Ενότητα :Χλωρίδα (άλμπουμ)

Τίτλος : Petunia Juss - Πετούνια

Διαβάστηκε: 1155 φορές!

Περίληψη

 

Καταγωγή. Ν. Αμερική.

 

Περιγραφή. Ελκυστικό ετήσιο ή διετές ανθόφυτο με πολλούς διακλαδισμένους χνοώδεις βλαστούς και έρπουσα ανάπτυξη. Το ύψος του ποικίλλει από 20 έως 40 εκ. Τα φύλλα του είναι ωοειδή, χνουδωτά, με φωτεινό πράσινο χρώμα. Τα άνθη του είναι αρωματικά, χοανοειδή, σε πολλά χρώματα (λευκό, ροζ, μπλε, μοβ κ.ά.) και πολύχρωμα. Επίσης, ανάλογα με την ποικιλία, έχουμε άνθη μονά ή διπλά. Το φυτό ανθίζει πλούσια και συνεχώς όλο το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο.

                                                                                              

Πολλαπλασιασμός. Με σπόρο που σπέρνεται σε σπορεία το Μάρτιο-Απρίλιο. Τα σπορόφυτα μεταφυτεύονται ανά 20-30 εκατ.

 

Απαιτήσεις. Είναι φυτό ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις, θερμά κλίματα και εδάφη γόνιμα με καλή στράγγιση. Καλλιεργείται και σε παραθαλάσσια μέρη.

 

Χρήσεις. Λόγω της έρπουσας ανάπτυξής του καλλιεργείται σε ζαρντινιέρες και φυτοδοχεία ως κρεμαστό. Επίσης χρησιμοποιείται ως φυτό εδαφοκάλυψης και δημιουργεί εντυπωσιακά παρτέρια φυτευόμενο ομαδικά. Ακόμη φυτεύεται σε βραχόκηπους.

 

Πηγή: «Οδηγός καλλιεργειών» από τη σειρά «Σχολικός κήπος», έκδοση Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, ΟΜΕ ΕΠΕ.

Επιστροφή