Αρχή κειμένου
Οι πόλεις του αύριο
ΑΠΟΣΤΟΛΗ στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Πόλεις... Το μέλλον αλλά και ο μεγάλος «πονοκέφαλος» της ανθρωπότητας, αφού υπολογίζεται ότι το 2006 θα βρει σχεδόν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού να κατοικεί σε αστικές περιοχές.
Σήμερα πάνω 2 δισ. άνθρωποι στοιβάζονται σε παραγκουπόλεις στις χώρες του Τρίτου Κόσμου με προοπτική σχεδόν να διπλασιαστούν και να φτάσουν τα 3,9 δισ. το 2030. Κάθε μέρα 180.000 άτομα εγκαταλείπουν την ύπαιθρο αναζητώντας -μάταια, τις πιο πολλές φορές- μια καλύτερη ζωή στις πόλεις. Είναι εικόνα που, σε μικρότερη ένταση, καταγράφεται και στην πολιτισμένη Ευρώπη, με προοπτική ώς το 2020 να δημιουργηθούν πέντε μεγαλουπόλεις με πληθυσμό άνω των 10 εκατ. κατοίκων. Πρώτες στον κατάλογο, όπως είναι αναμενόμενο, το Παρίσι, το Λονδίνο και η Μόσχα, αλλά ακολουθούν, προς μεγάλη έκπληξη, η Αγία Πετρούπολη και το Εσεν της Γερμανίας.
Είναι μερικά από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 22ο συνέδριο της Παγκόσμιας Ενωσης Αρχιτεκτόνων (UIA), που φιλοξενήθηκε, κάθε άλλο παρά τυχαία, στην Κωνσταντινούπολη. Η πιο ευρωπαϊκή από τις πόλεις της γειτονικής μας Τουρκίας, η μόνη στον κόσμο που «πατά» σε δύο ηπείρους, έχει έκταση όση η Αττική και πληθυσμό που αντιστοιχεί σε μιάμιση Ελλάδα, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε ημέρα δέχεται 350 νέους κατοίκους! Αποδείχθηκε η πιο σωστή επιλογή για ένα συνέδριο που είχε τον τίτλο «Πόλεις: Το παζάρι της αρχιτεκτονικής».
Επί τέσσερις μέρες, χάρη στις προσπάθειες των οργανωτών του συνεδρίου (σύλλογοι αρχιτεκτόνων, πανεπιστημιακές σχολές κ.λπ.) αλλά και του αρχιτέκτονα-δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, η πόλη ντύθηκε στα γιορτινά της -με καλόγουστο στολισμό και χαμογελαστούς εθελοντές, που θύμιζαν πολύ τη δική μας ολυμπιακή διοργάνωση- και υποδέχθηκε την παγκόσμια αρχιτεκτονική κοινότητα. Είναι ενδεικτικό ότι πολλές εφημερίδες («Χουριέτ», «Νιου Ανατόλια», «Τέρκις Ντέιλι Νιουζ» κ.λπ.) είχαν σε καθημερινή βάση ειδικές εκδόσεις για το συνέδριο.
|