Ενότητα :Χλωρίδα (άλμπουμ)

Τίτλος : Hex L.- Ίλεξ ή πουρνάρι

Διαβάστηκε: 1225 φορές!

Περίληψη

 

Καταγωγή. Ευρώπη, Β. Αφρική, Δ. Ασία.

 

Περιγραφή. Αειθαλής δίοικος θάμνος ή δέντρο στις τροπικές χώρες με ύψος που μπορεί να φτάσει τα 10 μέτρα και πολύ αργό ρυθμό ανάπτυξης. Στη χώρα μας απαντάται σε ύψος από 1-3 μ. και πλάτος το 1/3 περίπου του ύψους του. Φύλλωμα πυκνό, γυαλιστερό, δερματώδες, σκουροπράσινου χρώματος και σχήμα κωνικό. Ο φλοιός των βλαστών στα νεαρά φυτά είναι πράσινος, ενώ σε φυτά μεγαλύτερης ηλικίας γίνεται γκριζωπός. Φύλλα βραχύμισχα, ωοειδή, σκληρά, γυαλιστερά στην πάνω επιφάνεια, με περιφερειακή οδόντωση που καταλήγει σε αγκάθια και ελαφρό κυματισμό του ελάσματος. Άνθη μικρά, λευκά έως λευκοκίτρινα, αρωματικά. Πολυάριθμα φέρονται στις μασχάλες των φύλλων από τον Απρίλιο έως το Μάϊο. Καρποί πολύ διακοσμητικοί, σφαιρικοί, κόκκινοι, τύπου δρύπης. Φέρονται μόνο στα φυτά με θηλυκά άνθη (το φυτό είναι δίοικο). Οι καρποί εμφανίζονται το Σεπτέμβριο και παραμένουν στο φυτό μέχρι τον Ιανουάριο.

                                                                                              

Ποικιλίες. Πολλές, με διαφορετικούς χρωματισμούς στο φύλλωμα και στην ανάπτυξη του φυτού.

 

Πολλαπλασιασμός. Κυρίως με σπόρους και με μοσχεύματα σκληρού ξύλου που λαμβάνεται από ώριμα φυτά, ηλικίας μεγαλύτερης των πέντε ετών. Αποστάσεις φύτευσης. 1,5-2,5 μ.

 

Απαιτήσεις. Φυτό πολύ ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες. Προσαρμόζεται σε όλους τους τύπους των εδαφών και αναπτύσσεται καλά σε ασβεστώδη εδάφη. Προτιμά ηλιαζόμενες θέσεις, ιδιαίτερα οι πανασέ ποικιλίες, αλλά προσαρμόζεται και σε ημισκιερές.

 

Χρήσεις. Σε κήπους και πάρκα, σε μεμονωμένες κυρίως θέσεις. Ωραίους συνδυασμούς δίνουν τα φυτά που φυτεύονται σε συστάδες με πράσινο και πανασέ φύλλωμα. Φυτευόμενο στη σειρά σχηματίζει εντυπωσιακούς φράκτες ελεύθερης ανάπτυξης οι οποίοι παρέχουν προστασία λόγω των αγκαθιών που φέρουν στο φύλλωμά τους. Οι κλάδοι με τους διακοσμητικούς κόκκινους καρπούς χρησιμοποιούνται στα ανθοδοχεία για διακόσμηση του εσωτερικού των σπιτιών, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους.

 

Πηγή: «Οδηγός καλλιεργειών» από τη σειρά «Σχολικός κήπος», έκδοση Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, ΟΜΕ ΕΠΕ.

Επιστροφή