Ενότητα :Χλωρίδα (άλμπουμ)

Τίτλος : Persica vulgaris- Ροδακινιά

Διαβάστηκε: 1821 φορές!

Περίληψη

 

Καταγωγή-ιστορικό. Η Κίνα είναι ο τόπος καταγωγής της. Επειδή η αρχική ονομασία της ήτανδωράκινοεικάζεται ότι οι λατινικές λέξεις “durus“= σκληρός και “acinus”=ρώγα, είναι υπεύθυνες για την ονομασία της.

 

Περιγραφή του φυτού. Μικρόσωμο φυλλοβόλο δέντρο, ύψους 3-4 μ. Τα φύλλα είναι επιμήκη πριονωτά και τα άνθη λευκά, ρόδινα ή κοκκινωπά, εμφανίζονται στο φυτό νωρίς την άνοιξη πριν από τα φύλλα.

 

Ποικιλίες. Άλλες ροδακινιές παράγουν φρούτα για νωπή κατανάλωση και άλλες για βιομηχανική χρήση (χυμούς, κομπόστες, μαρμελάδες). Στην πρώτη κατηγορία υπάρχουν πολλές ποικιλίες, ανάλογα με το χρόνο ωρίμανσης, το χρώμα και την υφή του φλοιού. Στα νεκταρίνια, για παράδειγμα, ο φλοιός είναι λείος ενώ στα ροδάκινα χνουδωτός, με χρώμα από κοκκινωπό μέχρι κίτρινο.               

 

Πολλαπλασιασμός. Πολλαπλασιάζεται με εμβολιασμό πάνω σε διάφορα σπορόφυτα που χρησιμοποιούνται ως υποκείμενα. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 6×6 μ. ή 7×7 μ.

 

Καλλιεργητικές περιποιήσεις. Εκτός από τη λίπανση και την άρδευση, σημαντική καλλιεργητική φροντίδα αποτελεί το κλάδεμα καρποφορίας του δέντρου που γίνεται κάθε χρόνο. Μια ιδιαίτερη καλλιεργητική φροντίδα στη ροδακινιά είναι το αραίωμα των καρπών. Γίνεται για να βελτιωθεί η ποιότητα και η πρώιμη παραγωγή των καρπών που αφήνονται στο δέντρο να ωριμάσουν.

 

Συγκομιδή. Η συγκομιδή αρχίζει ανάλογα με την ποικιλία από το Μάιο μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Οι καρποί συγκομίζονται ώριμοι ή λίγο ανώριμοι αν πρόκειται να ταξιδέψουν σε αγορές του εξωτερικού.

 

Χρήσεις. Εκτός από θαυμάσιο φρούτο, το ροδάκινο χρησιμοποιείται στη χυμοποιία και στη βιομηχανία παρασκευής μαρμελάδας και κομπόστας.

 

Συντήρηση: Συντηρείται λίγες ημέρες (10-12) σε θερμοκρασία ψυγείου.

 

πηγή: "Οδηγός καλλιεργειών" από τη σειρά "Σχολικός κήπος", έκδοση Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, ΟΜΕ ΕΠΕ

Επιστροφή