Ενότητα :Χλωρίδα (άλμπουμ)

Τίτλος : Raphanus L.-Ράφανος ή ραπάνι

Διαβάστηκε: 1145 φορές!

Περίληψη

 

Καταγωγή-ιστορικό. Ασιατικό φυτό γνωστό στην αρχαιότητα με τα ονόματα “συρμαία”, ράφανον” ή ”ραφανίς” απ’ όπου και το όνομά του.

 

Περιγραφή του φυτού. Τα φύλλα του είναι οδοντωτά και δερματώδη. Είναι μικρής αλλά γρήγορης ανάπτυξης φυτό. Η γογγυλόριζα, που είναι και το φαγώσιμο μέρος του, είναι σφαιρική κόκκινη ή επιμήκης και λευκή σε ορισμένες ποικιλίες.

 

Πολλαπλασιασμός. Χειμωνιάτικο λαχανικό, σπέρνεται όλες τις εποχές του χρόνου εκτός από το καλοκαίρι. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο που σπέρνεται σε γραμμές που απέχουν 20 εκατ.  

 

Καλλιεργητικές περιποιήσεις. Μόλις τα φυτά μεγαλώσουν λίγο αραιώνονται έτσι ώστε ν’ απέχει το ένα από το άλλο 5 εκατ. Προσοχή χρειάζεται το κατά τα άλλα εύκολης καλλιέργειας ραπανάκι, μόνο στην κανονικότητα των ποτισμάτων για ν’ αποφευχθεί η δημιουργία σπογγώδους υφής αφυδατωμένη γογγυλόριζα.

 

Συγκομιδή. Σε 3 μήνες περίπου η γογγυλόριζα έχει αποκτήσει ένα ικανοποιητικό μέγεθος και είναι έτοιμη για συγκομιδή.

 

Χρήσεις. Είναι ένα δροσερό λαχανικό με πικάντικη γεύση που τρώγεται ωμό και, όπως λένε οι παλιότεροι, “ανοίγει και την όρεξη”.

 

Συντήρηση: Χωρίς τα φύλλα τους οι γογγυλόριζες μπορούν να συντηρηθούν για πολύ καιρό στο ψυγείο.

 

πηγή: "Οδηγός καλλιεργειών" από τυη σειρά "Σχολικός κήπος", έκδοση Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, ΟΜΕ ΕΠΕ.

Επιστροφή