Ενότητα :Χλωρίδα (άλμπουμ)

Τίτλος : Viola tricolor L. - Πανσές ή Βιόλα η τρίχρους

Διαβάστηκε: 1124 φορές!

Περίληψη

 

Καταγωγή. Νότια Ευρώπη.

 

Περιγραφή. Ετήσιο ή διετές ανθόφυτο από τα πλέον γνωστά. Είναι μικρής ανάπτυξης 10-20 εκατ. Με πολλούς βλαστούς οι οποίοι έρπουν σχεδόν πάνω στο έδαφος. Τα άνθη του είναι πολύ εντυπωσιακά, μοιάζουν με πρόσωπα. Είναι μεμονωμένα με μακρύ λεπτό ποδίσκο και 3 πέταλα πλατιά, επίπεδα σχεδόν δισκοειδή και ανόμοια μεταξύ τους. Μετά από πολλές διασταυρώσεις έχουν δημιουργηθεί πολλές ποικιλίες με άνθη διάφορων μεγεθών και χρωμάτων μονόχρωμα, και δίχρωμα, σε όλα τα χρώματα. Το φυτό ανθίζει πλούσια από το Δεκέμβριο μέχρι και το Σεπτέμβριο. Ιδιαίτερα πλούσια ανθοφορία έχουμε όταν κόβονται τακτικά τα υπερώριμα άνθη του.

                                                                                              

Πολλαπλασιασμός. Με σπόρο που σπέρνεται Αύγουστο-Σεπτέμβριο. Τα σπορόφυτα μεταφυτεύονται μετά από ένα μήνα ανά 10-20 εκ.

 

Απαιτήσεις. Είναι φυτό ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες. Προτιμά ηλιαζόμενες θέσεις αλλά αναπτύσσεται και σε ημισκιερές. Προτιμά γόνιμα εδάφη με υγρασία όπου ανθίζει συνεχώς αλλά αντέχει και σε ξηρά και φτωχά.

 

Χρήσεις. Σχηματίζει ωραίες  μπορντούρες. Φυτεύεται σε βραχόκηπους, και σε παρτέρια. Καλλιεργείται, λόγω της ιδιαίτερης ομορφιάς των λουλουδιών του, και σε φυτοδοχεία.

 

Πηγή: «Οδηγός καλλιεργειών» από τη σειρά «Σχολικός κήπος», έκδοση Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, ΟΜΕ ΕΠΕ.

Επιστροφή