Ενότητα :Χλωρίδα (άλμπουμ)

Τίτλος :  Viola L.- Βιολέττα ή Βιόλα

Διαβάστηκε: 993 φορές!

Περίληψη

 

Καταγωγή. Ν. Ευρώπη.

 

Περιγραφή. Πολυετές ανθόφυτο που καλλιεργείται συνήθως σαν ετήσιο ή διετές με όρθια ανάπτυξη και βλαστούς πολυκλαδισμένους. Το ύψος του κυμαίνεται από 40 έως 70 εκατ. Τα φύλλα του είναι επιμήκη λογχοειδή με λίγο χνούδι. Τα άνθη του είναι αρωματικά, μονά ή διπλά, ανάλογα με την ποικιλία, και σε διάφορα χρώματα όπως λευκό, ροζ, κόκκινο, μωβ κλπ. Ανθίζει πλούσια την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι.

                                                                                              

Πολλαπλασιασμός. Με σπόρο που σπέρνεται τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο. Τον Οκτώβριο-Νοέμβριο τα σπορόφυτα μεταφυτεύονται σε παρτέρια σε αποστάσεις 25-35 εκατ.

 

Απαιτήσεις. Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη ακόμα και στα ασβεστούχα και τα ξηρά. Θέλει καλά ηλιαζόμενες θέσεις. Όταν κορυφολογούμε τακτικά εξασφαλίζουμε περισσότερη ανθοφορία. Όταν κλαδεύεται μετά την άνθηση μπορεί να διατηρηθεί και δεύτερο χρόνο.

 

Χρήσεις. Φυτεύεται σε παρτέρια κήπων και σε φυτοδοχεία και αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές. Τα άνθη του χρησιμοποιούνται και κομμένα σε ανθοδοχεία.

 

Πηγή: «Οδηγός καλλιεργειών» από τη σειρά «Σχολικός κήπος», έκδοση Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, ΟΜΕ ΕΠΕ.

Επιστροφή