Ενότητα :Χλωρίδα (άλμπουμ)

Τίτλος : Viburnum L.- Βιβούρνο κοινό

Διαβάστηκε: 1244 φορές!

Περίληψη

 

Καταγωγή. Νοτιοανατολική Ευρώπη, Περιοχές της Μεσογείου.

 

Περιγραφή. Αειθαλής θάμνος ύψους 1,5-2,5 μ. και γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Φύλλωμα πυκνό, σκούρου πράσινου χρώματος. Φύλλα ελλειπτικά μήκους 5-7 εκατ., σκούρου πράσινου χρώματος, λεία στην πάνω επιφάνεια, ανοικτότερα στην κάτω επιφάνεια και χνοώδη. Άνθη λευκά έως λευκορόδινα φέρονται στην άκρη των βλαστών από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο. Καρποί μικροί σφαιρικοί, κυανομέλανες, εμφανίζονται το καλοκαίρι, πολύ διακοσμητικοί.        

       

Πολλαπλασιασμός. Με σπόρο και μοσχεύματα κορυφής. Αποστάσεις φύτευσης ανάλογα με το μέγεθος και το σκοπό χρήσης. Για φράκτες 0,3-0,5 μ. Για συστάδες 1,5-2 μ.

 

Απαιτήσεις. Φυτό σχετικά ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και στους ανέμους, προσαρμόζεται σε όλους τους τύπους των εδαφών, αναπτύσσεται ωστόσο καλύτερα σε πλούσια εδάφη με καλή στράγγιση. Αναπτύσσεται καλά σε φωτεινά και ημισκιερά μέρη και προσαρμόζεται σε παραθαλάσσιες περιοχές. Κλαδεύεται για έλεγχο του ύψους του πριν την έναρξη της νέας βλάστησης.

 

Χρήσεις. Ιδιαίτερα χρήσιμο φυτό στην κηποτεχνία, κατάλληλο για δημιουργία πυκνών φρακτών, μεμονωμένο και σε συστάδες, για δημιουργία φυτικών σχημάτων. Φυτεύεται επίσης μεμονωμένο σε συνδυασμό με άλλα είδη σε κήπους και σε φυτοδοχεία σε βεράντες.

 

πηγή: "Οδηγός καλλιεργειών" από τη σειρά "Σχολικός κήπος", έκδοση Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, ΟΜΕ ΕΠΕ.

Επιστροφή