Ενότητα :Χλωρίδα (άλμπουμ)

Τίτλος : Crambe L.-Κράμβη ή λάχανο

Διαβάστηκε: 2317 φορές!

Περίληψη

 

Καταγωγή-ιστορικό. Κατάγεται από την Ευρώπη. Είναι η κράμβη των αρχαίων προγόνων μας, οι οποίοι ωστόσο χρησιμοποιούσαν και τη λέξη “λάχανον” για να περιγράψουν τα διάφορα χορταρικά.

 

Περιγραφή του φυτού. Φύλλα μεγάλα, πλατειά, τα οποία σχηματίζουν την κεφαλή του λάχανου, σχήματος σφαιρικού ή κωνοειδούς.

 

Ποικιλίες. Το άσπρο και το κόκκινο λάχανο είναι οι δύο τύποι λάχανου που καλλιεργούνται.

 

Πολλαπλασιασμός. Είναι μεταφυτευόμενο λαχανικό.

Η σπορά του γίνεται σε ανοικτά ή κλειστά σπορεία, ανάλογα με την εποχή. Είναι καθαρά χειμωνιάτικο λαχανικό, όμως μπορεί ν’ αναπτυχθεί και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

 

Μεταφύτευση. Όταν τα φυτά αποκτήσουν 3-4 φύλλα (μετά από 1.5 μήνα), μεταφυτεύονται στο έδαφος σε αποστάσεις 0,7Χ0,5 μ.

                       

Καλλιεργητικές περιποιήσεις. Εύκολο φυτό, θέλει μόνο προσοχή στο πότισμα όταν έχει σχηματιστεί η κεφαλή του. Πιο σημαντικός εχθρός μια κάμπια που κατατρώγει το φύλλωμα.

 

Συγκομιδή. Το μέγεθος της κεφαλής καθορίζει και το στάδιο της συγκομιδής. Ο χρόνος που απαιτείται από τη σπορά μέχρι τη συγκομιδή είναι 6-7 μήνες.

 

Χρήσεις. Θαυμάσιο λαχανικό όταν καταναλώνεται ωμό σε σαλάτες, τρώγεται όμως και μαγειρεμένο. Το άσπρο λάχανο, και ειδικά της χειμωνιάτικης καλλιέργειας, πολύ πιο δροσερό και νόστιμο από το κόκκινο, που όμως διακοσμεί με την παρουσία του τη σαλάτα.

 

Συντήρηση: Εύκολα συντηρήσιμο λαχανικό γιατί τα εξωτερικά φύλλα του το προστατεύουν. Μπορεί να συντηρηθεί για μεγάλο διάστημα στο ψυγείο.

 

πηγή: "Οδηγός καλλιεργειών" από τη σειρά "Σχολικός κήπος", έκδοση Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, ΟΜΕ ΕΠΕ

Επιστροφή