Ενότητα :Χλωρίδα (άλμπουμ)

Τίτλος : Nerium L.- Πικροδάφνη (Ροδοδάφνη ή Νήριον)

Διαβάστηκε: 1111 φορές!

Περίληψη

 

Καταγωγή. Μεσογειακές χώρες.

 

Περιγραφή. Αειθαλής θάμνος ή μικρό δέντρο ύψους 2-3 μ. με συμπαγές φύλλωμα, μέτριο ρυθμό αύξησης και σφαιρικό σχήμα. Φύλλα απλά, δερματώδη, μακρόστενα μήκους 10-12 εκατ., αντίθετα, ή ανά 2 ή 3, σκούρου πράσινου χρώματος. Η ανθοφορία του είναι εντυπωσιακή και παρατεταμένη από το τέλος Μαίου μέχρι τον Οκτώβριο-Νοέμβριο. Φέρει άνθη απλά ή μονά σε διάφορα χρώματα, κόκκινα, ροζ, σομόν, λευκά, ανάλογα με την ποικιλία, σε επάκριες ταξιανθίες. Σε πολλές ποικιλίες τα άνθη είναι αρωματικά.

                                                                                              

Ποικιλίες. Πολλές, με μονά κόκκινα, λευκά, ροζ και με διπλά κατακόκκινα άνθη.

 

Πολλαπλασιασμός. Εύκολος, με μοσχεύματα μαλακού και ημίσκληρου ξύλου την άνοιξη και το καλοκαίρι. Επίσης, με σπόρο την άνοιξη και με παραφυάδες. Αποστάσεις φύτευσης. 1-1.5 μ.

 

Απαιτήσεις. Μη απαιτητικό φυτό, προσαρμόζεται σε όλα τα εδάφη, ακόμη και τα ξερά και άγονα, αλατούχα και τις παραθαλάσσιες περιοχές. Οι αρδεύσεις κατά την διάρκεια του καλοκαιριού συμβάλλουν σε πλουσιότερη βλάστηση και ανθοφορία. Είναι σχετικά ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες. Παγώνει στους 0οC αλλά αναβλαστάνει γρήγορα αν κλαδευτεί αυστηρά. Γενικά δέχεται κλαδέματα τα οποία γίνονται για έλεγχο της βλάστησης και του σχήματος, νωρίς την άνοιξη, ανά 2 ή 3 χρόνια. Προτιμά ηλιαζόμενες θέσεις όπου αναπτύσσει πλούσια ανθοφορία αλλά αναπτύσσεται και σε ημισκιερές και σκιερές με μειωμένη ανθοφορία.

 

Χρήσεις. Σε πάρκα, κήπους, νησίδες δρόμων και πεζοδρόμων σε μικρές δεντροστοιχίες. Σχηματίζει ωραίους εντυπωσιακούς φράχτες ελεύθερης ανάπτυξης ή με τακτικά ψαλιδίσματα, ελεγχόμενου ύψους. Φυτεύεται μεμονωμένο και σε ομάδες δημιουργώντας ωραίες συστάδες μέσα σε χλοοτάπητα. Λόγω της ευρείας προσαρμοστικότητας του και της μεγάλης διάρκειας ανθοφορίας του, συνδυάζεται με άλλους φυλλοβόλους και αειθαλείς θάμνους δίνοντας ζωντάνια και χρώμα στο χώρο. Καλλιεργείται σε φυτοδοχεία και διακοσμεί βεράντες. Αναπτύσσεται, και συστήνεται για φυτεύσεις, σε παραθαλάσσιες περιοχές λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητάς του στο παραθαλάσσιο κλίμα.

 

Πηγή: «Οδηγός καλλιεργειών» από τη σειρά «Σχολικός κήπος», έκδοση Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, ΟΜΕ ΕΠΕ.

Επιστροφή