Ενότητα :Χλωρίδα (άλμπουμ)

Τίτλος : Beta L.-Βέτα/ μπέτα ή παντζάρι

Διαβάστηκε: 1002 φορές!

Περίληψη

 

Καταγωγή-ιστορικό. Ευρωπαϊκό λαχανικό γνωστό στην αρχαιότητα με το όνοματευτλίον το μέλαν”. Το λέμε αλλιώς κοκκινογούλι και η λέξη παντζάρι προέρχεται από την τούρκικη λέξη “pancar”.

 

Περιγραφή του φυτού. Έχει πλούσιο φύλλωμα με μεγάλα φύλλα πράσινα ή κόκκινα. Η γογγυλόριζα που μαζί με ένα μικρό μέρος του φυλλώματος αποτελεί το βρώσιμο τμήμα του φυτού, είναι σφαιρική μικρού ή μεγάλου μεγέθους, κατακκόκινη.

 

Πολλαπλασιασμός. Χειμωνιάτικο λαχανικό σπέρνεται το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου για παραγωγή φθινοπωρινή και χειμωνιάτικη και το τρίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου για παραγωγή ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή. Σπέρνεται σε γραμμές που απέχουν 25 εκατ.

                                              

Καλλιεργητικές περιποιήσεις. Όταν φυτρώσει ο σπόρος, γίνεται αραίωμα των φυτών έτσι ώστε το ένα από το άλλο ναπέχει 10 εκατ. Εύκολο φυτό στην καλλιέργειά του έχει μόνο ναντιμετωπίσει τους εχθρούς του εδάφους.

 

Συγκομιδή. Το μέγεθος της γογγυλόριζας που είναι ορατή έξω από το έδαφος, είναι το ασφαλέστερο κριτήριο έναρξης της συγκομιδής.

 

Χρήσεις. Τρώγεται βρασμένο και είναι μια νοστιμότατη σαλάτα.

 

Συντήρηση: Η γογγυλόριζα συντηρείται στο ψυγείο, καλύτερα ωμή παρά βρασμένη.

 

Πηγή: «Οδηγός καλλιεργειών» από τη σειρά «Σχολικός κήπος», έκδοση Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, ΟΜΕ ΕΠΕ.

Επιστροφή