοφιλείς συσκευές οι οποίες επιπλέον έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται και στους δημόσιους χώρους, αντιπροσωπεύουν το 10% της συνολικής οικιακής κατανάλωσης ρεύματος.

 

Αναμένεται ότι η εξοικονόμηση ενέργειας που θα προκύψει από αυτό το μέτρο θα απαλλάξει την πολιτεία από την κατασκευή ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Εξάλλου, χάρη σε παρόμοια μέτρα, τα τελευταία χρόνια, η κατανάλωση ρεύματος έχει σταθεροποιηθεί στην Καλιφόρνια, ενώ έχει αυξηθεί κατά 40% στις ΗΠΑ…

 

Libération, 21-11-09, «Les écrans californiens sommés de la mettre en veilleuse»

 

_______ 

 

 

Εξοικονόμηση ενέργειας στο ...στολισμό

 

 

Όσο κι αν ο χριστουγεννιάτικος στολισμός των πόλεων ομορφαίνει το αστικό τοπίο, η σημαντική κατανάλωση ενέργειας που συνεπάγεται δεν παύει να έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον: για παράδειγμα, στη Γαλλία, ο Οργανισμός για το Περιβάλλον και την Εξοικονόμηση Ενέργειας (Ademe) υπολόγισε ότι καταναλώνει 1.300 megawatt, απαιτώντας ισχύ που αντιστοιχεί σε εκείνη ενός πυρηνικού αντιδραστήρα.

 

Έτσι, τη στιγμή που κορυφωνόταν η αγωνία για τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης, πολλές γαλλικές πόλεις προσπάθησαν να μειώσουν την κατασπατάληση ενέργειας. Με την χρήση λαμπτήρων LED χαμηλής κατανάλωσης, ο Δήμος του Παρισιού, κατόρθωσε φέτος να περιορίσει στο ένα δέκατο την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για τον στολισμό, αλλά και να εξοικονομήσει 52.000 ευρώ. Επίσης, με την υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας, πόλεις όπως το Στρασβούργο, η Τουλούζη, η Νίκαια, το Κολμάρ ή η Βουλώνη πέτυχαν μειώσεις της τάξης του 50-80%. Η δε Λίλη, χρησιμοποίησε 10.000 LED για τον φωτισμό του γιγάντιου τροχού του χριστουγεννιάτικου λούνα-παρκ.

 

Μάλιστα, το Μονακό και το Λαβάλ πρωτοτύπησαν ακόμα περισσότερο: για την εξασφάλιση του φωτισμού, το πρώτο εγκατέστησε φωτοβολταϊκά, ενώ το δεύτερο δύο ανεμογεννήτριες. Φυσικά, στη συνέχεια, αυτά τα συστήματα, θα καλύπτουν ένα μέρος του ηλεκτροφωτισμού της πόλης. Επίσης, μερικές μικρές πόλεις περιόρισαν τη διάρκεια και την ένταση της φωταψίας, ενώ κάποιες άλλες την αντικατέστησαν με φυτική διακόσμηση. Τέλος, οι περισσότερες κατήργησαν τον διαγωνισμό του καλύτερα φωτισμένου σπιτιού, ο οποίος παρακινούσε σε σπατάλη ενέργειας.

 

Ακόμα, όσον αφορά τον φωτισμό των πόλεων γενικότερα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και μια μέθοδος που δοκιμάζεται πειραματικά στην Τουλούζ: χάρη σε ένα εξελιγμένο δίκτυο ανιχνευτών κίνησης, ο φωτισμός αρχίζει να λειτουργεί μονάχα όταν περνάει κάποιο άτομο ή όχημα από μια περιοχή!

 

ecologie.blog.lemonde.fr «Les villes mettent les illuminations de Noël en veilleuse»

 

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 100, 1/2010

 

 

 

 

 

Επιστροφή