Ενότητα :Χλωρίδα (άλμπουμ)

Τίτλος : Bellis perennis L. - Μπέλλα ή Βελλίς η πολυετής

Διαβάστηκε: 990 φορές!

Περίληψη

 

Καταγωγή.  Ευρώπη, μεσογειακές χώρες.

 

Περιγραφή. Ετήσιο ανθόφυτο που καλλιεργείται  και ως διετές. Έχει χαμηλή πυκνή  βλάστηση που φθάνει το ύψος των 15-20 εκ. Από το κέντρο των φύλλων βγαίνουν τα ανθικά στελέχη στην κορυφή των οποίων είναι τα άνθη. Τα άνθη μοιάζουν με μαργαρίτα  (κεφάλι) και έχουν διάφορα χρώματα, ανάλογα με την ποικιλία  (λευκά, κόκκινα, ροζ). Επίσης, μπορεί να είναι μονά ή διπλά. Υπάρχουν ποικιλίες νάνες  και υψηλότερες. Ανθίζουν συνεχώς από τον Μάιο έως το Σεπτέμβριο.

                                                                                              

Πολλαπλασιασμός. Εύκολα, με σπόρο που σπέρνεται τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο. Τα σπορόφυτα μεταφυτεύονται μετά από ενάμιση μήνα περίπου, σε παρτέρια ανά 10-20 εκ.

 

Απαιτήσεις. Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες και ημισκιερές θέσεις. Θέλει εδάφη γόνιμα με καλή στράγγιση που να ποτίζονται τακτικά, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

 

Χρήσεις. Φυτεύεται στη σειρά και σχηματίζει ωραία φυτικά πλαίσια. Γεμίζει παρτέρια και καλλιεργείται σε φυτοδοχεία. Είναι κατάλληλο για φύτευση σε βραχόκηπους.

 

Πηγή: «Οδηγός καλλιεργειών» από τη σειρά «Σχολικός κήπος», έκδοση Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, ΟΜΕ ΕΠΕ.

Επιστροφή