Ενότητα :Χλωρίδα (άλμπουμ)

Τίτλος : Rosa L.- Τριανταφυλλιά ή Ροδή

Διαβάστηκε: 1340 φορές!

Περίληψη

 

Καταγωγή. Εύκρατες περιοχές του Βορείου Ημισφαιρίου.

 

Περιγραφή. Φυλλοβόλος θάμνος σχετικά γρήγορης ανάπτυξης, με ύψος 0.7-1.5 μ. με πολλούς ακανθοφόρους βλαστούς και εύρωστο φύλλωμα ζωηρού πράσινου χρώματος. Φύλλα σύνθετα αποτελούμενα από 3, 5 ή 7 φυλλάρια με περιφερειακή οδόντωση. Ανάλογα με το μέγεθος, την ανάπτυξή τους και τον τύπο των ανθέων τους διακρίνονται σε: θαμνώδεις, δενδρώδεις, αναρριχώμενες, νάνες ή μινιατούρες.          

 

Ανθοφορία. Πλούσια και συνεχής από το Μάιο έως το Νοέμβριο. Άνθη εντυπωσιακά σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων ανάλογα με την ποικιλία, αρωματικά τις περισσότερες φορές, φέρονται στις κορυφές των ετήσιων βλαστών.

 

Ποικιλίες. Είναι το δημοφιλέστερο φυτό της κηποτεχνίας. Έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών και βελτιωτών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλου αριθμού ποικιλιών και υβριδίων (πάνω από 20.000), με μεγάλη ποικιλία ανθέων σε χρώμα και μέγεθος.

 

Πολλαπλασιασμός. Κύριος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι ο εμβολιασμός (ενοφθαλμισμός) σε άγριο υποκείμενο. Ο εμβολιασμός γίνεται την άνοιξη (Απρίλιο-Μάιο) με βλαστάνοντα οφθαλμό ή το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο-Οκτώβριο) με κοιμώμενο οφθαλμό. Πολλές ποικιλίες πολλαπλασιάζονται σχετικά εύκολα με μοσχεύματα που λαμβάνονται από βλαστούς που αφαιρούνται κατά το κλάδεμα (Ιανουάριο-Φεβρουάριο) και τοποθετούνται για ριζοβολία σε ριζωτήριο. Ο πολλαπλασιασμός με σπόρο χρησιμοποιείται μόνο από βελτιωτές για δημιουργία νέων ποικιλιών. Αποστάσεις φύτευσης, για δημιουργία ανθικών πλαισίων και συστάδων 0.8-1 μ. οι θαμνώδεις και ανά 0.2 μ οι νάνες ποικιλίες.

 

Απαιτήσεις. Φυτό ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες, αναπτύσσεται καλά σε ηλιαζόμενες θέσεις και εδάφη γόνιμα, πλούσια σε οργανική ουσία, με καλή στράγγιση. Αντέχει σε ασβεστούχα εδάφη. Προκειμένου να εξασφαλιστεί πλούσια ανθοφορία και έλεγχος του σχήματος, εφαρμόζεται κάθε χρόνο κλάδεμα τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο πριν την έναρξη της νέας βλάστησης. Κατά το κλάδεμα:

- Αφαιρούνται όλοι οι λεπτοί ξεροί πολυκλαδισμένοι βλαστοί.

-Από τους άλλους βλαστούς επιλέγονται 3-5 που φύονται από τη βάση του φυτού και βρίσκονται σε τέτοιες θέσεις ώστε να κατανέμονται κυκλικά και αποτελούν τους βραχίονες. Οι βλαστοί αυτοί κλαδεύονται έτσι ώστε ο καθένας να φέρει 6-7 οφθαλμούς.

-Πάνω σε αυτούς αφήνονται δύο πλευρικοί βλαστοί οι οποίοι κλαδεύονται αντιστρόφως ανάλογα με τη ζωηρότητά τους. (εύρωστοι βλαστοί μεγάλης διαμέτρου-πολλά μάτια, αδύνατοι βλαστοί μικρής διαμέτρου-λίγα μάτια).

-Αφαιρούνται από το κέντρο του φυτού όλοι οι βλαστοί, προκειμένου να εξασφαλιστούν καλές συνθήκες φωτισμού.

-Αφαιρούνται από τη βάση όλοι οι παλιοί βραχίονες που δεν δίνουν πλέον ανθοφορία.

-Αφήνονται οι ζωηροί λαίμαργοι βλαστοί για ανανέωση βλάστησης και ανθοφορίας. Το φυτό κλαδεμένο πρέπει να έχει ύψος περίπου 40-50εκατ. από την επιφάνεια του εδάφους.

 

Χρήσεις. Φυτό ιδιαίτερα χρήσιμο στην κηποτεχνία. Χρησιμοποιείται για μεμονωμένες φυτεύσεις και σε συστάδες μέσα σε χλοοτάπητες, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι νάνες και θαμνώδεις ποικιλίες χρησιμοποιούνται για δημιουργία ανθικών πλαισίων, ενώ οι ημιαναρριχώμενες και αναρριχώμενες τριανταφυλλιές χρησιμοποιούνται για δημιουργία υψηλών φυτικών φρακτών και κάλυψη αντιαισθητικών διαχωριστικών (συρματόπλεγμα).

-Οι αναρριχώμενες ποικιλίες είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές με την πλούσια ανθοφορία τους και χρησιμοποιούνται σε πέργολες.

 

Πηγή: «Οδηγός καλλιεργειών» από τη σειρά «Σχολικός κήπος», έκδοση Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, ΟΜΕ ΕΠΕ.

Επιστροφή