Ενότητα :Χλωρίδα (άλμπουμ)

Τίτλος : Hibiscus sinensis L.- Ιβίσκος ο σινικός

Διαβάστηκε: 1483 φορές!

Περίληψη

 

Ή Ιβίσκος της Χαβάης

 

Καταγωγή. Τροπική Ασία.

 

Περιγραφή. Καλλωπιστικός θάμνος, ημιαειθαλής (χάνει μέρος του φυλλώματός του), σε ψυχρές περιοχές και αειθαλής σε θερμές. Έχει γρήγορο ρυθμό αύξησης και όρθιο σχήμα ύψους 1-2,5 μ. Φύλλα μεγάλα ωοειδή, λεπτής υφής, με περιφερειακή οδόντωση και επιφάνεια λεία, γυαλιστερή, σκουροπράσινου χρώματος. Φέρονται κατ’ εναλλαγή πάνω στους βλαστούς. Άνθη μεγάλα, μοναχικά, χοανοειδή, κόκκινα, ροζ, λευκά ή πορτοκαλί, μονά ή διπλά, ανάλογα με την ποικιλία, τα οποία δεν διατηρούνται παρά μόνο για 1-2 ημέρες. Η ανθοφορία του ωστόσο είναι πλούσια και συνεχής από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο.

                                                                                              

Πολλαπλασιασμός. Με μοσχεύματα βλαστών που λαμβάνονται την άνοιξη και το καλοκαίρι και τοποθετούνται για ριζοβολία σε ριζωτήριο. Αποστάσεις φύτευσης. 1-1,5 μ.

 

Απαιτήσεις. Φυτό εύκολο στην καλλιέργειά του, προσαρμόζεται σε όλα τα εδάφη, απαιτεί όμως τακτικά ποτίσματα ιδιαίτερα την περίοδο της ανθοφορίας. Είναι ευαίσθητο στους ανέμους και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Καλύτερα να φυτεύεται σε υπήνεμες προστατευμένες θέσεις διότι πολλές φορές χάνει το φύλλωμά του και μπορεί να ξεραθεί. Προτιμά ηλιαζόμενες θέσεις και ευδοκιμεί σε θερμά κλίματα. Δεν απαιτεί τακτικές επεμβάσεις κλαδέματος. Αυτές περιορίζονται σε αφαίρεση ή σύντμηση βλαστών για έλεγχο του σχήματος.

 

Χρήσεις. Φυτεύεται κυρίως σε κήπους, μεμονωμένο ή σε μικρές ομάδες, προστατευμένο δίπλα σε άλλα καλλωπιστικά. Καλλιεργείται επίσης σε φυτοδοχεία για διακόσμηση βεραντών.

 

Πηγή: «Οδηγός καλλιεργειών» από τη σειρά «Σχολικός κήπος», έκδοση Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, ΟΜΕ ΕΠΕ.

Επιστροφή