Ενότητα :Χλωρίδα (άλμπουμ)

Τίτλος : Ligustrum L.- Λιγούστρο Ιαπωνικό

Διαβάστηκε: 5762 φορές!

Περίληψη

 

Καταγωγή. Ιαπωνία, Κορέα.

 

Περιγραφή. Αειθαλής θάμνος. Με κατάλληλο κλάδεμα διαμορφώνεται σε μικρό δέντρο ύψους 2-4 μ., με γρήγορο ρυθμό αύξησης και φύλλωμα γυαλιστερό, πυκνό βαθυπράσινο. Φύλλα απλά, λεία, δερματώδη, ωοειδή, οξυκατάληκτα, με πολύ μικρό μίσχο φέρονται αντίθετα πάνω στο βλαστό. Η ανθοφορία του είναι πλούσια το καλοκαίρι. Αρχίζει τον Ιούνιο-Ιούλιο και διαρκεί 1 μήνα. Άνθη πολυάριθμα, μικρά, υπόλευκα, αρωματικά, σε επάκριες βοτρυώδεις ταξιανθίες μήκους 10-15 εκατ. Καρποί μικροί, σφαιρικοί, μπλε μαύρου χρώματος.         

 

Ποικιλίες. Μια ενδιαφέρουσα ποικιλία είναι η τρικολόρ με κίτρινη απόχρωση στην περιφέρεια των φύλλων και κόκκινες αποχρώσεις στην άκρη, που αργότερα χάνονται.

 

Πολλαπλασιασμός. Είναι εύκολος, με σπόρο ο οποίος μαζεύεται το Νοέμβριο, καθαρίζεται με αφαίρεση του μαύρου περιβλήματός του και στρωματώνεται μέχρι την άνοιξη που σπέρνεται στο σπορείο. Πολλαπλασιασμός επίσης γίνεται και με μοσχεύματα την άνοιξη που τοποθετούνται για ριζοβολία σε ριζωτήριο, καθώς και με εμβολιασμό κυρίως οι ποικιλίες. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι ανάλογες με το μέγεθος και τη χρήση (30-40 εκατ. για δημιουργία φρακτών, 1-1,5 μ. για μεμονωμένες και ομαδικές φυτεύσεις, 3-4 μ. για δενδροστοιχίες).

 

Απαιτήσεις. Φυτό ευρείας προσαρμογής σε εδαφοκλιματικές συνθήκες, αντέχει το κρύο και προσαρμόζεται σε όλα τα εδάφη αλλά προτιμά τα πλούσια αρδευόμενα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Αναπτύσσεται σε ηλιαζόμενες και ημισκιερές θέσεις. Οι ποικιλόχροες ποικιλίες προτιμούν ηλιαζόμενες θέσεις. Είναι ανθεκτικό στον αέρα, τους ρύπους και την επιβαρημένη ατμόσφαιρα των πόλεων.

 

Χρήσεις. Χρήσιμο φυτό την κηποτεχνία, φυτεύεται σε κήπους, πάρκα, νησίδες λεωφορειοδρόμων και σε πεζοδρόμια. Είναι κατάλληλο για δημιουργία φυτικών πλαισίων και ψαλιδιζόμενων σχημάτων δεδομένου ότι δέχεται ταχτικά ψαλιδίσματα. Το μειονέκτημά του είναι ότι αν δεν δεχθεί κανονικές καλλιεργητικές φροντίδες, ξυλοποιούνται οι βλαστοί στη βάση τους και χάνουν τα φύλλα τους, οπότε παρουσιάζονται πολλά κενά. Με  αυστηρό κλάδεμα των βλαστών 15 εκατ. πάνω από το έδαφος, αναβλαστάνει ζωηρά. Φυτεύεται μεμονωμένο ως θάμνος ή μικρό και με άλλους θάμνους. Δημιουργεί ωραίες χαμηλές δενδροστοιχίες σε πεζόδρομους.

 

Πηγή: «Οδηγός καλλιεργειών» από τη σειρά «Σχολικός κήπος», έκδοση Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, ΟΜΕ ΕΠΕ.

Επιστροφή