Ενότητα :Χλωρίδα (άλμπουμ)

Τίτλος : Syringa L. - Πασχαλιά ή Σύριγγα

Διαβάστηκε: 1199 φορές!

Περίληψη

 

Καταγωγή. Α. Ευρώπη.

 

Περιγραφή. Φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο με ύψος 2-5 μ., σχήμα κυπελλοειδές και γρήγορο ρυθμό αύξησης. Φύλλα απλά, ακέραια, λεπτής υφής, βαθυπράσινου χρώματος, φαρδιά, ωοειδή, οξυκατάληκτα, με βαθιές εγκολπώσεις στη βάση έως καρδιόσχημα, αντίθετα επί των βλαστών. Βλαστός με όρθια ανάπτυξη και ωραίες διακλαδώσεις. Η ανθοφορία του είναι πλουσιότατη και εντυπωσιακή την άνοιξη, από τον Απρίλιο μέχρι το Μάιο. Είναι ταυτισμένη με τη γιορτή του Πάσχα. Άνθη πολυάριθμα, σωληνοειδή, αρωματικά, φέρονται σε επάκριες, μακριές, όρθιες ταξιανθίες μήκους 10-15 εκατ. σε βλαστούς προηγούμενου έτους.

                                                                                              

Ποικιλίες. Πολλές, με λευκά, ιώδη, κόκκινα, μονά ή διπλά άνθη.

 

Πολλαπλασιασμός. Με σπόρο, ο οποίος πριν τη σπορά στρωματώνεται. Με παραφυάδες και με εμβολιασμό σε υποκείμενο λιγούστρο ιαπωνικό, οπότε δεν βγαίνουν πολλές παραφυάδες και ανθίζει άφθονα. Αποστάσεις φύτευσης, 1.5-2 μ.

 

Απαιτήσεις. Φυτό ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες. Προσαρμόζεται σε όλα τα εδάφη αν και προτιμά τα γόνιμα, τακτικά αρδευόμενα και τις ηλιαζόμενες θέσεις. Ωστόσο, προσαρμόζεται και αναπτύσσεται και σε ημισκιερές. Επεμβάσεις κλαδέματος δέχεται μετά την ανθοφορία όπου αφαιρούνται οι ταξιανθίες και αραιώνονται οι βλαστοί με αφαίρεση μερικών από τη βάση.

 

Χρήσεις. Σε κήπους και πάρκα. Σχηματίζει ωραία φυτικά πλαίσια, φυτεύεται μεμονωμένο και σε συστάδες μέσα σε χλοοτάπητα. Καλλιεργείται δίπλα σε άλλα είδη και σε φυτοδοχεία σε βεράντες. Ανθισμένοι κλάδοι διατηρούνται σε ανθοδοχεία.

 

Πηγή: «Οδηγός καλλιεργειών» από τη σειρά «Σχολικός κήπος», έκδοση Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, ΟΜΕ ΕΠΕ.

Επιστροφή